Gorczyca czarna – właściwości lecznicze i pozazdrowotne zastosowanie

Fot: joannatkaczuk / gettyimages.com

Gorczyca czarna to roślina przyprawowa, która smakiem przypomina chrzan. Wykorzystywana jest powszechnie w lecznictwie. Jej ziarna pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, usprawniają przyswajanie pokarmów i perystaltykę jelit. Znane są z działania bakteriobójczego.

Gorczyca czarna jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Je nazwa związana jest z charakterystycznym gorzkim smakiem, za który odpowiada zawarta w nasionach synapina. Co ciekawe, nasiona gorczycy pozbawione są zapachu. Po roztarciu przygotować z nich można okłady łagodzące bóle stawów i mięśni. W przekazach ludowych przypisywano im zdolność do rozjaśniania umysłu i rozważnego postępowania.

Gorczyca czarna – wiadomości ogólne

Gorczyca czarna (z łac. Brassica nigra) to gatunek jednorocznej rośliny zaliczanej do rodzaju kapusta i rodziny kapustowate. Alternatywnie określana jest jako czarna kapusta lub kapusta gorczyca. Naturalnie porasta tereny Afryki Północnej, znacznej części Azji (w tym m.in. Indie, Armenię, Nepal, Pakistan, Kazachstan, Chiny) i niemal całej Europy. Spotkać ją można na polach, brzegach rzek, w rowach i zaroślach. Wiele krajów trudni się jej uprawą, w tym Dania, Wielka Brytania, Francja, Belgia, Luksemburg, Holandia.

Zobacz film i sprawdź jakie właściwości zdrowotne ma gorczyca:  

Zobacz film: Zdrowotne właściwości gorczycy. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Gorczyca czarna – właściwości lecznicze i zastosowanie

Gorczyca czarna wykazuje właściwości lecznicze. O jej pozytywnym wpływie na zdrowie pisał Hipokrates. Surowiec zielarski stanowią nasiona (z łac. Sinapis nigrae semen), które są twarde, mają okrągły kształt i przybierają kolor od ciemnobrązowego do czarnego. Stanowią źródło enzymów, flawonoidów, olejów tłustych, śluzów, białek, glikozydów, w tym synigryny.

Czarna gorczyca znana jest zwłaszcza z korzystnego działania na układ pokarmowy. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wspomaga perystaltykę jelit czy przyczynia się do lepszego wchłaniania pokarmów. Przynosi ulgę w przypadku niestrawności, zaparć, nieżytu jelit, wzdęć. Roślina wykazuje działanie przeczyszczające i przeciwzapalne. Pomaga w leczeniu zapalenia opłucnej i odoskrzelowego zapalenia płuc oraz w zwalczaniu stanów zapalnych gardła, ropnej anginy czy zapalenia migdałków. Wykazuje zdolność do rozszerzania naczyń krwionośnych, reguluje cyrkulację krwi i obniża poziom ciśnienia tętniczego. Działa żółciopędnie, w wyniku czego wspomaga pracę trzustki i wątroby. Ze względu na zwartość fitoncydów działa bakteriobójczo, obecność zaś sporych ilości witaminy B2 wzmacnia procesy odpornościowe w organizmie.

Gorczyca czarna wykorzystywana jest przez przemysł farmaceutyczny do wytwarzania specjalnych maści i plastrów o działaniu rozgrzewającym. Korzysta się z nich zwłaszcza do niwelowania dolegliwości reumatycznych. Z rozdrobnionych nasion można też samodzielnie przygotować okład, który sprawdzi się w przypadku bólów gośćcowych, mięśniowych, nerwobólów korzeniowych czy stanów zapalnych ścięgien. Z nasion gorczycy tworzy się tzw. poduszki gorczycowe. To specjalne woreczki, które łagodzą objawy reumatyzmu, przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli. Za poduszkę o wymiarach 40 × 40 cm zapłaci się około 25 zł.

Gorczyca czarna – działanie niepożądane

Mimo pozytywnego działania na ludzki organizm czarna gorczyca przyjęta w nadmiarze wiąże się z działaniami niepożądanymi. Spowodować może zapalenie błon śluzowych żołądka i jelit, biegunkę i trudności w oddychaniu. Dodatkowo istnieje ryzyko uszkodzenia kłębków nerkowych, wystąpienia białkomoczu i krwiomoczu. Z kolei zbyt długie lub częste przykładanie gorczycowych okładów może wywołać miejscowe zaczerwienienie i uczucie intensywnego pieczenia skóry. Niekiedy dojść może do jej uszkodzenia, rozwoju stanu zapalnego, a nawet do martwicy powierzchownych tkanek.

Kiedy warto leczyć się ziołami? Dowiesz się tego filmu:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Jak przygotować napar z gorczycy czarnej?

Napar z nasion gorczycy jest dość prosty w przygotowaniu. Należy 1 łyżeczkę nasion rozgnieść w moździerzu, a następnie zalać szklanką wrzącej wody, po czym odstawić na 10 minut do naciągnięcia.

Czarna gorczyca – zastosowanie pozamedyczne

Czarna gorczyca wykorzystywana jest powszechnie w sztuce kulinarnej. Kilogramowe opakowanie ziaren gorczycy czarnej to koszt około 14 zł. Za mieloną płaci się niewiele mniej. Roślina charakteryzuje się zdecydowanie wyrazistszym i ostrzejszym smakiem od gorczycy białej. Można nią wzbogacać ziołowe masła, surówki, majonezy, zupy, dania z mięsa, a zwłaszcza z wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Używa się jej do sosów, w tym w tradycyjnej kuchni indyjskiej do sosu chutney i curry. Gorczyca nadaje charakteru marynatom i zalewom octowym. Stąd używa się jej podczas kwaszenia i konserwowania warzyw, marynowania grzybów, do produkcji musztard i wyrabiania kiełbas. Podkreślić należy jej bakteriobójcze właściwości, które przedłużają trwałość produktów spożywczych.

Czarna gorczyca to roślina oleista. Jej nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju gorczycowego. Opakowanie 350 ml oleju z pierwszego tłoczenia nierafinowanego to koszt około 25 zł. Powinno się go spożywać na zimno, gdyż obróbka termiczna negatywnie wpływa na walory odżywcze. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego, który obniża poziom cholesterolu we krwi. Można go używać w kuchni lub do masażu.

Bibliografia:

1. Matławska I., Farmakognozja – podręcznik dla studentów farmacji, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2008.

Data aktualizacji: 05.11.2019,
Opublikowano: 17.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej