Kawa kuloodporna, czyli innowacyjny, silnie pobudzający napój. Jakie ma właściwości i jak ją przygotować?

Fot: Vista Photo / fotolia.com

Kawa kuloodporna, czyli bulletproof coffee, poza działaniem pobudzającym i dostarczaniem energii przyczynia się do przyspieszenia redukcji tkanki tłuszczowej, zmniejsza łaknienie oraz korzystnie wpływa na pracę mózgu. Poprawia sprawność umysłową, uwagę i koncentrację.

Kawę kuloodporną przygotowuje się poprzez dodatek masła i oleju kokosowego do zaparzonej, czarnej kawy. Przygotowany napój stanowi dużą dawkę energii, działa pobudzająco oraz przyczynia się do poprawy funkcjonowania mózgu.

Kawa kuloodporna, czyli nowy trend kulinarny

Kawa kuloodporna stanowi połączenie czarnej kawy, masła i oleju kokosowego. Głównym propagatorem tego kawowego trendu jest Amerykanin – David Asprey zajmujący się prowadzeniem bloga dotyczącego tematyki zdrowego odżywiania i odchudzania. Swój pomysł na stworzenie kuloodpornej kawy zaczerpnął w trakcie pobytu w Tybecie, gdzie mieszkańcy przyrządzali herbatę z dodatkiem masła wytworzonego z mleka jaków. Modyfikując zwyczaj tybetańskiej ludności, stworzył nowy trend kulinarny, który rozprzestrzenił się niemal po całym świecie. Kawa kuloodporna zyskała dużą popularność wśród wielbicieli czarnego naparu. Jest ceniona nie tylko za swoje właściwości, ale również za oryginalny smak z delikatnym kokosowym aromatem.

Zobacz także: Kawa z olejem kokosowym – napój o właściwościach odchudzających. Jakie ma inne pozytywne działanie?

Zobacz film: Kto powinien unikać picia kawy? Źródło: 36,6

Właściwości kawy kuloodpornej

Kawę kuloodporną zaleca się pić przede wszystkim w godzinach porannych, gdyż jest źródłem dużej dawki energii. Napój ten przeznaczony jest głównie dla sportowców oraz osób wykonujących pracę umysłową. Najczęściej spożywany jest przed intensywnym treningiem lub przed ważnym egzaminem, gdyż poza likwidowaniem uczucia zmęczenia i senności stymuluje również mózg do pracy. Kawa kuloodporna dzięki zawartości kofeiny wykazuje właściwości pobudzające, które odczuwane są przez długi czas. Energetyczne działanie kawy kuloodpornej jest spotęgowane przez dodatek tłuszczu, co sprawia, że jej właściwości pobudzające przewyższają tradycyjną kawę. Ten innowacyjny napój działa również odchudzająco, gdyż tłuszcz obecny w maśle hamuje łaknienie i daje długotrwałe uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu między posiłkami, a tym samym zmniejszając ilość kalorii przyjmowanych przez organizm w ciągu dnia. Kawa kuloodporna dostarcza także oleju kokosowego będącego źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Związki te przyspieszają procesy przemiany materii, przyczyniając się do szybszej redukcji tkanki tłuszczowej.


Zobacz film: Test: Czy kawa w styropianowym kubku jest zdrowa? Źródło: 36,6.

Stosowanie oleju kokosowego pozwala również na zmniejszenie ryzyka rozwoju różnych chorób, np. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, zawału serca oraz udaru mózgu. Składniki kawy kuloodpornej wpływają również na funkcjonowanie mózgu, prowadząc do polepszenia ogólnej sprawności intelektualnej, zwiększenia wydajności pracy umysłowej oraz poprawy procesów poznawczych, czyli pamięci, uwagi i koncentracji. Ponadto średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe chronią przed powstaniem choroby Alzheimera i Parkinsona. Wypicie kawy kuloodpornej przyczynia się do polepszenia ogólnego samopoczucia oraz nastroju. Masło dodawane do kawy zawiera niezbędne dla organizmu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K. Dostarcza również nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają wpływ na pracę mózgu oraz narządu wzroku, a także posiadają właściwości przeciwzapalne i zapobiegają chorobom sercowo- naczyniowym. Należy jednak pamiętać, że kawy kuloodpornej, podobnie jak każdej innej, nie należy nadużywać. Nadmiar kofeiny w diecie może prowadzić do rozdrażnienia, bezsenności, niepokoju i nadmiernego pobudzenia, a nawet do powstania niebezpiecznego dla zdrowia i życia uzależnienia.

Lubisz kawę? Sprawdź, co o niej wiesz!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Zobacz także: Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?

Jak przygotować kawę kuloodporną?

Kawa kuloodporna wykazuje pobudzające, odchudzające i prozdrowotne właściwości wyłącznie wtedy, gdy przyrządzana jest ze składników najwyższej jakości. Do jej przygotowania nie należy używać kawy rozpuszczalnej oraz bezkofeinowej. Zalecana jest natomiast czarna kawa arabica, najlepiej ze świeżo zmielonych ziaren. Zgodnie z podstawowym przepisem na kawę kuloodporną należy zaparzyć 100-200 mililitrów espresso. Następnie do kawowego wywaru dodaje się co najmniej jedną łyżkę klarowanego, niesolonego masła oraz jedną lub dwie łyżki nierafinowanego oleju kokosowego. Wszystkie składniki powinno się ze sobą zmiksować za pomocą blendera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Niewskazane jest dodawanie do kawy kuloodpornej cukru oraz śmietanki, które zwiększają jej kaloryczność. Alternatywą jest użycie słodzika, np. stewii. Dodatkiem do kawy mogą być natomiast przyprawy, np. cynamon, wanilia czy kardamon, które nadadzą napojowi niezastąpiony smak i aromat.

Zobacz film: Jaką kawę powinniśmy pić? Źródło: 36,6.



Data aktualizacji: 28.09.2018,
Opublikowano: 27.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Milka54 16.11.2021r.

Kawa kuloodporna, owszem, przyczynia się do redukcji wagi, ale wyłącznie wtedy gdy stosujemy dietę ketogeniczną. Bez tej diety, spożywając dużo węglowodanów, niestety, spowoduje przyrost wagi. Tak duża ilość tłuszczu zrobi swoje

Sylwia 19.10.2018r.

Ivanka tłuszcz wcale nie musi być zabójczy. Na pewno nie jest to napój dobry dla anorektyków ponieważ ani nie zawiera węgli które odkładają się jako tkanka tluszczowa ani nie pobudza łaknienia, wręcz przeciwnie. Po takiej tłustej kawie jesteś w stanie nie jesc przez cały dzień. Troszkę literatury polecam:)

ivanka 10.01.2018r.

oszustwo! olej kokosowy jest fatalny dla organizmu, nie mówiąc o takiej wybuchowej ilości tłuszczu dostarczonej w paru łykach napoju! może być dobra na anoreksję lub dla osób zagłodzonych,którym brak tkanki tłuszczowej. choć i tak bym oleju kokosowego nie polecała.

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej