Kurkuma (ostryż długi): jakie ma właściwości i zastosowanie oraz jakie są przeciwwskazania? 

Fot: stefania57 / fotolia.com

Kurkuma, czyli ostryż długi, jest rośliną rosnącą dziko w Indiach. W wielu innych krajach o klimacie tropikalnym kurkuma jest uprawiana. Kurkuma jest popularną przyprawą do różnego rodzaju dań, ale posiada również właściwości lecznicze. 

Ostryż długi jest rośliną z rodziny imbirowatych i szczególnie w Indiach jest wykorzystywany w medycynie. W krajach azjatyckich panuje przekonanie, że regularne spożywanie kurkumy zmniejsza ryzyko zachorowalności na nowotwory przewodu pokarmowego. W Polsce kurkuma najczęściej kojarzy się ze zmieloną przyprawą o intensywnym, żółtym kolorze. Jednak i w naszym kraju jest stosowana jako domowy sposób na różne schorzenia oraz jako środek do pielęgnacji skóry.

Zobacz film: Właściwości lecznicze kurkumy. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także: Maseczki z kurkumy – domowa maseczka na cerę trądzikową i z przebarwieniami oraz maska na wypadające włosy i z łupieżem

Kurkuma: właściwości zdrowotne

Kurkuma zawiera w swoim składzie substancję aktywną o nazwie: kurkumina. To właśnie ona w dużej mierze odpowiada za jej pomarańczowy kolor i ma korzystne działanie zdrowotne. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Są to komórki, które przyspieszają proces starzenia oraz mogą zwiększać ryzyko zachorowania na groźne choroby, w tym nowotwory.

Ostryż długi ma działanie nie tylko zapobiegawcze, ale również wspomagające i lecznicze. Stosowanie kurkumy pomaga na:

  • polepszenie pracy wątroby (kurkuma chroni i wspomaga regenerację wątroby, wyciąg można stosować przy zapaleniu dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego),
  • zmniejszenie dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka,
  • zwiększenie odporności organizmu (jest polecana osobom w czasie przeziębień),
  • zaburzenia układu trawiennego (hamuje wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega wzdęciom czy odbijaniu),
  • zmniejszenie dolegliwości wynikających z syndromu jelita drażliwego (IBS - ang. Irritable Bowel Syndrome),
  • zmniejszenie bólu w chorobie zapalnej stawów,
  • wspomaganie pracy mózgu (m.in. działa jako środek zapobiegawczy choroby Alzheimera).

Ponadto kurkuma może być skutecznym środkiem pomocniczym w leczeniu depresji. Dzięki regularnemu jej stosowaniu w organizmie zwiększa się stężenie serotoniny i dopaminy, czyli tzw. hormonów szczęścia.

Zobacz także: Najsilniejsze naturalne antybiotyki – czosnek, cebula, chrzan, kurkuma

Kurkuma: właściwości odchudzające. Prawda czy mit?

Osoby poszukujące prostych i skutecznych środków na odchudzanie powinny wprowadzić do swojej diety właśnie kurkumę. Dzięki temu, że korzystnie wpływa ona na układ trawienny, przyspiesza metabolizm, a to przekłada się na szybszą redukcję wagi ciała. Ponadto zawarta w roślinie kurkumina ogranicza rozwój adpipocytów (komórki tłuszczowe), a nawet pomaga w procesie apoptozy, czyli samozniszczeniu.

Kurkuma sama w sobie nie stanowi środka odchudzającego, ale może ten proces wspomagać. Dużym plusem jest to, że kurkumę wystarczy dodawać do przyrządzanych potraw, a nie trzeba prowadzić jej regularnej suplementacji np. w postaci przyjmowania kapsułek. Wśród osób odchudzających się popularne jest picie wody z cytryną z dodatkiem kurkumy i innych przypraw. Przepis jest bardzo prosty: szklankę gorącej wody wymieszać z sokiem z połówki wyciśniętej cytryny, a następnie dodać pół łyżeczki mielonej kurkumy, łyżkę miodu i szczyptę cynamonu.

Zobacz film: Kurkuma w codziennej diecie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także: Złote mleko: właściwości i przepisy na napój z kurkumą

Przeciwwskazania do stosowania kurkumy

Stosowanie kurkumy może przynieść wiele korzyści, ale należy pamiętać o tym, że są również przeciwwskazania do jej stosowania. Przede wszystkim kurkumy nie powinny spożywać kobiety w ciąży. Ma ona bowiem wpływ na pracę macicy (działa pobudzająco), a to zwiększa ryzyko komplikacji i nawet poronienia. Suplementów na bazie kurkumy powinny unikać również osoby cierpiące na kamicę żółciową, gdyż mogą one zwiększać ból. U cukrzyków z kolei kurkuma może znacznie obniżać poziom cukru we krwi, a jak wiadomo, osoby takie powinny go utrzymywać na wskazanym poziomie. Uważać powinni również ci, którzy przyjmują leki zakrzepowe, ponieważ ostryż długi może wzmacniać ich działanie.

Jeśli chodzi o stosowanie się do przeciwwskazań, to trzeba mieć na uwadze, to że w określonych przypadkach nie powinno się przyjmować kurkumy w dużych ilościach. Symboliczne dodanie przyprawy do potraw nie powinno wywołać żadnych działań niepożądanych.

Kurkuma: do czego można ją stosować?

Kurkuma wywodzi się z Indii i dlatego idealnie pasuje do potraw tamtejszej kuchni. Można ją jednak stosować do dań nie powiązanych z kuchnią indyjską. W Polsce często jest dodawana do:

  • zup,
  • sosów,
  • dipów,
  • mięs,
  • sałatek,
  • ciast,
  • jajecznicy,
  • koktajli.

Przyprawa o intensywnym żółtym kolorze i gorzkawym smaku doskonale pasuje do kurczaka w różnej postaci. Nie tylko potrafi podkreślić jego smak, ale również dodaje walorów estetycznych poprzez swoją kolorystykę. Właśnie z tego względu kurkuma jest często używana przy gotowaniu różnego rodzaju ryżu czy kasz. Chcąc zabarwić je na żółty kolor, wystarczy dodać niewielką ilość do gotowanych produktów i gotowe! 

Przyprawy, które działają antynowotworowo. To nie tylko kurkuma!

Zobacz film: Kolendra, kumin i kurkuma - przyprawy, które działają antynowotworowo. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 13.08.2018,
Opublikowano: 23.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej