Kozie mleko – właściwości zdrowotne i kosmetyczne

Fot.: Davizro Photography / stock.adobe.com

Kozie mleko cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ uchodzi za zdrowszą i bardziej wartościową odżywczo alternatywę dla mleka krowiego. Właściwości mleka koziego powodują, że jest ono zalecane niemowlętom i starszym dzieciom, ale także osobom starszym.

Kozie mleko to jeden z najstarszych produktów spożywczych wykorzystywanych przez człowieka. Jego właściwości ceniono już w starożytności, gdzie uchodziło za symbol szczęścia i dostatku, było stosowane również w celach kosmetycznych – do legendy przeszły kąpiele w kozim mleku egipskiej królowej Kleopatry. W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania tym produktem.

Kozie mleko – właściwości

Właściwości koziego mleka wynikają zarówno z jego składu aminokwasowo-białkowego, jak i lipidowego. Głównym białkiem jest kazeina o wysokiej wartości odżywczej (zbliżonej do mięsa) i znacznie przewyższającej wartość odżywczą nasion roślin strączkowych. Mleko kozie w porównaniu do krowiego zawiera sześciokrotnie więcej tauryny, czyli aminokwasu uczestniczącego w stabilizacji błon komórkowych, procesach widzenia, osmoregulacji, homeostazie wapnia i glukozy czy powstawaniu kwasów żółciowych (tzw. taurocholowych). Białka mleka koziego mają również mniejsze właściwości uczulające, choć należy pamiętać, że większość chorych z rozwiniętą już alergią nie toleruje białek zawartych w obu rodzajach mleka.

Zobacz film: Czy dorośli też powinni pić mleko? Źródło: 36,6.

Mniejsza niż w przypadku mleka krowiego średnica kuleczek tłuszczowych mleka koziego powoduje, że jest ono łatwiejsze do strawienia. Jest to także efekt wyższej zawartości niskocząsteczkowych kwasów tłuszczowych. Głównym węglowodanem mleka koziego jest laktoza, korzystnie wpływająca na wchłanianie wapnia w dolnych odcinkach jelita cienkiego oraz normalizująca florę jelitową. Flora sprzyja wchłanianiu magnezu, fosforu i niektórych mikroelementów, a także pozwala organizmowi lepiej wykorzystać witaminę D. Laktoza stanowi naturalne źródło galaktozy służącej syntezie ważnych związków strukturalnych układu nerwowego.

Korzystny dla zdrowia człowieka skład mineralny mleka koziego wynika z wyższej niż w mleku krowim zawartości niektórych mikroelementów (wapnia, fosforu, manganu, żelaza, miedzi, selenu) oraz witamin: D, PP (niacyny), kwasu pantotenowego, C (kwasu askorbinowego) czy B1. Dzięki temu stymuluje procesy mineralizacji kośćca i koncentracji hemoglobiny. Spożywanie mleka koziego może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory ze względy na jego właściwości antyoksydacyjne związane z wysoką zawartością selenu.

Krem i kozie mleko

Mleko kozie jest wartościowym produktem spożywczym w postaci nieprzetworzonej, ale również przerobionym na napoje fermentowane, twarogi czy sery dojrzewające lub pleśniowe. Coraz chętniej wykorzystuje się je również do celów kosmetycznych. Na rynku dostępne są na przykład kremy z kozim mlekiem. Tego typu preparaty nawilżają skórę suchą i mało elastyczną, uzupełniają niedobory substancji odżywczych, stymulują naturalne procesy odnowy naskórka, wygładzają drobne zmarszczki oraz łagodzą podrażnienia. To zasługa wysokiej zawartości w mleku kozim organicznych związków chemicznych z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6, zwłaszcza kwasu linolowego, korzystnie działającego na skórę.

Zobacz film: Fakty i mity o mleku. Źródło: 36,6.

Kozie mleko w proszku, często wzbogacone witaminami A, B6, B12 i E, może być bazą do przygotowania w domu skutecznego specyfiku do czyszczenia twarzy. Ma on działanie złuszczające i odmładzające; polecany jest do skóry dojrzałej oraz wrażliwej. Właściwości kosmetyczne koziego mleka wciąż są przedmiotem badań naukowych.

Kozie mleko dla niemowlęcia

W żywieniu niemowląt, które z różnych powodów nie mogą być karmione piersią, najpowszechniej stosuje się mieszanki oparte ma modyfikowanym mleku krowim. Coraz częściej zaleca się jednak wprowadzenie do jadłospisu niemowląt mleka koziego. Skutecznie zaspokaja ono zapotrzebowanie szybko rosnącego, ale jeszcze nie w pełni dojrzałego, organizmu. Spożywanie mleka koziego wzmacnia system immunologiczny, a także przyspiesza rozwój układu kostno-stawowego.

Kozie mleko dla niemowlęcia może być bardziej korzystne niż krowie, przede wszystkim ze względu na proporcje aminokwasów. Zawiera np. znacznie więcej tauryny, która spełnia szczególnie ważną rolę w prawidłowym rozwoju układu nerwowego niemowląt. Nie bez znaczenia jest także wyższe stężenie białek serwatkowych (albumin i globulin) oraz aminokwasów siarkowych (metioniny), niezbędnych dla prawidłowego metabolizmu i rozwoju młodego organizmu. Białko mleka koziego dla dzieci jest szybciej i łatwiej trawione, a jego aminokwasy w wyższym stopniu przyswajane.

Zobacz film: Nietolerancja laktozy a alergia na białka mleka. Źródło: Wiem, co jem

Data aktualizacji: 25.04.2018,
Opublikowano: 24.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej