Ostryż długi jest rośliną z rodziny imbirowatych i szczególnie w Indiach jest wykorzystywany w medycynie. W krajach azjatyckich panuje przekonanie, że regularne spożywanie kurkumy zmniejsza ryzyko zachorowalności na nowotwory przewodu pokarmowego. W Polsce kurkuma najczęściej kojarzy się ze zmieloną przyprawą o intensywnym, żółtym kolorze. Jednak i w naszym kraju jest stosowana jako domowy sposób na różne schorzenia oraz jako środek do pielęgnacji skóry.
Zobacz także: Maseczki z kurkumy – domowa maseczka na cerę trądzikową i z przebarwieniami oraz maska na wypadające włosy i z łupieżem
Kurkuma: właściwości zdrowotne
Kurkuma zawiera w swoim składzie substancję aktywną o nazwie: kurkumina. To właśnie ona w dużej mierze odpowiada za jej pomarańczowy kolor i ma korzystne działanie zdrowotne. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Są to komórki, które przyspieszają proces starzenia oraz mogą zwiększać ryzyko zachorowania na groźne choroby, w tym nowotwory.
Ostryż długi ma działanie nie tylko zapobiegawcze, ale również wspomagające i lecznicze. Stosowanie kurkumy pomaga na:
- polepszenie pracy wątroby (kurkuma chroni i wspomaga regenerację wątroby, wyciąg można stosować przy zapaleniu dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego),
- zmniejszenie dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka,
- zwiększenie odporności organizmu (jest polecana osobom w czasie przeziębień),
- zaburzenia układu trawiennego (hamuje wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega wzdęciom czy odbijaniu),
- zmniejszenie dolegliwości wynikających z syndromu jelita drażliwego (IBS - ang. Irritable Bowel Syndrome),
- zmniejszenie bólu w chorobie zapalnej stawów,
- wspomaganie pracy mózgu (m.in. działa jako środek zapobiegawczy choroby Alzheimera).
Ponadto kurkuma może być skutecznym środkiem pomocniczym w leczeniu depresji. Dzięki regularnemu jej stosowaniu w organizmie zwiększa się stężenie serotoniny i dopaminy, czyli tzw. hormonów szczęścia.
Zobacz także: Najsilniejsze naturalne antybiotyki – czosnek, cebula, chrzan, kurkuma
Kurkuma: właściwości odchudzające. Prawda czy mit?
Osoby poszukujące prostych i skutecznych środków na odchudzanie powinny wprowadzić do swojej diety właśnie kurkumę. Dzięki temu, że korzystnie wpływa ona na układ trawienny, przyspiesza metabolizm, a to przekłada się na szybszą redukcję wagi ciała. Ponadto zawarta w roślinie kurkumina ogranicza rozwój adpipocytów (komórki tłuszczowe), a nawet pomaga w procesie apoptozy, czyli samozniszczeniu.
Kurkuma sama w sobie nie stanowi środka odchudzającego, ale może ten proces wspomagać. Dużym plusem jest to, że kurkumę wystarczy dodawać do przyrządzanych potraw, a nie trzeba prowadzić jej regularnej suplementacji np. w postaci przyjmowania kapsułek. Wśród osób odchudzających się popularne jest picie wody z cytryną z dodatkiem kurkumy i innych przypraw. Przepis jest bardzo prosty: szklankę gorącej wody wymieszać z sokiem z połówki wyciśniętej cytryny, a następnie dodać pół łyżeczki mielonej kurkumy, łyżkę miodu i szczyptę cynamonu.
Zobacz także: Złote mleko: właściwości i przepisy na napój z kurkumą
Przeciwwskazania do stosowania kurkumy
Stosowanie kurkumy może przynieść wiele korzyści, ale należy pamiętać o tym, że są również przeciwwskazania do jej stosowania. Przede wszystkim kurkumy nie powinny spożywać kobiety w ciąży. Ma ona bowiem wpływ na pracę macicy (działa pobudzająco), a to zwiększa ryzyko komplikacji i nawet poronienia. Suplementów na bazie kurkumy powinny unikać również osoby cierpiące na kamicę żółciową, gdyż mogą one zwiększać ból. U cukrzyków z kolei kurkuma może znacznie obniżać poziom cukru we krwi, a jak wiadomo, osoby takie powinny go utrzymywać na wskazanym poziomie. Uważać powinni również ci, którzy przyjmują leki zakrzepowe, ponieważ ostryż długi może wzmacniać ich działanie.
Jeśli chodzi o stosowanie się do przeciwwskazań, to trzeba mieć na uwadze, to że w określonych przypadkach nie powinno się przyjmować kurkumy w dużych ilościach. Symboliczne dodanie przyprawy do potraw nie powinno wywołać żadnych działań niepożądanych.
Kurkuma: do czego można ją stosować?
Kurkuma wywodzi się z Indii i dlatego idealnie pasuje do potraw tamtejszej kuchni. Można ją jednak stosować do dań nie powiązanych z kuchnią indyjską. W Polsce często jest dodawana do:
- zup,
- sosów,
- dipów,
- mięs,
- sałatek,
- ciast,
- jajecznicy,
- koktajli.
Przyprawa o intensywnym żółtym kolorze i gorzkawym smaku doskonale pasuje do kurczaka w różnej postaci. Nie tylko potrafi podkreślić jego smak, ale również dodaje walorów estetycznych poprzez swoją kolorystykę. Właśnie z tego względu kurkuma jest często używana przy gotowaniu różnego rodzaju ryżu czy kasz. Chcąc zabarwić je na żółty kolor, wystarczy dodać niewielką ilość do gotowanych produktów i gotowe!
Przyprawy, które działają antynowotworowo. To nie tylko kurkuma!