Grzyby – dlaczego warto wprowadzić je do diety? Jakie wartości odżywcze mają grzyby? Ile mają kalorii?

Fot: Manuela / gettyimages.com

Grzyby dla większość z nas stanowią aromatyczny dodatek do potraw. Tymczasem ich walory nie kończą się tylko na tych smakowych. Grzyby działają przeciwnowotworowo, a także chronią przed rozwojem AMD, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej. Dlaczego jeszcze warto jeść grzyby?

Koniec wakacji to czas kiedy w polskich lasach zaczynają pojawiać się grzyby. Borowiki, kurki, maślaki czy koźlaki to nie tylko gatunki, które trafiają na stół. Przygotowujemy z nich sosy, farsze, a czasem dodajemy je, aby wzmocnić smak potraw.

Grzyby – wartości odżywcze

Grzyby zawierają beta-glukan, który ma korzystny wpływ na trawienie, obniża stężenie cukru we krwi i chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2. Najwięcej tego cennego związku zawierają m.in. boczniaki oraz grzyby shiitake. Na grzyby warto zwrócić uwagę także ze względu na zawartość polifenoli oraz karotenoidów (występują przede wszystkim w grzybach o zabarwieniu żółto-pomarańczowym, np. w kurkach). Związki działają przeciwzapalnie. Zwalczają też wolne rodniki, które sprzyjają tworzeniu się zmian nowotworowych w organizmie. Poprawiają krążenie i regulują ciśnienie krwi. Karotenoidy zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, czyli AMD.

W grzybach znajdziemy także trochę witamin z grupy B (przede wszystkim B1 i B2). Witaminy te poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także wspomagają układ nerwowy i niwelują szkodliwe skutki stresu. Niestety obróbka termiczna, której poddawane są grzyby sprawia, że tracą one większość cennych dla zdrowia substancji.

Grzyby – kalorie

Grzyby niemal w 90 proc. składają się z wody i mają stosunkowo niewiele kalorii. Jeśli jednak np. do sosu dodamy śmietanę, ich wartość energetyczna znacznie się podniesie. 100 gramów takich borowików ma aż 320 kcal.

Grzyby – przeciwwskazania do jedzenia grzybów

Grzyby – nawet te odpowiednio długo gotowane czy duszone – mogą wywołać wzdęcia czy uczucie ciężkości. Za to ostanie w dużej mierze odpowiada chityna. Związek jest trudny do strawienia, dlatego osoby, którym często dokuczają zgagi lub mają problemy powinny zrezygnować z jedzenia grzybów. Uważać muszą także wrzodowcy, chorzy na zespół jelita drażliwego, cierpiący na niestrawność, bóle żołądkowe, kolki jelitowe oraz pacjenci leczący się na wątrobę i nerki.

Ze względu na chitynę grzybów nie można podawać także małym dzieciom. Z ich wprowadzenie do diety najlepiej poczekać, aż dziecko skończy dziesięć lat. Podanie grzybów młodszym dzieciom może wywołać u nich szereg dolegliwości ze strony układu pokarmowego. To samo tyczy się osób starszych.

Warto pamiętać, że dolegliwości mogą pojawić się także u osób całkowicie zdrowych. Tym samym, aby uniknąć problemów z żołądkiem do potraw z grzybami warto dodawać zioła, np. tymianek, majeranek, jałowiec, cząber, rozmaryn czy kminek. Ich domieszka wspomoże trawienie.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o grzybach:

Zobacz film: Grzyby dary lasu. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Grzyby – kupować czy zbierać samemu?

Grzyby, które trafiają do sklepów zostały wcześniej dokładnie sprawdzone i są całkowicie bezpieczne. Świeże grzyby można kupować również na bazarach lub w punktach skupu, które zobowiązane są do zatrudniania klasyfikatorów, oceniających sprzedawane produkty. Handlarz powinien w widocznym miejscu umieścić informację o gatunku grzybów, miejsce ich zbioru oraz podać swoje nazwisko i adres. Ma to ułatwić postępowanie w przypadku ewentualnego zatrucia.

Na samodzielne zbieranie grzybów powinny decydować się tylko te osoby, które naprawdę się na nich znają. Laicy wszelkie wątpliwości powinni rozwiać w najbliższym sanepidzie. Specjaliści, którzy tam pracują z całą pewnością pomogą odróżnić grzyba jadalnego od trującego. Z takiej porady może skorzystać każdy, kto ma wątpliwości, czy zebrane przez niego grzyby są bezpieczne.

Grzyby – jak zbierać?

Grzyby trzeba zbierać do koszyka do łubianki. Grzyby wrzucone to foliowej torebki czy reklamówki – bez dostępu do powietrza – ulegają zaparzeniu, a zawarte w nich białko ścina się i ulega rozkładowi, przez co stają się bardzo groźne. Nawet te jadalne przechowywane w ten sposób mogą doprowadzić do poważnych zatruć.

Niebezpieczne może być także zbieranie starych, przejrzałych, zepsutych lub robaczywych okazów. Za sprawą bakterii wchodząca w skład ich ścian komórkowych chityna może zmienić się w związek podobny do toksyny, która znajduje się m.in. w muchomorze czerwonym.

Grzyby trzeba wycinać ostrym nożem tuż przy samej ziemi lub delikatnie wykręcenie z podłoża. W ten sposób nie uszkodzisz grzybni. Dobrze jest też miejsce po usuniętym okazję zakrywać ściółką, by nie wyschło.

Data aktualizacji: 30.09.2019,
Opublikowano: 23.09.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej