Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Fot: Cyberphotographer001 /  gettyimages.com

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Grzyby są cenionym dodatkiem do potraw. Można je suszyć, marynować, a także przygotowywać na ich bazie sosy. Warto zaznaczyć, że poza doskonałym smakiem grzyby są dobrym źródłem m.in. białka, witamina z grupy B oraz błonnika pokarmowego. 

Grzyby - jakie mają wartości odżywcze?

Grzyby zawierają sporo beta-glukanu. Związek ten poprawia trawienie, a także pomaga wyregulować poziom glukozy we krwi, dlatego grzyby polecane są osobom, które chorują na cukrzycę typu 2 lub są nią zagrożone. Najwięcej tego związku zawierają  grzyby hodowlane, m.in. shiitake oraz boczniaki.

Jedzenie leśnych gatunków dostarcza sporo cennych polifenoli oraz beta-karotenu (tego najwięcej będą miały kurki). Oba związki chronią przed rozwojem stanu zapalnego, a także zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju zmian nowotworowych w organizmie. Pomagają również wyregulować ciśnienie krwi i poprawiają krążenie. Dodatkowo karotenoidy korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci, a także chronią oczy przed rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej, czyli AMD

Grzyby to także bogactwo białka. Co ciekawe, zawiera ono aż 20 aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm nie może sam wytworzyć i musie mieć je dostarczone wraz z pożywieniem.  Na tym jednak nie koniec! Grzyby są doskonałym źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza B1 i B2). Potrzebuje ich nie tylko skóra, ale także układ nerwowy. Dzięki nim działa sprawniej i szybciej redukuje szkodliwe skutki stresu. Witamina B1 jest niezbędna do trawienia węglowodanów. Niektóre badania pokazują, że przyspiesza ona gojenie się ran oraz łagodzi ból.

Warto dodać, że w grzybach występuje także witamina D i aby zatrzymać, jej jak najwięcej warto suszyć grzyby na słońcu. Dlaczego?

W ścianach komórkowych grzybów znajduje się ergosterol. Pod wpływem słońca, czy jakieś innego promieniowania ultrafioletowego, związek zamienia się w witaminę D - mówiła w studiu Dzień Dobry TVN Marta Jachym, dietetyczka.

Niestety obróbka termiczna sprawia, że część tych wartości odżywczych zostaje utracona.

Grzyby - kto nie powinien ich jeść?

Mimo że grzyby są mało kaloryczne i zawierają sporo błonnika pokarmowego, który ma korzystny wpływ na trawienie, to ze względu na zawartość chityny uznawane są za produkt ciężkostrawny. Dlatego też po ich zjedzeniu mogą się pojawić wzdęcia czy uczucie ciężkości w żołądku. Na problemy z układem pokarmowym najbardziej narażone są osoby, które mają skłonność do zgagi lub cierpią na zaburzenia trawienia. Z jedzenia grzybów powinni zrezygnować wrzodowcy, chorzy na zespół jelita drażliwego, cierpiący na niestrawność, bóle żołądkowe, kolki jelitowe oraz pacjenci leczący się na wątrobę i nerki. Grzyby mogą być niebezpieczne także dla osób starszych oraz dzieci. Tym ostatnim grzyby można wprowadzić do diety dopiero wtedy, gdy skończą 10-12 lat.

Osoby, które mogą jeść grzyby, aby ułatwić ich trawienie, powinny dodawać dań tymianek, majeranek, jałowiec, cząber, rozmaryn czy kminek. Dzięki nim organizm łatwiej strawi grzyby. 

Zobacz film i dowiedz się dlaczego warto jeść grzyby:

Zobacz film: Właściwości zdrowotne grzybów Źródło: Dzień Dobry TVN

Grzyby - jak bezpiecznie zbierać grzyby?

Podczas grzybobrania obowiązuje jedna zasada - zbieramy tylko te grzyby, które znamy i co do których mamy absolutną pewność. Jeśli któryś okaz budzi wątpliwości lepiej w ogóle go nie ruszać. Trzeba także pamiętać, że grzybów nie wolno wrzucać do foliowych torebek. W takich warunkach grzyby się zaparzają i nawet jadalny okaz przechowywany w takich warunkach staje się groźny. Obecne w nich białko ścina się i staje się niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego grzyby trzeba zbierać do koszy lub łubianek, w których będą miały zapewniony przepływ powietrza.

Osoby, które nie znają się na grzybach mogą je kupić w sklepie. Okazy, które tam trafiają są sprawdzone, dzięki temu mamy pewność, że po ich zjedzeniu nic nam się nie stanie. Nie znaczy to jednak, że osoby, które nie znają się na grzybach powinny całkowicie zrezygnować z ich zbierania. W rozpoznaniu bezpiecznych okazów pomogą im choćby pracownicy sanepidu. Pracujące tam osoby powinny umieć rozpoznać grzyby i wskazać te, które są jadalne, a które trujące.

Grzyby - które są najlepsze do marynowania, a które do suszenia?

Wszystko zależy od zawartości wody. Do suszenia najlepsze będą więc te, które zawierają jej najmniej, tj. borowiki, kurki oraz podgrzybki. Natomiast do marynowania najlepsze są młode i twarde kurki, koźlaki czy maślaki.

Przygotowując marynatę warto pamiętać, aby składała się ona z 10 proc. octu, cukru, soli, ziela angielskiego, listka laurowego oraz pieprzu. Przyprawy te mają właściwości konserwujące, dzięki czemu przetwory są trwalsze i można je dłużej przechowywać.

Grzyby - czy można je łączyć z alkoholem?

To bardzo kiepskie połączenie. Alkohol sprawia, że wszystko, co trafia do żołądka jest gorzej trawione. Zestawienie grzybów, które same w sobie są ciężkostrawne z procentami, może bardzo spowolnić i utrudnić metabolizm.

Data aktualizacji: 10.09.2023,
Opublikowano: 11.09.2023 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej