Guma guar jest naturalną substancją pochodzenia roślinnego wykorzystywaną w różnych gałęziach przemysłu. Znajduje szerokie zastosowanie jako dodatek do żywności. Ma również działanie prozdrowotne, gdyż przyczynia się do regulowania poziomu cholesterolu we krwi.
Guma guar - czym jest?
Guma guar jest substancją polisacharydową, którą zalicza się do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Pozyskiwana jest z jednorocznej rośliny o nazwie Cyamopsis tetragonoloba, zwyczajowo określanej jako guar. Roślina uprawiana jest głównie w Indiach, a także w Pakistanie, USA i w niektórych rejonach Australii oraz Afryki. Cyamopsis tetragonoloba początkowo był wykorzystywany do produkcji paszy dla bydła. Po II wojnie światowej odkryto cenne właściwości gumy guar zawartej w nasionach rośliny. Obecnie guma guar znajduje szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu: spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym.
Guma guar - właściwości
Guma guar posiada właściwości zagęszczające, emulgujące i wiążące wodę. Ma zdolność tworzenia rozcieńczonych roztworów o wysokiej lepkości. W łatwy sposób rozpuszcza się zarówno w zimnej, jak też w ciepłej wodzie prowadząc do uzyskania mętnego roztworu. Guma guar jako samodzielna substancja nie tworzy żelu. Przyczynia się do zwiększenia siły żelowania oraz modyfikuje właściwości żelu takich substancji, jak agar. Cennym składnikiem występującym w gumie guar jest galaktomannan - związek nie ulegający trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka, który ma zdolność obniżania stanów zapalnych jelit oraz zwiększa potencjał antyoksydacyjny i działanie przeciwwirusowe innych substancji. Guma guar jest źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który daje szybkie uczucie sytości i reguluje pracę układu trawiennego zapobiegając różnym dolegliwościom, np. zaparciom.
Guma guar - zastosowanie w przemyśle spożywczym
Guma guar należy do grupy dodatków do żywności. Zaliczana jest do zagęstników, emulgatorów i stabilizatorów. W przemyśle spożywczym oznaczana jest symbolem E412. Gumy guar najczęściej używa się w proporcjach 1 g gumy na 100 g produktu żywnościowego. Można ją znaleźć w składzie takich artykułów jak: żelki, lody, owocowe jogurty, wyroby cukiernicze, słodkie napoje, majonez, keczup, musztarda, sery topione, puddingi, przetwory mięsne. Guma guar dodawana jest również w produkcji pieczywa. Przyczynia się do zwiększenia wydajności ciasta, poprawy rozciągliwości ciasta i porowatości, a także wzrostu objętości pieczywa. Zastosowanie gumy guar w wyrobach piekarniczych skutkuje także polepszeniem właściwości ciasta i zwiększeniem jego podatności na obróbkę, poprawą jakości miękiszu, zatrzymaniem wody oraz dłuższym utrzymaniem świeżości pieczywa.
Zobaczcie na filmie co jeszcze producenci dodają do żywności. Poznajcie listę szkodliwych E:
Guma guar - zastosowanie w innych gałęziach przemysłu
Guma guar jest wykorzystywana nie tylko jako dodatek do żywności, ale również jako składnik preparatów farmaceutycznych i kosmetycznych. Występuje w składzie tabletek przyczyniając się do zwiększenia ich wytrzymałości mechanicznej. Dodawana jest do różnych leków, gdyż spowalnia uwalnianie leku i zmniejsza szybkość jego przenikania do naczyń krwionośnych. Efektem jest dłuższe działanie preparatu leczniczego. Guma guar zawarta jest także w maściach, gdyż posiada właściwości przeciwdziałające rozwarstwianiu się składników produktu. W przemyśle kosmetycznym guma guar wykorzystywana jest w produkcji szamponów ze względu na to, że nadaje produktom wysokiej lepkości oraz zwiększa stabilność piany. Można ją również znaleźć w składzie kremów oraz past do zębów. Guma guar znalazła zastosowanie także w przemyśle tekstylnym przy farbowaniu tkanin, gdyż umożliwia uzyskanie bardziej wyrazistych, ostrzejszych kolorów oraz w przemyśle papierniczym jako składnik wzmacniający włókna i poprawiający gęstość papieru.
Guma guar - właściwości zdrowotne
Guma guar poza szerokim zastosowaniem w przemyśle posiada także cenne właściwości zdrowotne. Przyczynia się do obniżania glikemii poposiłkowej oraz poziomu cholesterolu we krwi. Zawarty w gumie guar błonnik pokarmowy przeciwdziała zaparciom i daje uczucie sytości. Guma guar wykazuje działanie prebiotyczne, gdyż prowadzi do zwiększenia ilości bakterii mlekowych, Bifidobacteria oraz krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w jelicie grubym. Posiada właściwości redukujące stany zapalne w obrębie układu pokarmowego. Guma guar zmniejsza apetyt i pomaga kontrolować masę ciała.
Guma guar - szkodliwość
Guma guar uznana jest za substancję bezpieczną dla zdrowia, jednak w zbyt dużych ilościach może prowadzić do wystąpienia różnych dolegliwości. Nadmiar gumy guar może przyczynić się do powstawania wzdęć, a także biegunek i mdłości. Długotrwale utrzymujące się tego typu objawy niekorzystnie wpływają na stan jelit oraz ogólne samopoczucie. Guma guar jest łatwo dostępna w sklepach stacjonarnych i internetowych. Należy jednak pamiętać, że powinno się stosować jej z umiarem, aby nie zaszkodzić własnemu organizmowi.