Jagody w słynnej diecie Adele. Sprawdź, dlaczego są tak zdrowe i pomagają schudnąć

skyNext/getty images

Owoce jagodowe to najlepsze źródło polifenoli, które przedłużają życie i skłaniają organizm do bardziej intensywnego spalania tkanki tłuszczowej. Są one ważnym składnikiem słynnej diety SIRT, dzięki której Adele schudła kilkadziesiąt kilogramów.

Jagodowa porcja zdrowia

Trwa sezon na jagody. Są pyszne i wykazują mnóstwo właściwości zdrowotnych i odżywczych. Lekko kwaskowate owoce to źródło witaminy C, potężnego przeciwutleniacza, który jest istotny dla zdrowia tkanek łącznych oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Co więcej, jagody obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne, pomagają regulować poziom cukru we krwi, mają właściwości przeciwbakteryjne. Jagody są przede wszystkim nieocenionym źródło polifenoli.

Polifenole – czym są?

Polifenole są to organiczne związki chemiczne występujące naturalnie w wielu jadalnych roślinach, w tym w czarnych jagodach.

Polifenole dzieli się zazwyczaj na trzy główne grupy związków organicznych:

  • kwasy fenolowe,
  • flawonoidy (zwane bioflawonoidami),
  • pozostałe związki fenolowe.

Polifenole są silnymi przeciwutleniaczami, które zapewniają ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się organizmu czy rozmaite procesy chorobowe, w tym także nowotwory. Polifenole uważa się za korzystne dla zdrowia również ze względu na zdolność do aktywowania sirtuiny, czyli białka, które zwyczajowo określa się mianem genu długowieczności i szczupłości.

Dieta SIRT - co to takiego?

Na polifenolach bazuje popularna ostatnio dieta SIRT. Została ona opracowana przez naukowców z Uniwersytetu w Surrey.

Zasady diety SIRT są bardzo proste. Najważniejsze jest spożywanie regularnych posiłków z zachowaniem co najmniej 1,5 godzinnej przerwy między daniami. Ostatni powinno się jeść najpóźniej o godzinie 19. Z jadłospisu wykluczyć należy:

  • słodycze,
  • gotowe dania,
  • żywność typu fast food,
  • sosy i zupy w proszku,
  • przetwory z białej mąki.

Dieta SIRT przebiega kilkuetapowo

  • Pierwszy etap trwa 7 dni. Przez 3 dni całodzienny jadłospis dostarcza 1000 kcal. Znajdują się w nim trzy zielone soki i jeden stały posiłek. Przez kolejne 4 dni spożywa się posiłki dostarczające łącznie 1500 kcal. Menu opiera się na dwóch sokach i dwóch stałych posiłkach.
  • Drugi etap trwa przez kolejne 14 dni. Całodzienny jadłospis dostarcza 1500 kcal. Znajdują się w nim dwa zielone soki i dwa stałe posiłki. W trzecim etapie, który rozpoczyna się po upływie trzech tygodni od momentu wprowadzenia diety SIRT, zjada się możliwie jak najwięcej produktów bogatych w polifenole. W trzecim etapie diety nie ma zaleceń kalorycznych. Dziennie powinno się spożyć trzy stałe posiłki i jeden zielony sok.
  • Trzeci etap rozpoczyna się po upływie 3 tygodni. od momentu wprowadzenia diety SIRT, przyświeca mu zasada zjadania możliwie największej ilości produktów SIRT, nie posiada zaleceń kalorycznych, dziennie powinno się spożyć trzy stałe posiłki bogate w polifenole i jeden zielony sok.

Najlepsze źródło polifenoli

Największe stężenie polifenoli występują w skórkach owoców. Szczególnie bogate w polifenole są owoce jagodowe, takie jak:

  • aronia,
  • truskawki,
  • poziomki,
  • maliny,
  • jagody,
  • borówki,
  • jeżyny.

Zdecydowanie najbogatszym źródłem polifenoli są owoce aronii, które zawierają ich ok. 4210 mg w 100 g suchego ekstraktu z owoców.

Na liście produktów diety SIRT oprócz owoców bogatych w polifenole znajdziemy: rukolę, jarmuż, czerwoną cykorię, pietruszkę, kapary, seler z liśćmi, czerwoną cebulę, orzechy włoskie, daktyle, kaszę gryczaną, oliwę z oliwek pierwszego tłoczenia. Jeżeli chodzi o przyprawy, zaleca się używanie: kurkumy, lubczyku, papryczki chilli. Do picia: woda, zielona herbata, czarna kawa.

Zobacz film: Dieta SIRT to teraz jedna z najmodniejszych metod odchudzania. Na czym polega?

źródło: x-news

Data aktualizacji: 21.07.2020,
Opublikowano: 16.07.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej