Guma guar - właściwości i zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu

Fot. Hero Images / Getty Images

Guma guar to naturalna substancja roślinna pozyskiwana z rośliny uprawianej głównie w Indiach. Znajduje zastosowanie jako dodatek do różnych produktów w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, tekstylnym i papierniczym. 

Guma guar jest naturalną substancją pochodzenia roślinnego wykorzystywaną w różnych gałęziach przemysłu. Znajduje szerokie zastosowanie jako dodatek do żywności. Ma również działanie prozdrowotne, gdyż przyczynia się do regulowania poziomu cholesterolu we krwi.

Guma guar - czym jest?

Guma guar jest substancją polisacharydową, którą zalicza się do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Pozyskiwana jest z jednorocznej rośliny o nazwie Cyamopsis tetragonoloba, zwyczajowo określanej jako guar. Roślina uprawiana jest głównie w Indiach, a także w Pakistanie, USA i w niektórych rejonach Australii oraz Afryki. Cyamopsis tetragonoloba początkowo był wykorzystywany do produkcji paszy dla bydła. Po II wojnie światowej odkryto cenne właściwości gumy guar zawartej w nasionach rośliny. Obecnie guma guar znajduje szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu: spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym.

Guma guar - właściwości

Guma guar posiada właściwości zagęszczające, emulgujące i wiążące wodę. Ma zdolność tworzenia rozcieńczonych roztworów o wysokiej lepkości. W łatwy sposób rozpuszcza się zarówno w zimnej, jak też w ciepłej wodzie prowadząc do uzyskania mętnego roztworu. Guma guar jako samodzielna substancja nie tworzy żelu. Przyczynia się do zwiększenia siły żelowania oraz modyfikuje właściwości żelu takich substancji, jak agar. Cennym składnikiem występującym w gumie guar jest galaktomannan - związek nie ulegający trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka, który ma zdolność obniżania stanów zapalnych jelit oraz zwiększa potencjał antyoksydacyjny i działanie przeciwwirusowe innych substancji. Guma guar jest źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który daje szybkie uczucie sytości i reguluje pracę układu trawiennego zapobiegając różnym dolegliwościom, np. zaparciom.

Guma guar - zastosowanie w przemyśle spożywczym

Guma guar należy do grupy dodatków do żywności. Zaliczana jest do zagęstników, emulgatorów i stabilizatorów. W przemyśle spożywczym oznaczana jest symbolem E412. Gumy guar najczęściej używa się w proporcjach 1 g gumy na 100 g produktu żywnościowego. Można ją znaleźć w składzie takich artykułów jak: żelki, lody, owocowe jogurty, wyroby cukiernicze, słodkie napoje, majonez, keczup, musztarda, sery topione, puddingi, przetwory mięsne. Guma guar dodawana jest również w produkcji pieczywa. Przyczynia się do zwiększenia wydajności ciasta, poprawy rozciągliwości ciasta i porowatości, a także wzrostu objętości pieczywa. Zastosowanie gumy guar w wyrobach piekarniczych skutkuje także polepszeniem właściwości ciasta i zwiększeniem jego podatności na obróbkę, poprawą jakości miękiszu, zatrzymaniem wody oraz dłuższym utrzymaniem świeżości pieczywa.

Zobaczcie na filmie co jeszcze producenci dodają do żywności. Poznajcie listę szkodliwych E:

Zobacz film: Dlaczego producenci dodają do żywności sztuczne barwniki. Źródło: Co nas truje

Guma guar - zastosowanie w innych gałęziach przemysłu

Guma guar jest wykorzystywana nie tylko jako dodatek do żywności, ale również jako składnik preparatów farmaceutycznych i kosmetycznych. Występuje w składzie tabletek przyczyniając się do zwiększenia ich wytrzymałości mechanicznej. Dodawana jest do różnych leków, gdyż spowalnia uwalnianie leku i zmniejsza szybkość jego przenikania do naczyń krwionośnych. Efektem jest dłuższe działanie preparatu leczniczego. Guma guar zawarta jest także w maściach, gdyż posiada właściwości przeciwdziałające rozwarstwianiu się składników produktu. W przemyśle kosmetycznym guma guar wykorzystywana jest w produkcji szamponów ze względu na to, że nadaje produktom wysokiej lepkości oraz zwiększa stabilność piany. Można ją również znaleźć w składzie kremów oraz past do zębów. Guma guar znalazła zastosowanie także w przemyśle tekstylnym przy farbowaniu tkanin, gdyż umożliwia uzyskanie bardziej wyrazistych, ostrzejszych kolorów oraz w przemyśle papierniczym jako składnik wzmacniający włókna i poprawiający gęstość papieru.

Guma guar - właściwości zdrowotne

Guma guar poza szerokim zastosowaniem w przemyśle posiada także cenne właściwości zdrowotne. Przyczynia się do obniżania glikemii poposiłkowej oraz poziomu cholesterolu we krwi. Zawarty w gumie guar błonnik pokarmowy przeciwdziała zaparciom i daje uczucie sytości. Guma guar wykazuje działanie prebiotyczne, gdyż prowadzi do zwiększenia ilości bakterii mlekowych, Bifidobacteria oraz krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w jelicie grubym. Posiada właściwości redukujące stany zapalne w obrębie układu pokarmowego. Guma guar zmniejsza apetyt i pomaga kontrolować masę ciała.

Guma guar - szkodliwość

Guma guar uznana jest za substancję bezpieczną dla zdrowia, jednak w zbyt dużych ilościach może prowadzić do wystąpienia różnych dolegliwości. Nadmiar gumy guar może przyczynić się do powstawania wzdęć, a także biegunek i mdłości. Długotrwale utrzymujące się tego typu objawy niekorzystnie wpływają na stan jelit oraz ogólne samopoczucie. Guma guar jest łatwo dostępna w sklepach stacjonarnych i internetowych. Należy jednak pamiętać, że powinno się stosować jej z umiarem, aby nie zaszkodzić własnemu organizmowi. 

Data aktualizacji: 02.11.2018,
Opublikowano: 02.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej