Kazeina - białko mleka idealne dla sportowców. Właściwości, dawkowanie i możliwe skutki uboczne

Fot. naturalbox / Getty Images

Kazeina jest białkiem występującym w mleku. Jest z niego pozyskiwana i dodawana do odżywek i suplementów przeznaczonych dla sportowców. Kazeina zapobiega utracie masy mięśniowej, hamuje apetyt, wspomaga odchudzanie i działa pobudzająco na układ odpornościowy. 

Kazeina stanowi jeden z podstawowych składników białka mleka. Dodawana jest do różnego rodzaju odżywek i suplementów dla sportowców, gdyż hamuje proces rozpadu tkanki mięśniowej. Kazeina ma dobroczynny wpływ na stan jelit i zapewnia długotrwałe utrzymanie uczucia sytości, zapobiegając podjadaniu między posiłkami.

Kazeina - co to jest?

Kazeina, nazywana inaczej białkiem kazeinowym, jest najważniejszym białkiem występującym w mleku. Stanowi około 80% protein obecnych w mleku. Odznacza się wysoką jakością, gdyż dostarcza aminokwasów egzogennych, które nie mogą być produkowane przez organizm, natomiast są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Kazeina pozyskiwana z mleka dodawana jest do różnego rodzaju preparatów przeznaczonych dla sportowców, zwłaszcza dla kulturystów i osób trenujących na siłowni. Uzyskiwana jest poprzez odwodnienie mleka i usunięcie jak największej ilości tłuszczu oraz cukru mlecznego - laktozy. Produktem tego procesu jest naturalny, biały proszek - białko kazeinowe - o korzystnym wpływie na organizm, zwłaszcza na masę mięśniową.

Kazeina micelarna a kazeinian wapnia - jaka jest różnica?

W odżywkach mogą pojawić się dwa podstawowe rodzaje białka kazeinowego - kazeina micelarna i kazeinian wapnia. Pierwszej z nich przypisuje się znacznie wyższe wartości odżywcze. Kazeina micelarna pozyskiwana jest na drodze odtłuszczenia i oczyszczenia mleka, m.in. z laktozy. Jest ona otrzymywana w warunkach niskiej temperatury przy wykorzystaniu procesu mikrofiltracji. Jego produktem jest białko kazeinowe o nienaruszonej strukturze peptydowej, a tym samym o wyższej wartości odżywczej. Kazeina micelarna ma zdolność tworzenia “żelu” w jelitach. Dzięki temu zapewnia stałe i systematyczne uwalnianie aminokwasów do krwiobiegu, nawet przez 7-8 godzin. 

Kazeinian wapnia jest białkiem pochodzącym z mleka. Powstaje w wyniku procesu pasteryzacji i poddawaniu mleka działaniu wysokich temperatur. W trakcie tych procesów dochodzi do naruszenia struktury białka i zmniejszenia jego aktywności biologicznej. Na rynku suplementów i odżywek można znaleźć nie tylko czystą postać kazeiny micelarnej lub kazeinianu wapnia, ale również połączenie tych dwóch białek.

Przekonajcie się także, czy picie mleka jest zdrowe? Co nam daje mleko? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film:  Jakie mleko jest najlepsze? Źródło: 36,6

Białko kazeinowe - jak działa? Właściwości

Kazeina, podobnie jak każde białko, ma charakter budulcowy. Przyczynia się m.in. do wspomagania procesu syntezy hemoglobiny oraz białek osocza krwi. Białko kazeinowe posiada właściwości antykataboliczne, co oznacza, że minimalizuje rozpad masy mięśniowej. Działanie to jest szczególnie ważne dla sportowców w okresie redukcji, kiedy największym problemem jest tracenie wypracowanej masy mięśniowej. Kazeinę zaleca się przyjmować w przerwach między posiłkami oraz na noc. Białko kazeinowe przyczynia się do długotrwałego utrzymywania uczucia sytości. Pozwala to na uregulowanie spożycia posiłków w ciągu dnia i zapobiega podjadaniu sprzyjającemu przyrostowi masy ciała. Kazeina jest dobrym źródłem wapnia i fosforu - minerałów zapewniających zdrowe i mocne kości oraz zęby. Związki te uczestniczą w procesie mineralizacji kości, a fosfor dodatkowo jest niezbędny w przemianach energetycznych, które zachodzą w organizmie. Białko kazeinowe wykazuje działanie immunomodulacyjne, czyli pobudza układ odpornościowy, zmniejszając podatność na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Posiada również właściwości przeciwzakrzepowe i antybakteryjne. Przyjmowanie kazeiny prowadzi do przyrostu masy mięśniowej i zwiększa siłę w trakcie treningów siłowych.

Kazeina - odchudzanie

Kazeina wykazuje właściwości wspomagające odchudzanie. Wiąże się to ze zwiększaniem uczucia sytości, co zmniejsza ilość przyjmowanych posiłków i zapobiega podjadaniu. Badania wykazały, że białko kazeinowe przyczynia się do hamowania aktywności tych obszarów mózgu, które odpowiadają za apetyt. Ponadto kazeina przyspiesza procesy przemiany materii, gdyż organizm zużywa znacznie więcej energii na trawienie białek niż węglowodanów czy tłuszczów.

Kazeina - jak stosować? Dawkowanie

Kazeina nie powinna być stosowana po treningu, gdyż wchłania się przez długi czas i w niewielkich ilościach. Organizm po zakończonym intensywnym wysiłku fizycznym potrzebuje natomiast dużych ilości białka o łatwej przyswajalności. Po treningu zaleca się przyjmować białko serwatkowe, które pozwoli na szybką regenerację i wyrównanie strat powstałych w wyniku intensywnych ćwiczeń. Kazeinę powinno przyjmować się w długich przerwach między posiłkami, a także przed snem. W ten sposób w trakcie długiego odpoczynku nocnego mięśnie, mimo braku przyjmowania pożywienia, są równomierne i systematycznie zaopatrywane w białko. Dzięki temu nie dochodzi do ich rozpadu i utraty masy mięśniowej. Zalecana dobowa dawka kazeiny wynosi 0.8 do 2.2 g na kilogram masy ciała. Dawkowanie jest uzależnione m.in. od intensywności treningów. Należy jednak pamiętać, że jednorazowo nie powinno przyjmować się więcej niż 30 g białka kazeinowego.

Kazeina - skutki uboczne jej stosowania

Kazeina, zarówno zawarta w mleku, jak też micelarna może odpowiadać za wywoływanie alergii. Nie powinny jej stosować osoby z alergią na białko mleka, nadwrażliwością pokarmową oraz cierpiące na niestrawność. Kazeina może prowadzić do objawów żołądkowo-jelitowych, takich jak: bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, wymioty. 

Data aktualizacji: 29.08.2018,
Opublikowano: 29.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Igor 30.08.2018r.

Suplementy diety dla sportowców i tych pakerów z siłowni zawsze mnie przerażały. Te odzywki, to wszystko... sam nigdy bym się nie zdecydiwał. lepiej budować siłę i mięśnie w naturalny sposób, a żywienie dobrać z dietetykiem. wtedy nie będziemy potrzebować żadnych suplementów.

MAX 30.08.2018r.

Mój kolega z siłowni kiedyś z tego korzystał. Faktycznie szybko przybrał na masie. Proponował mi żebym też spróbował, że efekty szybciej się pojawią. Kusiło mnie przez chwilę, ale jednak się nie zdecydowałem, nie chciałem być sztucznie napompowany.

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej