Jak przygotować posiłki, aby nie straciły wartości odżywczych

Fot. franckreporter / Getty Images

Kupując produkty spożywcze do domowej lodówki, staramy się wybierać je tak, aby były świeże, pełnowartościowe oraz wysokiej jakości. Posiłki z takich produktów dostarczają organizmowi wiele cennych witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niektóre czynności takie jak, np. obieranie czy gotowanie przyczyniają się do strat składników odżywczych. Jak przygotowywać domowe posiłki, aby ograniczyć straty cennych wartości odżywczych? 

Przygotowywanie owoców i warzyw

Zarówno warzywa jak i owoce są źródłem wielu cennych witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Niektóre z nich są wrażliwe na światło, które powoduje ulatnianie się cennych składników, np. witamina C, a niektóre z nich są rozpuszczalne w wodzie i podczas gotowania w znacznym stopniu przechodzą do wody, w której się gotują. Poniżej kilka sposobów jak zminimalizować starty składników odżywczych.

Obróbka wstępna

  • Warzywa i owoce należy kupować na krótko przed ich spożyciem. Im dłużej te produkty leżą w lodówce bądź w misce, tym więcej tracą wartości odżywczych, a w szczególności witaminy C.
  • Warzywa i owoce należy trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu, np. lodówka lub spiżarnia. Pod wpływem działania promieni słonecznych takie witaminy jak, np. A, D i E utleniają się. Istnieją też wyjątki – owoców cytrusowych, pomidorów, ogórków, cukinii i roślin strączkowych nie należy trzymać w chłodnych miejscach, gdyż to przyspiesza ich psucie.
  • Wartość odżywcza owoców i warzyw zmniejsza się również podczas ich obierania ze skórki. To właśnie pod skórką znajduje się najwięcej cennych składników odżywczych. W celu ograniczenia start produkty te należy obierać bardzo cienko. W niektórych przypadkach, np. ziemniaki, marchew czy pietruszka, skórkę można dokładnie wyszorować szczoteczką i tak pozostawić do obróbki termicznej, np. gotowanie, pieczenie. Sparzenie powierzchni pomidora czy papryki również ograniczy straty, gdyż w ten sposób nie pozbywamy się miąższu.
  • Po obraniu czy pokrojeniu warzyw i owoców należy jak najszybciej przejść do obróbki cieplnej, gdyż czas działa na niekorzyść (wartości odżywcze się ulatniają). W przypadku, kiedy szybka obróbka nie jest możliwa, produkty można skropić z sokiem z cytryny, która spowolni ten proces.

Gotowanie warzyw i owoców

  • Warzywa i owoce zawsze wrzucać do wrzątku. W ten sposób blokowane jest działanie enzymu, który odpowiada za rozpad witaminy C. Wrzucanie tych produktów do zimnej wody powoduje duże straty wartości odżywczych, szczególnie tych, które są rozpuszczalne w wodzie. Im dłużej warzywa i owoce się gotują, tym więcej cennych składników z nich ubywa. Warto wiedzieć, że rozgotowane produkty mają większy indeks glikemiczny (szybciej podnosi się poziom cukru we krwi).
  • Podczas gotowania używaj pokrywki, czas gotowania skróci się, a produkty będą krócej przebywały w wodzie.
  • Świetną alternatywą do tradycyjnego gotowania jest gotowanie na parze – ten proces pozwala na zachowanie maksymalnej ilości witamin i minerałów. W ten sposób można przygotować również mięso i ryby.

Tłuszcze – czego używać do smażenia, a czego do dań na zimno?

Należy zacząć od tego, że tłuszcz dzieli się na kwasy tłuszczowe nasycone (smalec, olej kokosowy) oraz na kwasy tłuszczowe nienasycone (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). Kwasy tłuszczowe nienasycone dodatkowo dzielą się na jednonienasycone (JKT) i wielonienasycone (WKT). Kwasy tłuszczowe różnią się od siebie budową chemiczną, a co za tym idzie również właściwościami. Kwasy tłuszczowe nienasycone są bardziej wrażliwe na utlenianie czy polimeryzację. To oznacza, że „nienasycone wiązania” pękają, co daje możliwość przyłączenia się do nich cząsteczka tlenu. Pod wpływem rozpadu wywołanego wysoką temperaturą, powstają szkodliwe związki i wolne rodniki, które uszkadzają błony komórkowe, DNA i białka.

Jaki tłuszcz jest najzdrowszy do smażenia? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Jaki tłuszcz jest najzdrowszy do smażenia? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Tłuszczem najbardziej odpornym na wysoką temperaturę są kwasy tłuszczowe nasycone, jednak są one szkodliwe dla zdrowia (przyczyniają się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi). Dalej w kolejności są kwasy jednonienasycone, a najmniej odporne są kwasy tłuszczowe wielonienasycone.

Do smażenia najlepiej nadają się stabilne jednonienasycone tłuszcze roślinne, np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek. Dodatkowo muszą być one rafinowane, dzięki temu procesowi zachowują wszystkie kwasy tłuszczowe, a punkt dymienia (najniższa temperatura, przy której tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić wszystkie swoje właściwości) jest znacznie większy.

Proces rafinacji to dodatkowe oczyszczanie z nadmiaru wilgoci, metali ciężkich i innych substancji.

Tłuszcze do smażenia

  • Rafinowany olej rzepakowy – 61% JKT, 29% WKT
  • Rafinowana oliwa z oliwek – 70% JKT, 11% WKT. Nadaje się do krótkotrwałego smażenia, np. cebulki.
  • Masło klarowane – jest alternatywą dla olejów roślinnych. Jest to produkt otrzymany z oczyszczania masła z substancji stałych. Ma wysoki punkt dymienia oraz zawiera więcej witamin i minerałów niż oleje rafinowane.

Do smażenia nie nadają się oleje tłoczone na zimno, ponieważ są bardziej wrażliwe na obróbkę cieplną.

Tłuszcze do dań na zimno

Wszystkie oleje tłoczone na zimno, np. słonecznikowy, lniany, sojowy, z pestek dyni, kukurydziany mają niski punkt dymienia, dlatego nie nadają się do smażenia. Nadają się, jako dodatek do potraw na zimno (niewymagających obróbki termicznej), np. sałatki, surówki, sosy 

Opublikowano: 31.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej