Jak powinny wyglądać posiłki rocznego dziecka?

Fot. Image Source / Getty Images

Dieta rocznego dziecka nie powinna się dużo różnić od jadłospisu zdrowo odżywiającej się dorosłej osoby. Posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane, dostarczając wszystkich składników odżywczych takich jak tłuszcz, białko, węglowodany, witaminy i minerały. Jest to niezwykle ważne, gdyż to warunkuje prawidłowy rozwój dziecka. 

Podstawy żywienia rocznego dziecka

Jadłospis powinien składać się z 5 posiłków – 3 większych, czyli śniadanie, obiad i kolacja oraz 2 mniejszych – drugie śniadanie i podwieczorek. Posiłki powinny następować po sobie w odstępie około 3 godzin, tyle mniej więcej zajmuje strawienie posiłku. Należy jeść o stałych porach, na tym etapie jest to niezwykle ważne, gdyż od tego zależy rytm metabolizmu dziecka. Jadłospis powinien być urozmaicony, składający się z różnych produktów tak, aby posiłki dostarczały różnych składników odżywczych potrzebnych to prawidłowego rozwoju malucha. Jest to dobry moment na to, aby nauczyć dziecko dobrych nawyków żywieniowych. 

Podawanie dziecku codziennie parówek na śniadanie, tłustych smażonych kotletów na obiad, które popija słodzonymi gazowanymi napojami, nie jest zbyt dobrym pomysłem, gdyż z takich posiłków organizm nie czerpie korzyści, a dziecko uczy się złych nawyków żywieniowych. Ważna jest również wielkość porcji. Jeżeli jedzenia będzie zbyt dużo na talerzu, maluch może zamienić się w niejadka. Pełny talerz demotywuje dziecko, a lepiej jest dołożyć coś później niż zabierać pełny talerz ze stołu. Jedzenie powinno odbywać się w przyjemniej atmosferze, bez krzyków i nerwów, gdyż dziecko zacznie kojarzyć jedzenie posiłków jako przykrą czynność. Należy również sadzać malucha przy stole razem z dorosłymi.

Polecamy: Jak przekonać przedszkolaka do jedzenia warzyw?

Jakie produkty można wprowadzić do jadłospisu?

Do codziennej diety należy wprowadzić produkty zbożowe. Są źródłem niezbędnych witamin z grupy B, które między innymi odpowiadają za prawidłowy wzrost dzieci, wspierają układ nerwowy, są niezbędne do metabolizmu węglowodanów, nie są ona magazynowane w organizmie, dlatego trzeba je dostarczać na bieżąco. Produkty zbożowe są również źródłem białka i błonnika. Białko niezbędne jest to prawidłowego rozwoju dziecka oraz do zachowania dobrej odporności, natomiast błonnik reguluje pracę układu trawiennego oraz zapobiega zaparciom. Produkty, które powinny się znaleźć w posiłkach to kasza jaglana, gryczana, jęczmienna, orkiszowa, płatki owsiane,orkiszowe, ryż pełnoziarnisty, kaszka kukurydziana, pieczywo i makaron pełnoziarnisty.

Warzywa są również niezwykle ważne, gdyż zawierają mnóstwo witamin i minerałów, które wspierają prawidłową pracę i rozwój organizmu. Są również dobrym źródłem błonnika. W miarę możliwości należy korzystać z warzyw sezonowych. Warzywa należą do produktów, które można jeść bez ograniczeń. Owoce też należy wybierać te sezonowe. Z cytrusami trzeba uważać i wprowadzać je ostrożnie, ponieważ często uczulają. Owoce są świetnym dodatkiem do śniadania lub jako podwieczorek. Są bogate w witaminy, w tym witaminę C, która wspiera odporność organizmu. Warto również wprowadzić suszone owoce, jednak należy wybierać te niesiarkowane.

Rośliny strączkowe, czyli np. soczewica, ciecierzyca, fasola, groch są bogatym źródłem błonnika i składników odżywczych. Należy je namoczyć (z wyjątkiem soczewicy) przed gotowaniem, a po ugotowaniu najlepiej je zmiksować na gładki krem czy purée. Najdelikatniejsza jest czerwona soczewica, świetnie się sprawdzi do zupy krem. Do dań z roślinami strączkowymi warto dodać odrobinę majeranku lub kminku, gdyż niwelują gazy i wzdęcia.

Więcej o zdrowych nawykach żywieniowych znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Orzechy, pestki i nasiona, np. słonecznika, siemię lniane, chia, orzechy włoskie i laskowe. Rocznemu dziecku mogą sprawiać trudność w gryzieniu, dlatego dobrym sposobem jest zmielenie ich w młynku do kawy lub w blenderze. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu witamin i minerałów. Będą świetnym dodatkiem do śniadania. Orzechy i nasiona często uczulają, dlatego po wprowadzeniu ich do jadłospisu należy obserwować czy nie wystąpiły u dziecka zmiany alergiczne.

Ryby niosą ze sobą wiele korzyści. Są źródłem witamin z grupy B, witaminy D₃ oraz kwasów omega 3. Najlepiej podawać je gotowane na parze, duszone lub grillowane. Należy jednak unikać tuńczyka, rekina, miecznika, pangi, tilapii, gdyż zawierają metale ciężkie np. ołów.

Tłuszcze np. oliwa, olej słonecznikowy, tłuszcz zawarty w orzechach czy rybach, są niezbędne dla rozwoju dziecka, gdyż m.in. budują błony komórkowe, osłonki mielinowe komórek nerwowych oraz w nich rozpuszczają się witamina A, D, E i K, dlatego nie można pominąć ich w diecie malucha.

Do picia zaleca się podawanie wody nisko lub średniozmineralizowanej w kubeczku. Czarna herbata ogranicza wchłanianie cynku i żelaza.

Do potraw warto dodać większą ilość ziół, które dodadzą smaku i aromatu zamiast soli. Dzisiaj bardzo łatwo o jej nadmiar w organizmie, gdyż znajduje się w wielu produktach takich jak wędliny, sery czy pieczywo. Podwyższony poziom soli w organizmie ogranicza wchłanianie wapnia i przyczynia się do ciśnienia tętniczego oraz chorób serca. Nie należy również przesadzać z ilością cukru w diecie (słodkie napoje, słodycze), gdyż przyczyniają się do nadwagi i otyłości. 

Opublikowano: 07.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej