Kiwi - właściwości, wartości odżywcze i kaloryczność owocu

Fot: Artem Shadrin / fotolia.com

Kiwi to niskokaloryczne bogactwo zdrowia. Owoc jest pomocny przy wypróżnieniach, a ponadto stanowi dobry element diety odchudzającej. Może być stosowany jako element profilaktyki przeciwnowotworowej ze względu na zawartość antyoksydantów. 

Kiwi jest jednym z rodzajów rośliny o nazwie atkinidia. Właściwości kiwi są znane i doceniane poza krajami azjatyckimi od nieco ponad 100 lat. Owoc ten zawiera dużą ilość witaminy C oraz przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia komórek, dlatego warto często go spożywać.

Charakterystyka kiwi

Kiwi pochodzi z północnych Chin, a dokładnie z obszarów położonych w dolinie rzeki Jangcy i było z tego względu nazywane chińskim agrestem. Obecnie to Amerykanie są jednymi z największych importerów kiwi na świecie. Od lat 70. ubiegłego stulecia amerykański importer tych włochatych owoców, Norman Sondag, nadał im nową, znaną dzisiaj powszechnie nazwę – kiwi. Mężczyzna zauważył niemałe podobieństwo owocu do ptaka kiwi z Nowej Zelandii. Podobnie jak owoc ptaka kiwi charakteryzuje zaokrąglony kształt ciała, brązowe umaszczenie i pokrycie futerkiem.

Istnieje ponad 50 gatunków owoców kiwi. Aktinidia smakowita uprawiana jest najczęściej w odmianie Hayward. Smak owocu nie jest jego jedyną zaletą. Kiwi zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz substancje poprawiające wzrok i regulujące pracę układu pokarmowego.

Owoce kiwi – wartości odżywcze, witaminy, kalorie

Kiwi jest owocem niskokalorycznym – w 100 g zawiera 61 kalorii. W zależności od wielkości pojedyncze kiwi ma zwykle 40–50 kcal. Zawiera też dużo cennych minerałów: magnez, fosfor, cynk, żelazo, potas (tego pierwiastka aż 312 mg w 100 g kiwi).

Magnez i potas w spożywanym kiwi pozytywnie wpływają na koncentrację i napięcie mięśniowe. Owoc ma w swoim składzie również sporą dawkę witaminy C oraz luteiny i zeaksantyny. Są to związki naturalnie występujące w ludzkim oku. Zapobiegają zaćmie i zwyrodnieniom plamki żółtej.

Czy kiwi zapobiega przeziębieniom?

Ze względu na dużą dawkę witaminy C (93 mg w 100 g owocu) kiwi pokrywa pełną dzienną dawkę zapotrzebowania na tę witaminę. Wśród owoców z jakąkolwiek zawartością witaminy C kiwi znajduje się w czołówce - ma więcej tej witaminy niż cytryna, uważana za jej podstawowe źródło! W 100 g cytryny jest zaledwie 53 mg witaminy C. W pomarańczach jest jej o 3 mg mniej w 100 g owoców.

Właściwości witaminy C z kiwi pozwolą poprawić odporność organizmu oraz walczyć z przeziębieniem. Owoc kiwi cechują też właściwości przeciwutleniające, dlatego wzmacnia on organizm i spowalnia procesy starzenia komórek. Włączone na stałe do codziennej diety kiwi może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory.

Przejadłeś się? Sięgnij po kiwi

Ciężkostrawne, tłuste posiłki nie sprzyjają poprawnemu funkcjonowaniu układu pokarmowego. W przypadku złego samopoczucia i dyskomfortu po posiłkach, głównie białkowych – zwłaszcza z zawartością mięsa lub mleka – kiwi poprawia samopoczucie i pobudza układ pokarmowy do pracy. Zawiera także enzym ułatwiający trawienie białek i redukujący uczucie przejedzenia.

Kiwi po mocno sycącym posiłku działa jak miotełka, pozwalając organizmowi się oczyścić. Dlatego jest polecany nie tylko w przypadku przejedzenia, ale także w walce z ciężkimi, nawracającymi zaparciami. Właściwości przeczyszczające spowodowane są dość dużą zawartością błonnika: 3 g w 100 g owocu.

Kiwi w diecie

Dieta odchudzająca również jest doskonałym powodem do tego, by wprowadzić kiwi do codziennej diety lub zwiększyć częstotliwość jego spożywania. Błonnik i pozytywny wpływ kiwi na regulację przemiany materii pozwalają sprawnie oczyszczać organizm. W dodatku atkinidia jest niskokaloryczna, więc to jej dodatkowy atut w przypadku tej diety.

Kiwi będzie znakomicie pasować jako dodatek do porannej owsianki lub forma drugiego śniadania – w postaci samego owocu bądź sałatki, np. z pokrojonymi cząstkami grejpfruta, gruszką, awokado i sosem z octu balsamicznego. W celu przełamania smaku tak przygotowanej sałatki warto dodać do niej niewielką ilość wędzonego łososia i sera gorgonzola. Kiwi świetnie sprawdzi się również w postaci blendowanego koktajlu z dodatkiem grejpfruta i płatków owsianych.

Kiwi w profilaktyce przeciwnowotworowej

Specjaliści ds. żywienia z Rowett Research Institute w Szkocji przekonują, że codzienne spożywanie kiwi może przyczynić się do ochrony DNA. Na podstawie badań dowiedli również, że kiwi może przyczynić się do naprawy uszkodzonego DNA i ma substancje niszczące komórki raka jamy ustnej. W celach antynowotworowych najlepiej sprawdza się czerwona odmiana kiwi – źródło bogate w barwnik (tzw. antocyjaniny) wykazujący silne działanie przeciwutleniające i chroniące organizm przed nowotworami oraz chorobami serca. 

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem

Data aktualizacji: 08.12.2017,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej