Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego - szkodliwość, gluten, gdzie kupić? Przepis na placuszki owsiane z karobem

Fot. dturphoto / Getty Images

Mączka chleba świętojańskiego, inaczej karob, jest wykorzystywana w produkcji polew, lodów, dżemów, marmolad, a także mleka modyfikowanego dla niemowląt. Jako dodatek do żywności zapewnia pożądaną strukturę i konsystencję produktów. Mączka chleba świętojańskiego może być stosowana w domowej kuchni, np. jako zamiennik jaj do ciast. 

Mączka chleba świętojańskiego jest dodatkiem do żywności znajdującym zastosowanie w produkcji wyrobów cukierniczych. Posiada charakterystyczny karmelowy aromat i wykorzystywana jest jako zamiennik kakao. Mączka chleba świętojańskiego wykazuje dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, ale w nadmiarze może wywoływać pewne skutki uboczne.

Co to jest mączka chleba świętojańskiego?

Mączka chleba świętojańskiego, znana również pod nazwą karob, jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności. W przemyśle spożywczym oznaczana jest symbolem E410. Wykazuje właściwości: emulgujące pozwalając na stworzenie i utrzymanie jednorodnej mieszaniny dwóch lub więcej substancji, stabilizujące zapewniając utrzymanie pożądanej struktury oraz zagęszczające i żelujące gwarantujące odpowiednią lepkość, kleistość i konsystencję produktów żywnościowych. Mączka chleba świętojańskiego pozyskiwana jest z drzewa karobowego nazywanego także szarańczynem strąkowym występującym w rejonach Morza Śródziemnego. Roślina cechuje się wysoką wartością odżywczą i prawdopodobnie wykorzystywana była już w czasach starożytnego Egiptu stanowiąc ważne źródło pożywienia. 

Mączka chleba świętojańskiego znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, głównie w produkcji takich wyrobów, jak: lody, lukier, polewy, suszone warzywa i owoce, fermentowane produkty śmietanowe, galaretki, dżemy, marmolady, jadalne kasztany w zalewie. Mączka chleba świętojańskiego dodawana jest również do mleka modyfikowanego dla niemowląt. Guma karobowa swoim smakiem przypomina kakao, dlatego nierzadko stanowi jego zamiennik w różnych produktach cukierniczych. Stosowana jest również jako składnik suplementów diety np. o działaniu wspomagającym odchudzanie oraz leków, głównie syropów.

Zobaczcie koniecznie, jakie szkodliwe barwniki znajdziemy w żywności:

Zobacz film: Syntetyczne barwniki w żywności są szkodliwe dla zdrowia. Źródło: Co nas truje

Mączka chleba świętojańskiego - czy zawiera gluten?

Mączka chleba świętojańskiego nie zawiera glutenu, dlatego może stanowić dodatek do żywności przeznaczonej dla osób chorujących na celiakię, alergię czy nietolerancję glutenu. Ponadto, uznawana jest za zdrowszą alternatywę czekolady i kakao, gdyż w przeciwieństwie do tych produktów nie dostarcza kwasu szczawiowego utrudniającego przyswajanie wapnia i cynku. W domowej kuchni karob może być wykorzystywany jako zagęstnik do sosów, dodatek wzbogacający smak domowych placuszków oraz zamiennik jajek w różnych ciastach i deserach, co jest dużą zaletą dla osób cierpiących na alergię na białko jaja kurzego.

Mączka chleba świętojańskiego - szkodliwość i wpływ na zdrowie

Mączka chleba świętojańskiego należy do dozwolonych dodatków żywnościowych i uznawana jest za produkt bezpieczny. Świadczy o tym chociażby fakt, że karob dodawany jest do mleka modyfikowanego dla niemowląt. Mączka chleba świętojańskiego jest bezglutenowa, wegańska i hipoalergiczna, a ponadto odznacza się wysoką wartością odżywczą. W jej składzie znajdują się liczne witaminy, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Karob zawiera również witaminy, w tym witaminę C, A, E oraz witaminy z grupy B: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy. Strąki chleba świętojańskiego, z których pozyskiwana jest mączka dawniej wykorzystywane były w medycynie naturalnej, m.in. w leczeniu biegunek i osteoporozy. Karob posiada korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. 

Hamuje rozwój bakterii, dlatego może być stosowany w pomocniczym leczeniu infekcji i biegunek. Jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit, usprawnia procesy trawienne, a także zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Miazga z karobu przyczynia się do obniżania poziomu “złego” cholesterolu w surowicy krwi, natomiast syrop wspiera zwalczanie bólów gardła, kaszlu, objawów przeziębienia oraz innych symptomów towarzyszących infekcjom górnych dróg oddechowych. Nadmierne spożycie mączki chleba świętojańskiego może spowodować wystąpienie wzdęć i biegunek.

Mączka chleba świętojańskiego - cena, gdzie kupić?

Mączka chleba świętojańskiego dostępna jest w postaci proszku w sklepach ze zdrową żywnością. Cena karobu wynosi około 12 złotych za kilogram. Na rynku można znaleźć również melasę z chleba świętojańskiego o karmelowym posmaku, ciemnobrązowej barwie i konsystencji syropu. Można ją stosować jako zamiennik cukru, np. do słodzenia napojów lub polewania ciast, placków i rozmaitych deserów. Melasa karobowa kosztuje średnio 16 zł za słoiczek o pojemności 330 g.

Mączka chleba świętojańskiego - przepis na placuszki owsiane z karobem

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • ¾ szklanki płatków owsianych,
  • ½ szklanki wody,
  • 1 łyżeczka mączki chleba świętojańskiego,
  • ⅓ łyżeczki sody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • szczypta cynamonu,
  • do podania: ½ szklanki jogurtu naturalnego, 2 figi, garść borówek amerykańskich.

Sposób przygotowania:

  1. Zmielone płatki owsiane wymieszaj z sodą, a następnie z wodą.
  2. Do uzyskanej masy dodaj mączkę chleba świętojańskiego, miód, jajko i szczyptę cynamonu. Całość zmiksuj do połączenia wszystkich składników.
  3. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Nakładaj za pomocą łyżki niewielkie placki. Smaż po 2 minuty z każdej strony.
  4. Gotowe placuszki owsiane podawaj polane jogurtem naturalnym i udekorowane owocami. 

Rozwiążcie nasz quiz i przekonajcie się, co wiecie o zdrowym odżywianiu:

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz


Data aktualizacji: 05.11.2018,
Opublikowano: 23.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej