Świąteczne obżarstwo
Świąteczne stoły czasem aż uginają się pod ciężarem wielkanocnego jedzenia. Ciężko oprzeć się smacznym potrawom, a babcie i ciocie nieustannie dokładają jedzenia na talerze, bo przecież wszyscy tak marnie wyglądamy! Nic dziwnego, że po świętach towarzyszy nam uczucie przejedzenia, wypełnienia, czasem nawet mogą pojawić się mdłości. Częstym efektem przejedzenia są również zgaga, odbijanie się, biegunki, zaparcia, wzdęcia, gazy i bóle brzucha. Po kilku dniach ucztowania, organizm nie radzi sobie z trawieniem całej treści żołądka, co skutkuje spowolnieniem metabolizmu i co gorsza, odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Jeżeli doskwiera Ci poświąteczne przejedzenie, możesz wesprzeć swój organizm na kilka sposobów.
Zobaczcie, co można jeść, aby pomóc sobie przy zaparciach:
Świąteczne obżarstwo – jak temu zaradzić?
Zioła i napary
Mięta
Mięta działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu zmniejsza bóle brzucha i podrażnienia żołądka. Zmniejsza uczucie pełności oraz świetnie radzi sobie z gazami i wzdęciami. Obecny w liściach mentol łagodzi nadaktywność kwasów żołądkowych. Liście mięty można dodać do potraw, jednak w przypadku problemów z układem pokarmowym najlepiej sprawdzi się napar z liści i łodyg mięty.
Lawenda
Napar z lawendy pity po każdym posiłku pobudzi żołądek do produkcji soków żołądkowych i żółci, przyśpieszy ruchy perystaltyczne jelit, tym samym pomoże w zwalczeniu zaparć i dolegliwości powodowanych niestrawnością. Lawenda stymuluje działanie mięśni gładkich, dzięki czemu łagodzi bóle brzucha spowodowane nagromadzeniem się gazów.
Rumianek
Napar z rumianku zawiera flawonoidy i pochodne kumaryny, dzięki czemu poprawia trawienie. Rumianek wypity po ciężkostrawnym posiłku przyspieszy jego trawienie, ale nie wywoła innych dolegliwości żołądkowych, ponieważ zapobiega nadkwaśności żołądka czy nadmiernemu wydzielaniu soku żołądkowego. Rumianek świetnie radzi sobie również z zalegającymi gazami.
Szczaw lancetowaty (kobylak)
Do naparu należy użyć sproszkowanego korzenia. Napar z kobylaka wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit, wspomaga układ pokarmowy przy dolegliwościach związanych z biegunką lub zaparciem. Napar działa również przeciwbakteryjnie, wspomaga wydzielanie żółci oraz kwasów żołądkowych.
Dziurawiec
Napar z dziurawca mocno pobudza procesy trawienne i produkcje soków żołądkowych, łagodzi bóle brzucha, skutecznie zwalcza gazy i wzdęcia, gdyż działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Ze względu na silne działanie wspomagające produkcję soków trawiennych zaleca się picie naparu przed lub w trakcie posiłku.
Kminek
Kminek pomaga na wiele dolegliwości trawiennych - wzdęcia, odbijanie, bóle brzucha czy lekkie zaparcia. Wykazuje działanie rozkurczowe na gładkie mięśnie żołądka, jelit i przewodów żółciowych. Pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz perystaltykę jelit. Kminek można spożywać w postaci naparu lub jako przyprawę do ciężkich, tłustych potraw, np. bigosu, kapusty czy smażonych ryb.
Tremogeniki na przyspieszenie trawienia
Tremogeniki to naturalne substancje, które powodują uwolnienie ciepła z organizmu, podkręcają przemianę materii nawet o 25 proc., zwiększają wydatek energetyczny organizmu oraz przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Dzięki tym właściwościom termogeniki świetnie sprawdzą się na pozbycie się uczucia przejedzenia po świętach.
Imbir
Imbir ma właściwości rozgrzewające, dzięki czemu podkręca przemiany metaboliczne. Dodatkowo pobudza wydzielanie enzymów trawiennych oraz śliny. Imbir ma działanie rozkurczowe, dlatego łagodzi bóle. Co więcej, zawarty w imbirze gingerol pomaga w pozbyciu się tkanki tłuszczowej z okolic brzucha! Imbir świetnie się sprawdzi w postaci naparu lub jako przyprawa (sucha lub świeży korzeń) do potraw.
Chili
Chili zawiera kapsaicynę, która przyspiesza przemianę materii nawet o 25 proc. i przyczynia się do szybszego spalania kalorii. Chili zwiększa wydzielenie ciepła przez organizm, zmniejsza apetyt, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz wykazuje działanie antybakteryjne i antynowotworowe.
Cynamon
Cynamon reguluje poziom cukru we krwi, co przekłada się na mniejsze odkładanie tkanki tłuszczowej oraz hamuje przypływy apetytu. Cynamon również pobudza trawienie, przyspiesza przemianę materii, zapobiega nadkwaśności oraz działa przeciwbiegunkowo. Cynamon zawiera błonnik, który wspiera pracę jelit oraz pomaga w usunięciu toksyn z organizmu.
O czym warto pamiętać?
- Jedz regularnie małe porcje, mniej więcej co 3 godziny.
- Aktywność fizyczna podkręca metabolizm, dlatego wykorzystaj piękną pogodę na dłuższy spacer.
- Włącz do jadłospisu więcej warzyw, są lekkie, pożywne i są źródłem błonnika.
- Jedz bez pośpiechu i dokładnie przeżuwaj pokarm.
- Pij dużo wody, około 1,5-2 l dziennie.