Jak zdrowo grillować? Żółty talerz uczy Polaków zdrowego odżywiania

Fot. Zdrowy grill / x-news.pl

Grill może być zdrowy, ale trzeba go przygotować z głową. Tłuste kiełbasy i mięso odpadają, zastąpić je powinny ryby, warzywa. Mało tego - lepiej wybrać dobry grill, żeby na jedzeniu nie osiadały toksyczne substancje. No dobrze, czyli jak to zrobić?

Polacy kochają grilla, jednak nie zawsze przygotowują zdrowe potrawy. Tłuste mięso, ociekające tłuszczem prosto na rozgrzane węgle grilla węglowego to prosta droga do problemów ze zdrowiem. Na szczęście w ramach kampanii Żółtego Talerza Kulczyk Foundation dzieci uczą się, jak to robić zdrowo. Janek Kuroń świetnie doradza co można zrobić, zobaczcie sami na filmie:

Zobacz film: Jak zdrowo grillować? Źródło: 36,6

W kiełbasie jest bardzo dużo tłuszczu i soli, nie jest ona polecana do spożywania dla dzieci. Jest jednak coś gorszego od kiełbasy - kiełbasa z grilla węglowego. Tłuszcz skapuje na rozgrzany węgiel, tworzy się para, która przenika jedzenie. W dymie są substancje rakotwórcze, składem bardzo przypominające smog. Czy chcemy jeść takie jedzenie? Cóż, niekoniecznie. Dlatego trzeba zadbać o odpowiednie menu.

Warto wiedzieć: Jak powinno się przygotowywać zdrowego grilla? 

W ramach kampanii Żółtego Talerza Kulczyk Foundation Polacy, a dokładniej dzieci, uczą się zdrowych i dość łatwych do przygotowania dań na grilla. Przygotować można rybę, szaszłyki z warzyw, panierkę z płatków ryżowych i odrobiny bułki tartej. Można także skusić się na deser - owoce z grilla! Banany, jabłka z bakaliami, ananasy - świetnie sprawdzą się na grillu. Co ciekawe warzywa i owoce z grilla zachowują więcej właściwości odżywczych niż te gotowane!

Nie można zapominać także o sałatkach, czyli surowych warzywach podawanych do dań z grilla. Nie zapominajmy o tym, że do sałaty należy dodać odrobinę oliwy, bowiem niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. 

A jaki grill wybrać? Zobaczcie sami: Test: Węglowy, elektryczny, a może gazowy? Który grill jest najlepszy?

Data aktualizacji: 07.10.2019,
Opublikowano: 07.10.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej