Gluten - gdzie występuje? Co nie zawiera glutenu?

Fot. Constantinis / Getty Images

Gluten jest naturalną mieszaniną białek, która cechuje się wysoką kleistością i rozciągliwością. Do produktów, które zawierają gluten zalicza się m.in.: mąkę pszenną, żytnią, wyroby mączne oraz kaszę manną i jęczmienną. Pozbawione glutenu są np. kukurydza, gryka, ryż oraz nieprzetworzone warzywa i owoce. 

Gluten jest rodzajem białka występującym głównie w zbożach: pszenicy, owsie, jęczmieniu i życie. Wykorzystywany jest również jako dodatek spulchniający do różnych produktów, np. parówek i pasztetów. Gluten znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle piekarniczym ze względu na swoją dużą kleistość i rozciągliwość.

Czy gluten jest nam potrzebny? Zobaczcie sami na filmie:

Zobacz film: Czy gluten jest człowiekowi potrzeby? Czy powinniśmy jeść produkty zawierające gluten? Źródło: Wiem, co jem

Gluten - czym jest i co go zawiera?

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych - gluteniny i gliadyny. Jego źródłem są przede wszystkim zboża, takie jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies, a także wszelkie produkty na bazie tych zbóż, np. płatki, mąki. Gluten mogą zawierać również inne produkty żywnościowe. Białko to ze względu na swoją kleistość, rozciągliwość oraz właściwości spulchniające znajduje szerokie zastosowanie jako dodatek do różnych wyrobów mięsnych, np. wędlin, parówek, mięsa mielonego oraz pasztetów. 

Gluten może występować również w słodyczach, piwie oraz produktach mlecznych. Wyeliminowanie glutenu z jadłospisu jest konieczne u osób chorujących na celiakię, nazywaną inaczej chorobą trzewną. Jest to schorzenie autoimmunologiczne o podłożu genetycznym. U osób chorych gluten powoduje zanik kosmków jelita cienkiego. Są to niewielkie wypustki błony śluzowej odpowiadające za wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. W przypadku celiakii, gluten stymuluje produkcję przeciwciał uszkadzających kosmki jelitowe. W konsekwencji dochodzi do upośledzonego wchłaniania składników pokarmowych, a tym samym do różnych objawów klinicznych. 

Nieleczona celiakia może objawiać się: anemią z niedoboru żelaza, niskim wzrostem, wczesną osteoporozą, reumatoidalnym zapaleniem stawów, depresją, padaczką, aftowym zapaleniem jamy ustnej, przewlekłym zmęczeniem i nerwicami. U osób z celiakia nierzadko współistnieje cukrzyca typu I, pierwotna marskość wątroby, zapalenie wątroby lub nerek. Jedyną skuteczną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie diety bezglutenowej.

Gluten - co zawiera najwięcej glutenu?

Najwięcej glutenu zawiera się w pszenicy oraz jej dawnych odmianach, np. w orkiszu. Gluten występuje w dużych ilościach w pszenżycie, jęczmieniu, życie, mące pszennej, żytniej i jęczmiennej oraz w płatkach: pszennych, jęczmiennych, żytnich i owsianych. Mieszanka gluteniny i gliadyny jest obecna także w zwykłym owsie, co jest spowodowane zanieczyszczeniem tego rodzaju zboża. Źródłem glutenu są: kasza manna i jęczmienna (pęczak, perłowa, mazurska), kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno-zbożowe oraz tradycyjne wyroby mączne, do których zalicza się: makaron pszenny i żytni, pierogi, kopytka, naleśniki. Gluten jest szeroko wykorzystywany w przemyśle piekarniczym i znajduje się w każdym pieczywie z wyjątkiem tego oznaczonego jako bezglutenowe (symbol przekreślonego kłosa). 

W diecie bez glutenu nie powinny pojawić się więc: chleb biały i razowy, bułki, bagietki, pieczywo chrupkie, precle, drożdżówki, bułka tarta oraz suche pieczywo cukiernicze - herbatniki, wafle, sucharki, paluszki itp. Gluten występuje również w panierkach do mięs i ryb, napojach mlecznych z dodatkiem słodu jęczmiennego oraz w produktach mlecznych z ziarnami zbóż. Ta niebezpieczna dla chorych na celiakię mieszanina białek roślinnych jest obecna we wszelkich zupach zaprawianych mąką, podawanych z makaronem lub lanym ciastem. Przygotowując domowe wypieki w diecie bezglutenowej - pieczywo lub ciasta należy zwrócić uwagę nie tylko na stosowaną mąkę, ale również na proszek do pieczenia, który także zawiera gluten.

Przekonajcie się, czy warto rezygnować z glutenu:

Zobacz film: Czy warto rezygnować z glutenu? Źródło: Stylowy Magazyn

Gluten - produkty, które mogą go zawierać

Gluten może występować w wielu produktach jako dodatek lub też w wyniku zanieczyszczeń, np. taśmy produkcyjnej. Na opakowaniu każdego artykułu żywnościowego powinna być zamieszczona informacja, czy dany produkt może zawierać gluten. Na żywności całkowicie pozbawionej glutenu zamieszczany jest symbol przekreślonego zboża. Tego rodzaju produkty mogą być bezpiecznie stosowane w diecie bezglutenowej. Do żywności, która może zawierać pewne ilości glutenu zalicza się:

  • produkty zbożowe: płatki kukurydziane, mąka ryżowa, i gryczana dostępne w ogólnej sprzedaży,
  • mięso, ryby, jaja: wędliny, konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe (pasztet, pasztetowa, kaszanka), wyroby mięsne garmażeryjne (parówki, hamburgery, pulpety, kotlety mielone),
  • mleko i produkty mleczne: maślanki smakowe, jogurty owocowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, śmietana, serki topione, wyroby seropodobne, gotowe sery białe do serników, sery pleśniowe,
  • tłuszcze: gotowe, kupne sosy, majonez,
  • napoje: niektóre kawy rozpuszczalne, czekolada do picia,
  • przyprawy i dodatki: musztarda, keczup, sosy w proszku, mieszanki przypraw (np. vegeta, curry),
  • słodycze: żelki, cukierki nadziewane, batony, gotowe budynie, czekoladki, chipsy, guma do żucia,
  • gotowe produkty wegetariańskie: kotlety, pasztety, majonezy sojowe,
  • warzywa i owoce: sałatki z majonezem i dresingami, przeciery pomidorowe, fasole w puszce, wsady owocowe, niektóre owoce suszone. 

Co nie zawiera glutenu? Produkty bezpieczne w diecie bezglutenowej

Produktami naturalnie nie zawierającymi glutenu są: kukurydza, ryż, proso, soja, gryka, soczewica, fasola, sorgo, orzechy, tapioka, ziemniaki, amarantus, maniok oraz warzywa, owoce i mięsa. Niekiedy jednak w produktach tych może pojawić się gluten, co jest wynikiem zanieczyszczenia nim żywności. Żywnością bezglutenową są także:

  • płatki ryżowe, skrobia kukurydziana i ryżowa, pieczywo i makarony na bazie mąk bezglutenowych, chrupki kukurydziane, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane,
  • świeże i nieprzetworzone mięsa, ryby, jaja,
  • świeże mleko, mleko zagęszczone, kefir, maślanka, jogurty naturalne, nieprzetworzony ser biały,
  • oleje roślinne, masło, smalec, margaryny,
  • wszystkie warzywa: świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków, warzywa strączkowe: fasola, groch,
  • wszystkie owoce: świeże, mrożone i konserwowane bez dodatków,
  • cukier, miód, dżemy, domowe budynie z mąki ziemniaczanej,
  • herbata, kawa naturalna, soki owocowe, kompoty,
  • zupy domowe bez zaprawiania i zasmażki. 

Czy jesteś na diecie bezglutenowej?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj
Data aktualizacji: 24.10.2021,
Opublikowano: 24.10.2021 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej