Masło kontra margaryna – czym się różnią i które jest zdrowsze?

Fot. YelenaYemchuk / Getty Images

Masło czy margaryna? Konsumenci od lat zastanawiają się nad tym, dokonując zakupu smarowidła do chleba czy składników na ciasto. Niecieszące się do niedawna dobrą opinią masło powraca do łask jako produkt naturalny, zasobny w łatwoprzyswajalne witaminy. Margaryna także ma swoich zwolenników

Masło i margaryna różnią się składem oraz sposobem wytwarzania, choć smakują podobnie i wyglądają prawie identycznie. Producenci margaryny dokładają bowiem starań, by upodobnić ją do znanego wszystkim od stuleci masła. Czym różni się masło od margaryny i jaki był cel wprowadzenia na rynek tej drugiej?

Masło a margaryna – różnice i podobieństwa

Masło to minimum 80% tłuszczu zwierzęcego otrzymywanego ze śmietany (najczęściej z mleka krowiego). Produkt zawiera także około 2% suchej, beztłuszczowej masy mleka oraz nie więcej niż 16% wody. W dobrej jakości maśle nie ma żadnych dodatkowych składników, które mogłyby wpływać na jego smak, aromat czy strukturę. Zdarza się jedynie wersja solona czy ziołowa.

Masło jest najlepiej przyswajalnym przez ludzki organizm tłuszczem zwierzęcym, zasobnym przede wszystkim w witaminę A. Zawiera także duże ilości witamin E, D i B2 oraz liczne sole mineralne (m.in. jodu). W składzie masła przeważają tłuszcze nasycone (stanowią około 55% całej masy), choć nie brak w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (około 23%). Na uwagę zasługuje obecność sprzężonego kwasu linolowego (CLA). W 100 g masła znajduje się również 220–250 mg cholesterolu.

Margaryna to mieszanka olejów roślinnych (rzepakowego, palmowego, kokosowego) z dodatkiem wody lub mleka oraz szeregu substancji (utwardzaczy, barwników, aromatów, polepszaczy smaku, konserwantów), dzięki którym zyskuje właściwości organoleptyczne masła. Skład margaryny wzbogaca się także często o witaminy A, D i E, choć są one gorzej przyswajalne przez organizm niż te naturalnie obecne w maśle. Zawartość tłuszczu w wyrobie wynosi 40–80%, z czego tłuszcz mleczny może stanowić nie więcej niż 3%. Margaryna składa się głównie z tłuszczów nienasyconych, a jako produkt pochodzenia roślinnego praktycznie nie zawiera cholesterolu.

Margarynę zaczęto wytwarzać w drugiej połowie XIX wieku jako tańszy zamiennik masła. Pod koniec wieku XX zyskała popularność jako produkt korzystniejszy dla zdrowia od pierwowzoru – niezawierający tłuszczów nasyconych i cholesterolu, których wysoką podaż w diecie uznawano wówczas za główny powód chorób sercowo-naczyniowych, także nadwagi i otyłości.

Zarówno masło, jak i margaryna mają swoich zwolenników i przeciwników. Kwestia walorów smakowych związana jest z indywidualnymi preferencjami konsumentów. Można jednak rozważyć, co jest zdrowsze – masło czy margaryna?

Jak wybrać dobre masło i czym się kierować przy jego zakupie dowiesz się z filmu: 

Zobacz film: Jak wybrać dobre masło? Źródło: Wiem co jem

Zalety i wady masła

Spożywanie masła niewskazane jest w diecie osób cierpiących na choroby układu krążenia ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych i cholesterolu. Zasadniczo jednak związki te nie są szkodliwe – przeciwnie, ich umiarkowane ilości są niezbędne dla zachowania prawidłowych funkcji organizmu, a w przypadku dzieci wręcz konieczne do rozwoju. Przede wszystkim jednak zasobne w witaminy i CLA masło wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga działanie narządu wzroku i tarczycy, jest pomocne w profilaktyce nowotworów, dolegliwości sercowo-naczyniowych, choroby zwyrodnieniowej stawów. W przeciwieństwie do tłuszczów roślinnych produkt jest dobrze tolerowany w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Obecność masła w diecie ułatwia wchłanianie zawartych w pożywieniu witamin A, D, E, K. Masło (a konkretnie CLA) wpływa też korzystnie na procesy spalania tłuszczów, a zatem – paradoksalnie – ułatwia utrzymanie odpowiedniej wagi.

Zobacz film: Ile masła jeść, żeby sobie nie zaszkodzić? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Zalety i wady margaryny

Według niektórych specjalistów do spraw żywienia, by zachować szczupłą sylwetkę, masło warto zastąpić margaryną, ponieważ ta druga ma o połowę niższą wartość kaloryczną, nie zawiera cholesterolu i nasyconych tłuszczów. Dostarcza za to niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, potrzebnych nawet w diecie osób z miażdżycą czy po zawale serca. Co więcej, margaryna często zawiera sterole roślinne, które obniżają poziom tzw. złego cholesterolu. O ile produkt nie powstał z wykorzystaniem mleka, mogą sięgać po niego także osoby z nietolerancją laktozy oraz weganie. Zaletami margaryny są: łatwość, z jaką można rozsmarować ją na pieczywie, zdecydowanie wyższy niż w przypadku masła punkt dymienia, długi termin przydatności do spożycia oraz niska cena.

Najważniejszym argumentem przeciwników margaryny jest to, że stanowi ona produkt wysokoprzetworzony. Podczas jej utwardzania w procesie uwodornienia następuje zmiana struktury kwasów tłuszczowych – powstają ich izomery trans (wyjątek stanowi miękka margaryna do pieczywa utwardzana metodami enzymatycznymi, która jednak jest zdecydowanie droższa od tej w kostce). Są one szkodliwe dla zdrowia, ponieważ wpływają niekorzystnie na profil lipidowy krwi. To z kolei może prowadzić do otyłości, chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 i nowotworów. W nadmiarze szkodliwe dla zdrowia są także inne składniki margaryny – polepszacze smaku, barwniki itd. Z tego względu produkt niewskazany jest w diecie małych dzieci, kobiet ciężarnych i seniorów.

Zobacz film: Czy smażenie na maśle jest zdrowe? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Bibliografia:

  1. 1W. Kolanowski, Masło czy margaryna?, [w:] „Przegląd piekarski i cukierniczy”, Warszawa 2006, s. 12–14.
  2. M. Hartman-Petrycka, W. Bobrowska, B. Błońska-Fajfrowska, Produkty do smarowania pieczywa, I. Cechy produktów cenione przez konsumentów a częstość spożywania określonych produktów [w:] „Problemy higieny i epidemiologii”, tom 93, nr 4, Łódź 2012, s. 876–882.
Data aktualizacji: 11.09.2019,
Opublikowano: 19.06.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej