Które owoce zawierają najwięcej cukru, a które najmniej?

Fot.: beats_ / stock.adobe.com

Owoce są bardzo ważnym elementem codziennej diety każdego człowieka. W piramidzie zdrowego żywienia znajdują się praktycznie u jej podstawy. Są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozwalają organizmowi na prawidłowe funkcjonowanie poprzez wspieranie pracy wielu narządów i udział w reakcjach zachodzących w organizmie człowieka. Owoce zawierają cukry (w większości fruktozę), dzięki czemu są słodkie w smaku. Które owoce zawierają najwięcej cukru, a które najmniej?

Czym jest fruktoza i jak wpływa na organizm?

Fruktoza jest cukrem prostym, który naturalnie występuje w owocach, miodzie oraz nektarach kwiatowych, bywa nazywana cukrem owocowym. Fruktoza jest źródłem łatwo przyswajalnego cukru prostego, który w szybkim tempie dostarcza dużo energii. Metabolizm fruktozy zachodzi bez udziału insuliny, w przeciwieństwie do metabolizmu sacharozy. W zależności od potrzeb, fruktoza ulega przemianom w wątrobie na glukozę, energię lub w wolne kwasy tłuszczowe. W spermie fruktoza pełni rolę głównego substratu energetycznego plemników w procesie oddychania beztlenowego.

Fruktoza w porównaniu do glukozy i sacharozy jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm, dlatego spożywanie jej w nadmiernych ilościach może powodować bóle żołądkowo–jelitowe oraz biegunki. Co więcej, większe ilości fruktozy w organizmie mogą przyczynić się do rozwoju zaburzeń metabolicznych sprzyjających rozwojowi chorób naczyniowo–sercowych, podniesienia poziomu cholesterolu we krwi, rozwoju cukrzycy typu 2, może również powodować dnę moczową oraz stanowić poważne zagrożenia dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dodatkowo, badania potwierdzają zależność spożycia fruktozy z rozwojem nadciśnienia tętniczego, co spowodowane jest wzrostem produkcji kwasu moczowego i wzmożonym wchłanianiem sodu.

Zobaczcie na filmie, które z owoców i warzyw poprawiają nastrój:

Zobacz film: Owoce i warzywa, które poprawią nastrój. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Czy owoce są niezdrowe?

Fruktoza naturalnie występuje w kompleksach z wieloma witaminami, składnikami mineralnymi, antyoksydantami i błonnikiem, który pozwala szybciej wydalać pokarmy i nie dopuszcza do odkładania się szkodliwych substancji. Ponadto, owoce w dużej mierze składają się z wody, fruktozy nie ma w nich wbrew pozorom aż tak dużo. Świeże owoce w rozsądnych ilościach nie stanową zagrożenia dla zdrowia. Jednak w poszczególnych jednostkach chorobowych nie należy nadużywać spożycia owoców, szczególnie tych z większą zawartością fruktozy. Z diety należy wykluczyć produkty, które są dosładzane fruktozą oraz syropem glukozowo–fruktozowym. Te substancje można znaleźć w bardzo wielu produktach, gdyż są tanie i chętnie wykorzystywane przez producentów żywności. Najczęściej znajdują się w słodzonych napojach, jogurtach, batonach, wędlinach, konserwach i wypiekach.

Kto powinien ograniczyć spożycie owoców?

  • osoby cierpiące na nadwagę,
  • osoby chorujące na cukrzycę,
  • osoby, które borykają się z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Owoce, które zawierają do 5% zawartości cukru:

  • arbuz,
  • cytryny,
  • grejpfruty,
  • melony,
  • poziomki,
  • truskawki,
  • żurawina,
  • awokado,
  • rabarbar,
  • limonki.

Owoce, które zawierają do 10% zawartości cukru:

  • agrest,
  • borówki,
  • brzoskwinie,
  • czarne jagody,
  • czereśnie,
  • gruszki,
  • jabłka,
  • jeżyny,
  • maliny,
  • mandarynki,
  • morele,
  • pomarańcze,
  • porzeczki białe i czerwone,
  • wiśnie.

Owoce, które zawierają do 25% zawartości cukru:

  • banany,
  • czarne porzeczki,
  • śliwki,
  • winogrona.

Owoce, które zawierają do 75% zawartości cukru:

  • figi (świeże i suszone),
  • ananas,
  • daktyle,
  • mango,
  • owoce suszone (morele, rodzynki, śliwki, banany, żurawina, wiśnie, brzoskwinie).

Suszone owoce, pomimo sporej zawartości cukru w składzie, są również źródłem, m.in. błonnika, potasu, żelaza czy wapnia, dzięki czemu stanowią wartościową przekąskę czy zamiennik słodyczy.

Pozytywny wpływ owoców na organizm

Oprócz fruktozy, owoce są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Bez nich organizm nie funkcjonuje prawidłowo. Fruktoza w nadmiernych ilościach nie ma korzystnego wpływu na organizm, jednak mimo tego, że owoce są jej źródłem, to w dalszym ciągu są wartościowym produktem żywnościowym, którego nie należy kompletnie wykluczać z diety. Rodzaj fruktozy, który powinno się ograniczyć w codziennej diecie to ten dodawany do słodzonych napoi, słodyczy (nawet tych w wersji light czy fit), wypieków, wędlin czy konserw. Dzięki temu, że owoce są źródłem różnych składników odżywczych, to m.in. podnoszą odporność organizmu, wspierają usuwanie wolnych rodników, regulują prawidłową pracę układu trawiennego, wspierają pracę układu nerwowego, sercowo–naczyniowego oraz mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Data aktualizacji: 03.07.2019,
Opublikowano: 27.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej