Jak sobie poradzić z poświątecznym obżarstwem?

Fot: Sofie Delauw / gettyimages.com

Święta szybko minęły, a pełny brzuch niestety pozostał. Te kilka dni świąt to istna rozpusta, jeżeli chodzi o ilość jedzenia, które pochłaniamy. Wszystkie hamulce puszczają, przez co jemy dużo więcej, niż rzeczywiście tego potrzebujemy. Czy istnieją sposoby na poradzenie sobie z uczuciem poświątecznego przepełnienia? 

Świąteczne obżarstwo

Świąteczne stoły czasem aż uginają się pod ciężarem wielkanocnego jedzenia. Ciężko oprzeć się smacznym potrawom, a babcie i ciocie nieustannie dokładają jedzenia na talerze, bo przecież wszyscy tak marnie wyglądamy! Nic dziwnego, że po świętach towarzyszy nam uczucie przejedzenia, wypełnienia, czasem nawet mogą pojawić się mdłości. Częstym efektem przejedzenia są również zgaga, odbijanie się, biegunki, zaparcia, wzdęcia, gazy i bóle brzucha. Po kilku dniach ucztowania, organizm nie radzi sobie z trawieniem całej treści żołądka, co skutkuje spowolnieniem metabolizmu i co gorsza, odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Jeżeli doskwiera Ci poświąteczne przejedzenie, możesz wesprzeć swój organizm na kilka sposobów.

Zobaczcie, co można jeść, aby pomóc sobie przy zaparciach:

Zobacz film: Jedzenie na zaparcia - co powinniśmy jeść aby ich uniknąć? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Świąteczne obżarstwo – jak temu zaradzić?

Zioła i napary

Mięta

Mięta działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu zmniejsza bóle brzucha i podrażnienia żołądka. Zmniejsza uczucie pełności oraz świetnie radzi sobie z gazami i wzdęciami. Obecny w liściach mentol łagodzi nadaktywność kwasów żołądkowych. Liście mięty można dodać do potraw, jednak w przypadku problemów z układem pokarmowym najlepiej sprawdzi się napar z liści i łodyg mięty.

Lawenda

Napar z lawendy pity po każdym posiłku pobudzi żołądek do produkcji soków żołądkowych i żółci, przyśpieszy ruchy perystaltyczne jelit, tym samym pomoże w zwalczeniu zaparć i dolegliwości powodowanych niestrawnością. Lawenda stymuluje działanie mięśni gładkich, dzięki czemu łagodzi bóle brzucha spowodowane nagromadzeniem się gazów.

Rumianek

Napar z rumianku zawiera flawonoidy i pochodne kumaryny, dzięki czemu poprawia trawienie. Rumianek wypity po ciężkostrawnym posiłku przyspieszy jego trawienie, ale nie wywoła innych dolegliwości żołądkowych, ponieważ zapobiega nadkwaśności żołądka czy nadmiernemu wydzielaniu soku żołądkowego. Rumianek świetnie radzi sobie również z zalegającymi gazami.

Szczaw lancetowaty (kobylak)

Do naparu należy użyć sproszkowanego korzenia. Napar z kobylaka wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit, wspomaga układ pokarmowy przy dolegliwościach związanych z biegunką lub zaparciem. Napar działa również przeciwbakteryjnie, wspomaga wydzielanie żółci oraz kwasów żołądkowych.

Dziurawiec

Napar z dziurawca mocno pobudza procesy trawienne i produkcje soków żołądkowych, łagodzi bóle brzucha, skutecznie zwalcza gazy i wzdęcia, gdyż działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Ze względu na silne działanie wspomagające produkcję soków trawiennych zaleca się picie naparu przed lub w trakcie posiłku.

Kminek

Kminek pomaga na wiele dolegliwości trawiennych - wzdęcia, odbijanie, bóle brzucha czy lekkie zaparcia. Wykazuje działanie rozkurczowe na gładkie mięśnie żołądka, jelit i przewodów żółciowych. Pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz perystaltykę jelit. Kminek można spożywać w postaci naparu lub jako przyprawę do ciężkich, tłustych potraw, np. bigosu, kapusty czy smażonych ryb.

Tremogeniki na przyspieszenie trawienia

Tremogeniki to naturalne substancje, które powodują uwolnienie ciepła z organizmu, podkręcają przemianę materii nawet o 25 proc., zwiększają wydatek energetyczny organizmu oraz przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Dzięki tym właściwościom termogeniki świetnie sprawdzą się na pozbycie się uczucia przejedzenia po świętach.

Imbir

Imbir ma właściwości rozgrzewające, dzięki czemu podkręca przemiany metaboliczne. Dodatkowo pobudza wydzielanie enzymów trawiennych oraz śliny. Imbir ma działanie rozkurczowe, dlatego łagodzi bóle. Co więcej, zawarty w imbirze gingerol pomaga w pozbyciu się tkanki tłuszczowej z okolic brzucha! Imbir świetnie się sprawdzi w postaci naparu lub jako przyprawa (sucha lub świeży korzeń) do potraw.

Chili

Chili zawiera kapsaicynę, która przyspiesza przemianę materii nawet o 25 proc. i przyczynia się do szybszego spalania kalorii. Chili zwiększa wydzielenie ciepła przez organizm, zmniejsza apetyt, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz wykazuje działanie antybakteryjne i antynowotworowe.

Cynamon

Cynamon reguluje poziom cukru we krwi, co przekłada się na mniejsze odkładanie tkanki tłuszczowej oraz hamuje przypływy apetytu. Cynamon również pobudza trawienie, przyspiesza przemianę materii, zapobiega nadkwaśności oraz działa przeciwbiegunkowo. Cynamon zawiera błonnik, który wspiera pracę jelit oraz pomaga w usunięciu toksyn z organizmu.

O czym warto pamiętać?

  • Jedz regularnie małe porcje, mniej więcej co 3 godziny.
  • Aktywność fizyczna podkręca metabolizm, dlatego wykorzystaj piękną pogodę na dłuższy spacer.
  • Włącz do jadłospisu więcej warzyw, są lekkie, pożywne i są źródłem błonnika.
  • Jedz bez pośpiechu i dokładnie przeżuwaj pokarm.
  • Pij dużo wody, około 1,5-2 l dziennie. 
Data aktualizacji: 21.12.2022,
Opublikowano: 27.12.2022 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej