Herbata miętowa – właściwości lecznicze i przeciwwskazania

Fot: mythja / gettyimages.com

Herbata miętowa z mięty pieprzowej (Menthae piperitae folium) to jeden z najczęściej spożywanych naparów ziołowych. Ma przyjemny, orzeźwiający smak i wiele właściwości cennych dla zdrowia i dobrego samopoczucia. W szczególności wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.

Mięta jest cenioną rośliną leczniczą i przyprawową. Na świecie występuje kilkadziesiąt jej gatunków, które różnią się wielkością, kształtem, aromatem a nawet kolorem liści. Największą popularnością cieszy się mięta pieprzowa, z której napar ma szereg prozdrowotnych właściwości. Jest stosunkowo łatwa w uprawie, więc można zasadzić ją w przydomowym ogrodzie lub doniczce. Powszechnie dostępna jest także w postaci suszonej, głównie jako herbata ekspresowa w saszetkach.

Jakie substancje zawiera herbata miętowa?

Herbata miętowa zawdzięcza swoje właściwości bogactwu substancji bioaktywnych zawartych w liściach mięty pieprzowej. Należą do nich:

  • olejek miętowy,
  • kwasy: askorbinowy, kawowy, chlorogenowy, ursolowy, oleanolowy,
  • flawonoidy: apigenina, luteolina, diosmetyna, rutyna,
  • sole mineralne: boru, miedzi, sodu, żelaza, cynku, manganu, glinu, molibdenu, wapnia, potasu i magnezu,
  • betaina,
  • arginina,
  • karoten.

Herbata miętowa na żołądek i pracę jelit

Napar z liści mięty pieprzowej jest naturalnym środkiem stosowanym w przypadku zaburzeń trawienia, który stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego i pobudza wytwarzanie żółci. Zawarte w mięcie substancje regulują także pracę jelit. Wpływają na ich prawidłową perystaltykę, działają wiatropędnie, zapobiegając wzdęciom oraz przynoszą ulgę w zaparciach.

Spożycie herbaty miętowej jest wskazane po ciężkostrawnym posiłku. Łagodzi także objawy zatrucia pokarmowego – nudności, wymioty. Ze względu na działanie rozkurczowe napar z mięty przynosi ulgę w bólach brzucha (związanych z układem pokarmowym, ale też np. menstruacyjnych). Wykazuje właściwości lecznicze w przypadku nieżytu żołądka, niektórych schorzeń wątroby i dróg żółciowych oraz zespołu jelita drażliwego.

Inne właściwości lecznicze herbaty miętowej

Herbata miętowa wpływa tonizująco na układ nerwowy. Ma działanie uspokajające, pomaga w przypadku problemów z zasypianiem, łagodzi bóle migrenowe.

Napar z mięty pieprzowej ma właściwości antyseptyczne, dzięki czemu niszczy drobnoustroje powodujące nieświeży oddech, jest pomocny przy stanach zapalnych jamy ustnej i przeziębieniach. Mentol zwalcza katar i kaszel – obkurcza błony śluzowe, rozrzedza śluz, działa kojąco na podrażnione drogi oddechowe. W czasie infekcji cenne są także właściwości napotne herbaty miętowej.

Herbata miętowa w okresie ciąży

Picie herbaty miętowej jest dozwolone w ciąży (w ilości do 2 szklanek dziennie). Napar jest skutecznym remedium na wzdęcia i poranne nudności. Stanowi też naturalne, bezpieczne lekarstwo na inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Herbata miętowa w ciąży wskazana jest jako środek wzmacniający organizm i chroniący przed przeziębieniami. Co więcej, dzięki działaniu uspokajającemu napar wpływa korzystnie na samopoczucie przyszłych mam.

Herbata miętowa a odchudzanie

Herbata miętowa wspomaga odchudzanie dzięki dobroczynnemu wpływowi na układ pokarmowy. Utracie zbędnych kilogramów sprzyja bowiem szybka przemiana materii i właściwa perystaltyka jelit. Ponadto napar z mięty pieprzowej skutecznie hamuje apetyt, w szczególności ogranicza ochotę na spożywanie słodyczy.

Co wolisz?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Herbata miętowa – przeciwwskazania

Ze względu na właściwości herbaty miętowej nie powinni jej spożywać astmatycy oraz dzieci poniżej 4. roku życia. Mentol może powodować skurcze wrażliwych u nich mięśni krtani i stać się przyczyną zadławienia. Picie naparu z mięty może też nasilać dolegliwości w przypadku refluksu żołądkowo-przełykowego. Zmniejszając napięcie dolnego zwieracza przełyku, mięta może powodować cofanie się kwasów żołądkowych. Ostrożność wobec herbaty miętowej powinni zachować cukrzycy i osoby cierpiące na dolegliwości ze strony układu krążenia. Napar obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze. Mięty należy unikać w okresie karmienia piersią, ponieważ zmniejsza laktację.

Zobacz film i dowiedz się kiedy warto leczyć się ziołami:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn.

Jak przygotować napar z mięty pieprzowej?

Najprostszym sposobem na przygotowanie naparu z liści mięty jest wykorzystanie jednej z wielu dostępnych na rynku herbat ekspresowych. Decydując się na takie rozwiązanie, należy wybierać produkty wysokiej jakości. Najlepiej jednak jest skorzystać z samodzielnie przygotowanego suszu. Napar można wykonać także ze świeżych liści mięty. Dzięki temu będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny.

Do sporządzenia herbaty najlepiej użyć około 2 łyżek mięty, które należy zalać szklanką gorącej (ale nie wrzącej) wody. Następnie napar podgrzewa się pod przykryciem przez 10–15 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Herbatę można wypić gorącą lub wystudzoną (zimny napar doskonale gasi pragnienie w czasie upałów). Smakuje wyśmienicie z dodatkiem cytryny i miodu.




Data aktualizacji: 27.03.2019,
Opublikowano: 05.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Mm 05.12.2018r.

Ostatnio piję co drugi dzien, szczególnie rano na czczo, gdy się budzę z reguły mi nie dobrze i mam nudności, herbata miętowa ratuje wtedy mi życie.
Polecam osom też z wrzodami, pomaga łagodzić bóle i lekkie skurcze brzucha.

Boss 05.09.2018r.

super zdrowa ;-) polecam

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej