Kwas pantotenowy – właściwości witaminy B5. Naturalne źródła jej występowania. Kto narażony jest na niedobór witaminy B5 i jakie są jego objawy?

Fot: bit24 / fotolia.com

Kwas pantotenowy, nazywany powszechnie witaminą B5, występuje w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jego głównymi źródłami są pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, drożdże oraz chude mięso. Witamina B5 w tabletkach zalecana jest przeważnie sportowcom, osobom starszym oraz narażonym na silny stres.

Kwas pantotenowy, znany również pod nazwą witamina B5, występuje powszechnie w produktach żywnościowych, dlatego niedobory tego składnika w organizmie są bardzo rzadkie. Jest on niezbędny w procesach regeneracji skóry oraz w zapewnieniu dobrej kondycji włosów.

Witamina B5 – działanie i właściwości prozdrowotne

Kwas pantotenowy, czyli witamina B5, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Związek ten wytwarzany jest przez florę bakteryjną ludzkiego przewodu pokarmowego. Występuje również w produktach żywnościowych. Witamina B5 w organizmie człowieka pełni wiele bardzo ważnych funkcji. Uczestniczy w procesach metabolicznych i jest niezbędna w regulacji przemiany białkowo-tłuszczowej. Kwas pantotenowy umożliwia regenerację skóry oraz błon śluzowych. Bierze również udział w produkcji przeciwciał chroniących organizm przed różnego rodzaju infekcjami bakteryjnymi oraz wirusowymi. Witamina B5 reguluje poziom cholesterolu we krwi oraz odgrywa znaczącą rolę w syntezie witaminy A i D, hormonów steroidowych (kortyzolu, estradiolu, progesteronu, testosteronu) oraz neurotransmiterów (serotoniny, dopaminy) niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Kwas pantotenowy wchodzi w skład enzymu niezbędnego w procesie powstawania kwasów tłuszczowych. Związek ten zapewnia również właściwą pigmentację włosów, opóźniając procesy siwienia, oraz ma korzystny wpływ na zachowanie zdrowego stanu i optymalnej kondycji włosów. Witamina B5 posiada właściwości zapobiegające powstawaniu zmarszczek, opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz przyspiesza gojenie się ran. Wpływa również ochronnie na serce, zmniejszając ryzyko choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego. Prawidłowa ilość witaminy B5 w organizmie pozwala na utrzymanie optymalnej sprawności umysłowej, a także przyczynia się do polepszenia zdolności poznawczych – pamięci i koncentracji. Związek ten skutecznie likwiduje stany rozkojarzenia oraz przeciwdziała depresji.

Zobacz także: Amigdalina (witamina B17) – działanie, dawkowanie, właściwości, skutki

Witamina B5 – źródła w żywności

Witamina B5 jest związkiem naturalnie występującym w żywności pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Najbogatszymi źródłami kwasu pantotenowego są pełnoziarniste produkty zbożowe, do których zalicza się: kaszę gryczaną, brązowy ryż, otręby pszenne, płatki owsiane, pieczywo żytnie. Witamina B5 występuje w dużych ilościach w nasionach roślin strączkowych, drożdżach, żółtkach jaj, chudym mięsie, wątróbce oraz tłustych rybach (m.in. makrela, śledź). Źródłem kwasu pantotenowego są również: nabiał (sery, mleko pełne), grzyby, warzywa (np. brokuły, ziemniaki) oraz owoce (np. banany, melony, pomarańcze). Witamina B5 znajduje się także w orzechach oraz pestkach słonecznika, które warto dodawać do różnych potraw, zwłaszcza do sałatek. Kwas pantotenowy ulega zniszczeniu pod wpływem promieni słonecznych. Do znacznych strat tej witaminy, sięgających 50-80% dochodzi w wyniku gotowania.

Kwas pantotenowy w tabletkach

Do niedoboru witaminy B5 dochodzi bardzo rzadko, gdyż związek ten cechuje się wysoką dostępnością w produktach żywnościowych, a ponadto syntetyzowany jest w organizmie człowieka. Przyjmowanie kwasu pantotenowego w tabletkach, czyli suplementacja diety witaminą B5, jest wskazana osobom starszym, przemęczonym oraz narażonym na przewlekły, długotrwały stres. W grupie ryzyka powstania niedoborów kwasu pantotenowego znajdują się również: sportowcy wyczynowi, osoby nadużywające alkoholu oraz ze schorzeniami przewodu pokarmowego, a także kobiety przyjmujące doustne środki antykoncepcyjne. Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B5 u osoby dorosłej wynosi około 7 miligramów. Przyjęcie zbyt dużej dawki kwasu pantotenowego może wywoływać dolegliwości żołądkowe, m.in. biegunki. Preparaty zawierające witaminę B5 dostępne są w każdej aptece – zarówno stacjonarnej, jak też internetowej.

Zobacz także: Tiamina (witamina B1) - niedobór, występowanie i źródła 

Jakie są objawy niedoboru witaminy B5?

Najczęstszymi objawami niedoboru kwasu pantotenowego w organizmie są zmiany skórne w postaci wyprysków, trądziku, odbarwień oraz nadmiernego łuszczenia się i przesuszenia skóry. U osób z niskim poziomem witaminy B5 pojawiają się zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego, m.in. drażliwość, stany depresyjne, uczucie narastającego zmęczenia oraz rozdrażnienie. Często dochodzi do nadmiernego wypadania włosów, łysienia oraz pękania skóry w kącikach ust, a niekiedy również w kącikach oczu. Innymi objawami towarzyszącymi niedoborowi witaminy B5 mogą być:

  • omdlenia,
  • spadek odporności i zwiększona podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe,
  • zaburzenia w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego,
  • dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, np. wzdęcia, biegunki,
  • upośledzony proces gojenia się ran,
  • bóle mięśniowo-stawowe.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 09.12.2017,
Opublikowano: 27.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej