Histamina – występowanie, działanie, nietolerancja

Fot: Photodjo / gettyimages.com

Histamina to hormon tkankowy, który jest m.in. mediatorem stanu zapalnego. Bierze udział w wywoływaniu reakcji alergicznych. Histamina występująca w żywności na skutek działania bakterii pochodzących z zanieczyszczeń jest dla ludzkiego organizmu bardzo szkodliwa.

Histamina w organizmie jest magazynowana w formie nieczynnej. Uruchamia się ona w konkretnych sytuacjach, np. przy uszkodzeniu tkanki, kontakcie z alergenem lub przy dużej zmianie temperatury.

Co to jest histamina?

Histamina to amina biogenna, która zaangażowana jest w wiele istotnych procesów biologicznych w ludzkim organizmie.

Aminy biogenne (oprócz histaminy to tryptamina, kadaweryna oraz fenyloamina) powstają w procesie dekarboksylacji aminokwasów. Polega on na odłączeniu się aminy od grupy karboksylowej. Sama histamina powstaje w wyniku dekarboksylacji histydyny.

Działanie histaminy opiera się przede wszystkim na łączeniu się z receptorami na powierzchni komórek, rozmieszczonymi w różnych tkankach, przez co hormon spełnia wiele istotnych biologicznie funkcji. W przypadku histaminy wyróżnia się cztery receptory (H1, H2, H3, H4), które mogą stać się celem leków stosowanych przy różnych schorzeniach.

Funkcje histaminy

Działanie histaminy dotyczy przede wszystkim procesów odpornościowych, nie jest to jednak jej jedyna funkcja. Histamina reguluje wydzielanie hormonów przedniego płata przysadki. W mózgu histamina jest syntetyzowana przez neurony. Pełni tam funkcję neuroprzekaźnika, a więc przenosi informacje między kolejnymi neuronami.

W żołądku histamina odpowiada za wydzielanie kwasu solnego przez stymulację odpowiednich komórek okładzinowych.

Niewątpliwie podstawową funkcją histaminy jest wywoływanie reakcji alergicznych. Histamina jest uwalniana po kontakcie błony śluzowej z alergenem. To ona wywołuje lokalny stan zapalny i prowadzi do pojawienia się objawów uczulenia.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego i histaminie:

Zobacz film: Co to jest histamina? Źródło: Wiem co kupuję

Histamina a alergia:

  • przyczynia się do skurczu mięśni gładkich i zwiększonego wydzielania śluzu (katar, kaszel);
  • pobudza nerwy obwodowe czuciowe, przez co wywołuje kichanie;
  • rozszerza naczynia krwionośne (blokada nosa);
  • wpływa na zaczerwienienie, swędzenie i łzawienie oczu;
  • w przypadku alergii pokarmowej prowadzi do skurczu mięśni gładkich i wzmożonej produkcji soków trawiennych; podrażnia błonę śluzową jelita cienkiego (biegunki).

Nietolerancja histaminy – czy to możliwe?

Histamina nie tylko reaguje na alergeny, lecz także sama może wywoływać nietolerancję. Nietolerancja histaminy jest dość nową jednostką chorobową. Obecnie przyjmuje się, że dotyka ona około 1% populacji, najczęściej osoby w średnim wieku.

Ze względu na toksyczność histaminy jej obecność w żywności podlega ścisłej kontroli. Najmniej histaminy jest w świeżej żywności pochodzenia roślinnego. Histamina w rybach, mięsie, serach lub jajach występuje jednak w zdecydowanie większej ilości. Najwięcej histaminy mają produkty fermentowane z udziałem mikroorganizmów.

Zatrucie rybami z rodziny makrelowatych (scombrotoksizm) to typowy przykład spożycia zbyt dużej ilości histaminy. Ryby makrelowate są bogate w histydynę, jednak przy nieodpowiednim przechowywaniu zostaje ona przekształcona w histaminę.

Żywność może zawierać również związki, które stymulują uwalnianie histaminy zgromadzonej w komórkach układu odpornościowego – komórkach tucznych i bazofilach.

Uwalnianie histaminy stymulują m.in.: cytrusy, truskawki, ananas, orzechy, pomidory, szpinak, czekolada, a także ryby, skorupiaki oraz wieprzowina.

Objawy nietolerancji histaminy:

  • ból i zawroty głowy;
  • podrażnienie błony śluzowej nosa;
  • problemy z oddychaniem;
  • zaburzenia pracy układu pokarmowego (wzdęcia, ból brzucha, biegunka);
  • wysypka skórna;
  • swędzenie.

Histamina a stres

Histamina reaguje na stres. Zwiększony metabolizm histaminy może być efektem nasilającego się lęku lub depresji wywołanej przez stres. Ten ostatni nie tylko przyspiesza metabolizm histaminy, lecz także stymuluje uwalnianie z komórek tucznych kolejnych porcji histaminy. W ten sposób histamina może zaburzać pracę układu krwionośnego.

Jak wygląda leczenie alergii? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Leczenie alergii Źródło: 36,6

Histamina – norma i zatrucie

Według rozporządzenia WE1441/2007 histaminy w rybach i produktach rybnych powinno być mniej niż 200 mg/kg produktu. Przyjęcie od 5 do 10 mg histaminy z żywności może wywołać pseudoalergiczną reakcję u osób wrażliwych. Pierwsze objawy zatrucia histaminą pojawiają się przy 50 mg/kg produktu. Są to: ból głowy, pokrzywka, zaczerwienienie twarzy i szyi. Powyżej 200 mg/kg pojawiają się dodatkowo ostre zaburzenia oddychania oraz obniżenie ciśnienia krwi. Jeśli histaminy w rybach i produktach rybnych jest więcej niż 1000 mg/kg produktu dochodzi do zatrucia histaminowego, które w skrajnych przypadkach może prowadzić do śmierci.

Data aktualizacji: 11.02.2020,
Opublikowano: 12.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej