Jak działa morwa i kiedy warto po nią sięgnąć?

Fot: YONCA60 / gettyimages.com

Morwa to roślina, której właściwości prozdrowotne są znane od wieków. Najbardziej znana, czyli biała odmiana morwy stosowana jest w leczeniu cukrzycy. Jednak na tym jej możliwości się nie kończą. Jak działa morwa i kiedy warto po nią sięgnąć?

Morwa występuje przede wszystkim w Azji. Rośnie przede wszystkim w południowo-wschodniej części kontynentu. Mimo że istnieje aż 150 gatunków morwy, to najlepiej znane są jej trzy odmiany - biała, czerwona i czarna.

Morwa - jakie ma właściwości?

Morwa, zwłaszcza jej biała odmiana, polecana jest osobom, które chorują na cukrzycę. Roślina pomaga bowiem wyregulować poziom cukru we krwi. Zawarte w niej związki spowalniają rozkład skrobi, która znajduje się w pożywieniu. Dzięki czemu stężenie cukru we krwi rośnie bardzo powoli i nie dochodzi do poposiłkowej hiperglikemii.

Walkę z cukrzycą ułatwia także zawarta w morwie kwercetyna. Związek ten odpowiada za metabolizm węglowodanów, a także wpływa na poziom sorbitolu, który się wytrąca z nadmiaru glukozy. Związek ten - w nadmiarze - może doprowadzić do zaburzeń ze strony układu nerwowego, nerek czy wzroku. Szczególnie niebezpieczny jest właśnie dla cukrzyków.

Dodatkowo kwercetyna zwalcza wolne rodniki, które mogą się przyczynić się do rozwoju zmian nowotworowych.

Morwa nie dopuszcza do utlenienia lipoprotein z niską gęstością. Dzięki temu poziom złego cholesterolu nie podnosi się i nie dochodzi do rozwoju zmian miażdżycowych.

Roślina doskonale radzi sobie także z niektórymi bakteriami. Jest bardzo skuteczna w zwalczaniu gronkowca złocistego, salmonelli oraz Shigella dysenteriae.

Niektóre badania sugerują, że morwa biała może być pomocna w walce z otyłością, a także chronić przed rozwojem choroby Alzheimera.

Zobacz film i dowiedz się, które schorzenia można leczyć także ziołami:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Morwa czarna - właściwości

Morwa czarna, a przede wszystkim jej owce to bogactwo witamin C, A oraz B. Witamina C nie tylko poprawia odporność, ale jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Związki z tej grupy bardzo skutecznie zwalczają wolne rodniki, które mogą przyczynić się do rozwoju zmian nowotworowych. Natomiast witamina A poprawia wygląd skóry oraz chroni przed tzw. kurzą ślepotą, czyli gorszym widzeniem po zmroku.

Witaminy z grupy B (przede wszystkim B1 i B2) odpowiadają za metabolizm tłuszczów i biorą udział w procesach krwiotwórczych. Dodatkowo mają korzystny wpływ na działanie układu nerwowego i pomagają zminimalizować negatywne skutki stresu.  Morwa czarna zawiera także sporo żelaza (potrzebują go osoby chore na anemię), magnezu i potasu, które wspomagają pracę serca.

Herbata z liści czarnej morwy łagodzi ból brzucha oraz poprawia trawienie. Pobudza krążenie, a także pomaga wyregulować ciśnienie, polecana jest również przy problemach z układem moczowym. Odwary z korzeni morwy łagodzi kaszl oraz wspomaga leczenie astmy.

Morwa czerwona - właściwości

Morwa czerwona podobnie, jak morwa czarna zawiera sporo witaminy C, A oraz z grupy B. Jest bogata we flawonoidy, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo. Dodatkowo zawiera taniny. To naturalne garbniki, które zmniejszają podrażnienia, wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie, łagodzi swędzenie i pieczenie.

Data aktualizacji: 01.07.2020,
Opublikowano: 01.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej