Ile kalorii ma piwo? Wartość kaloryczna i odżywcza, wpływ piwa na zdrowie

Fot. GummyBone / Getty Images

Ile kalorii ma piwo? Pół litra trunku dostarcza około 250 kalorii. Jego spożywanie należy zatem ograniczać nie tylko ze względu na szkodliwość alkoholu, ale także celem zachowania odpowiedniej wagi. Umiarkowane ilości piwa mogą jednak korzystnie wpływać na zdrowie.

Piwo to orzeźwiający napój alkoholowy (przeważnie zawiera 4–7% alkoholu), uzyskiwany w procesie fermentacji ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży piwnych i wody. Polski Instytut Żywności i Żywienia stanowczo odradza spożywanie alkoholu jako substancji, która może prowadzić do uzależnienia, otyłości i takich groźnych chorób, jak zapalenie trzustki, marskość wątroby czy nowotwory. Piwu nie można jednak odmówić wielu cennych właściwości. Pite z umiarem, może wpłynąć korzystnie na organizm. Należy jednak pamiętać, że piwo ma dużo kalorii i nie służy utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Ile kalorii ma piwo 500 ml?

Wartość kaloryczna piwa uzależniona jest od kilku czynników:

  • ilości zawartego w nim alkoholu – im mocniejsze piwo, tym więcej ma kalorii,
  • ilości słodu (jęczmiennego, pszenicznego) – im wyższa wartość procentowa ekstraktu, tym więcej w piwie kalorycznego cukru,
  • dodatków smakowych – piwo smakowe ma więcej kalorii niż zwykłe, ponieważ zawiera substancje (np. soki owocowe, miód) dostarczające cukru; z tych samych względów wartość kaloryczną piwa podnosi dodany do niego syrop – piwo z sokiem ma 20–40 dodatkowych kalorii.

Pół litra piwa ma 150–350 kalorii – w zależności od gatunku. Najmniej kaloryczne jest piwo bezalkoholowe (130–180 kalorii), o ile nie zawiera dodatków smakowych, jak np. „Karmi” (250 kcal). Jęczmienne, jasne piwo dostarcza 200–250 kalorii (np. „Lech” – 205 kcal, „Okocim” – 210 kcal, „Żywiec” – 245 kcal). Podobną wartość kaloryczną ma piwo pszeniczne (np. „Królewskie” – 225 kcal). Piwa mocne dostarczają zwykle co najmniej 250 kalorii (np. „Warka Strong” – 245 kcal, „Dębowe mocne” – 265 kcal). Jeszcze bardziej kaloryczne są piwa smakowe („Redd’s” – 270 kcal, „Desperados” – 280 kcal). Porter – ciemne, mocne piwo – może mieć nawet 350 kalorii.

Zobacz film i sprawdź co wiesz na temat piwa:

Zobacz film: Co wiesz o piwie. Źródło:  Wiem co jem

Piwo a utrzymywanie prawidłowej wagi

Zarówno zawarty w piwie alkohol, jak i słód sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, przyczyniając się głównie do otyłości brzusznej. Z pewnością nie jest to trunek odpowiedni przy otyłości lub nadwadze ani w czasie diety odchudzającej. Również osoby o prawidłowej wadze powinny zachować umiar w spożywaniu piwa. Pół litra złocistego napoju zaspokaja dzienne zapotrzebowanie energetyczne aż w 15% i często są to tzw. puste kalorie, czyli nieniosące ze sobą żadnych substancji odżywczych (uzależnione jest to od jakości trunku).

Piwo nie służy utrzymywaniu prawidłowej wagi także dlatego, że ma bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG = 110, czyli wyższy niż w przypadku czystej glukozy). Oznacza to, że po wypiciu trunku gwałtownie wzrasta stężenie insuliny, co uruchamia mechanizm magazynowania tkanki tłuszczowej. Następnie, równie szybko, dochodzi do spadku poziomu cukru we krwi, co z kolei wzmaga apetyt. Zdecydowanie korzystniej – zamiast wysokokalorycznych przekąsek – mieć wówczas pod ręką sałatkę warzywną lub chude mięso, ponieważ produkty te obniżą wartość glikemiczną całego (wraz z piwem) posiłku.

Wartości odżywcze piwa

Mimo wad piwa jego picie w umiarkowanej ilości (nie więcej niż pół litra dziennie) może przynieść pewne korzyści. Zdecydowanie najlepiej jest wybierać trunki dobrej jakości (co nie zawsze oznacza „markowe”, gdyż przemysłowa produkcja na dużą skalę wymaga zastosowania procedur, które pozbawiają produkty wielu wartości odżywczych), niefiltrowane i niepasteryzowane. Mają one krótki termin przydatności do spożycia, ale zawierają najwięcej wartościowych substancji:

  • witaminy z grupy B (głównie B2 i B6),
  • minerały, takie jak magnez, fosfor, potas, cynk, krzem i selen,
  • błonnik,
  • flawonoidy,
  • kwasy organiczne,
  • bakterie probiotyczne.
  • według licznych badań spożywanie umiarkowanych ilości piwa może:
  • działać przeciwbólowo,
  • redukować stres i ułatwiać zasypianie,
  • wzmacniać odporność,
  • chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi,
  • obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • odżywiać florę bakteryjną jelit,
  • przyspieszać i ułatwiać trawienie,
  • oddziaływać korzystnie na pracę nerek,
  • wspomagać utrzymanie właściwej gęstości mineralnej kości,
  • poprawiać stan skóry, włosów i paznokci.

Istnieją zasobniejsze i korzystniejsze dla zdrowia niż piwo źródła składników odżywczych, które przynoszą powyżej wymienione efekty. Zdecydowanie nie należy trunków alkoholowych traktować jako istotnego elementu dobrze zbilansowanej diety, ponieważ ich regularne spożywanie prowadzi do niebezpiecznego uzależnienia. Mimo to nie zaszkodzi sięgnąć czasem po orzeźwiające piwo – przede wszystkim po to, by cieszyć się jego wyśmienitym smakiem. Zachowując umiar, można uniknąć niepożądanych konsekwencji, wśród których – obok alkoholizmu – jedną z najpoważniejszych jest otyłość spowodowana wysoką wartością kaloryczną trunku.

Data aktualizacji: 19.11.2018,
Opublikowano: 19.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej