Jagodowa porcja zdrowia
Trwa sezon na jagody. Są pyszne i wykazują mnóstwo właściwości zdrowotnych i odżywczych. Lekko kwaskowate owoce to źródło witaminy C, potężnego przeciwutleniacza, który jest istotny dla zdrowia tkanek łącznych oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Co więcej, jagody obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne, pomagają regulować poziom cukru we krwi, mają właściwości przeciwbakteryjne. Jagody są przede wszystkim nieocenionym źródło polifenoli.
Polifenole – czym są?
Polifenole są to organiczne związki chemiczne występujące naturalnie w wielu jadalnych roślinach, w tym w czarnych jagodach.
Polifenole dzieli się zazwyczaj na trzy główne grupy związków organicznych:
- kwasy fenolowe,
- flawonoidy (zwane bioflawonoidami),
- pozostałe związki fenolowe.
Polifenole są silnymi przeciwutleniaczami, które zapewniają ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się organizmu czy rozmaite procesy chorobowe, w tym także nowotwory. Polifenole uważa się za korzystne dla zdrowia również ze względu na zdolność do aktywowania sirtuiny, czyli białka, które zwyczajowo określa się mianem genu długowieczności i szczupłości.
Dieta SIRT - co to takiego?
Na polifenolach bazuje popularna ostatnio dieta SIRT. Została ona opracowana przez naukowców z Uniwersytetu w Surrey.
Zasady diety SIRT są bardzo proste. Najważniejsze jest spożywanie regularnych posiłków z zachowaniem co najmniej 1,5 godzinnej przerwy między daniami. Ostatni powinno się jeść najpóźniej o godzinie 19. Z jadłospisu wykluczyć należy:
- słodycze,
- gotowe dania,
- żywność typu fast food,
- sosy i zupy w proszku,
- przetwory z białej mąki.
Dieta SIRT przebiega kilkuetapowo
- Pierwszy etap trwa 7 dni. Przez 3 dni całodzienny jadłospis dostarcza 1000 kcal. Znajdują się w nim trzy zielone soki i jeden stały posiłek. Przez kolejne 4 dni spożywa się posiłki dostarczające łącznie 1500 kcal. Menu opiera się na dwóch sokach i dwóch stałych posiłkach.
- Drugi etap trwa przez kolejne 14 dni. Całodzienny jadłospis dostarcza 1500 kcal. Znajdują się w nim dwa zielone soki i dwa stałe posiłki. W trzecim etapie, który rozpoczyna się po upływie trzech tygodni od momentu wprowadzenia diety SIRT, zjada się możliwie jak najwięcej produktów bogatych w polifenole. W trzecim etapie diety nie ma zaleceń kalorycznych. Dziennie powinno się spożyć trzy stałe posiłki i jeden zielony sok.
- Trzeci etap rozpoczyna się po upływie 3 tygodni. od momentu wprowadzenia diety SIRT, przyświeca mu zasada zjadania możliwie największej ilości produktów SIRT, nie posiada zaleceń kalorycznych, dziennie powinno się spożyć trzy stałe posiłki bogate w polifenole i jeden zielony sok.
Najlepsze źródło polifenoli
Największe stężenie polifenoli występują w skórkach owoców. Szczególnie bogate w polifenole są owoce jagodowe, takie jak:
- aronia,
- truskawki,
- poziomki,
- maliny,
- jagody,
- borówki,
- jeżyny.
Zdecydowanie najbogatszym źródłem polifenoli są owoce aronii, które zawierają ich ok. 4210 mg w 100 g suchego ekstraktu z owoców.
Na liście produktów diety SIRT oprócz owoców bogatych w polifenole znajdziemy: rukolę, jarmuż, czerwoną cykorię, pietruszkę, kapary, seler z liśćmi, czerwoną cebulę, orzechy włoskie, daktyle, kaszę gryczaną, oliwę z oliwek pierwszego tłoczenia. Jeżeli chodzi o przyprawy, zaleca się używanie: kurkumy, lubczyku, papryczki chilli. Do picia: woda, zielona herbata, czarna kawa.