Kaloryczność chleba razowego, żytniego, pszennego i tostowego - od czego zależy? 

Fot. etiennevoss / Getty Images

Chleb jest jednym z podstawowych składników codziennej diety. Specjaliści do spraw żywienia zalecają jedzenie chleba żytniego i razowego ze względu na większą zawartość błonnika pokarmowego regulującego trawienie i zapobiegającego zaparciom. Zależnie od rodzaju pieczywa jedna kromka chleba dostarcza od 58 do ponad 90 kcal. 

Pieczywo stanowi ważny element codziennej diety. Jego kaloryczność i wartość odżywcza jest zależna od rodzaju mąki zastosowanej do wypieku chleba. Ze względu na zawartość witamin, minerałów i błonnika pokarmowego najbardziej zalecany jest chleb żytni i razowy.

Ile kalorii ma chleb - od czego to zależy?

Na rynku dostępne są rozmaite rodzaje chleba: pszenny, żytni, razowy, tostowy, pełnoziarnisty, orkiszowy i wiele innych, które różnią się między sobą głównie rodzajem mąki oraz użytymi dodatkami. Tradycyjny chleb powinien składać się z mąki, wody, zakwasu i soli. Zapoznając się z etykietą zamieszczoną na opakowaniu pieczywa należy zawsze kierować się zasadą - “im krótszy skład, tym lepiej”. Kaloryczność chleba jest w największym stopniu zależna od rodzaju mąki jaka została użyta do jego wypieku. Na wartość energetyczną i odżywczą produktu mają również wpływ zastosowane dodatki, takie jak: cukier, jaja, tłuszcz, syrop słodowy, miód, pestki dyni, nasiona słonecznika, rodzynki, suszone śliwki, cebula, siemię lniane itp.

Ile kalorii ma chleb pszenny?

W polskiej kuchni najpopularniejszym rodzajem pieczywa jest tradycyjny chleb pszenny, który wypieka się mąki pszennej najczęściej z dodatkiem drożdży. Mąka pszenna produkowana jest z oczyszczonego ziarna pozbawionego zewnętrznych części stanowiących najlepsze źródło związków o dobroczynnym wpływie na organizm. Z tego powodu chleb pszenny w porównaniu np. z chlebem żytnim jest ubogi w witaminy i minerały. Ponadto zawiera niewielkie ilości błonnika pokarmowego regulującego procesy trawienne, zapobiegającego zaparciom, obniżającego poziom “złego” cholesterolu oraz dającego długotrwałe uczucie sytości. Chleb pszenny jest wysokokaloryczny - w 100 g dostarcza 258 kcal, natomiast kromka chleba pszennego ważąca 25 g jest źródłem 65 kcal. Dietetycy i specjaliści do spraw żywienia zalecają ograniczenie pieczywa pszennego w codziennym jadłospisie i zastąpienie go chlebem o wyższej wartości odżywczej, a więc razowym, żytnim lub pełnoziarnistym. Te rodzaje pieczywa choć nierzadko dostarczają więcej kalorii są bardziej wskazane w diecie, gdyż stanowią lepsze źródło witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.

Sprawdź z czego powinien składać się dobry chleb odpowiedz znajdziesz w filmie: 

Zobacz film: Z czego powinien składać się dobry chleb? Źródło: Co nas truje

Ile kalorii ma chleb razowy?

Chleb razowy otrzymywany jest z mąki razowej pszennej lub żytniej. Te rodzaje mąk są bogate w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy, co wiąże się z ich metodą przemiału. Ziarno mąki razowej mieli się tylko raz, stąd też jej nazwa. Ponadto, mieleniu poddaje się nie tylko środek ziarna, jak w przypadku oczyszczonej mąki pszennej, ale również zewnętrzną osłonkę będącą najlepszym źródłem substancji korzystnych dla zdrowia. W kromce chleba żytniego razowego o masie 35 g znajduje się około 79 kcal, natomiast w 100 g - około 227 kcal. Chleb razowy z mąki pszennej dostarcza w jednej kromce około 75 kcal, a w 100 g - około 213 kcal. Mając do wyboru chleb razowy żytni lub pszenny warto sięgać po ten pierwszy rodzaj, gdyż zawiera więcej błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B niezbędnych w pracy układu nerwowego. Chleb razowy z mąki żytniej może przyczyniać się do przyspieszenia procesów przemiany materii oraz obniżać poziom “złego” cholesterolu. Jest szczególnie zalecany osobom ze skłonnością do zaparć, otyłością oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Zobacz film: W jakim chlebie jest najwięcej błonnika?  Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Ile kalorii ma chleb żytni?

Chleb żytni produkowany jest z ciemnych i grubo mielonych ziaren żyta odznaczających się wysoką wartością odżywczą. W porównaniu do chleba pszennego jest bogatszym źródłem potasu, wapnia, cynku, manganu, witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Chleb żytni często wzbogacany jest o otręby oraz ziarna słonecznika lub nasiona dyni, które dodatkowo podnoszą jego wartość odżywczą. W 100 g wysokobłonnikowego chleba żytniego z otrębami znajduje się około 165 kcal, a w jednej kromce około 58 kcal. Tradycyjny chleb żytni dostarcza około 258 kcal w 100 g, czyli w kromce około 83 kcal.

Polecamy: Zakwas na chleb – dlaczego warto go zrobić i piec chleb w domowym zaciszu?

Ile kalorii ma chleb tostowy?

Chleb tostowy jest rodzajem pieczywa doskonale nadającym się do przygotowania chrupiących grzanek, pożywnych tostów czy kanapek na ciepło. Jego zaletą jest wysoka odporność na wysychanie i twardnienie. Chleb tostowy zawiera więcej składników niż tradycyjny chleb pszenny czy razowy. Jest to spowodowane tym, że w jego składzie występują dodatkowe substancje polepszające smak i przedłużające trwałość produktu. Chleb tostowy jest produktem wysokokalorycznym - w 100 g dostarcza aż 306 kcal, a w jednej kromce o masie 30 g - około 92 kcal. Dietetycy zalecają ograniczenie chleba tostowego w codziennej diecie, gdyż jest ubogi w składniki odżywcze i błonnik pokarmowy. Po jego zjedzeniu szybko pojawia się ponowne uczucie głodu, co wiąże się z podjadaniem między posiłkami i niepożądanymi przyrostami masy ciała. Na rynku dostępny jest również chleb tostowy pełnoziarnisty, który jest zdrowszą alternatywą. W 100 g zawiera około 262 kcal, a w jednej kromce i masie 30 g - około 71 kcal.

Data aktualizacji: 24.01.2019,
Opublikowano: 19.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej