Głodówka lecznicza: kto może ją stosować, jakie daje efekty i czy można na niej schudnąć?

Fot: alex.pin / stock.adobe.com

Głodówka lecznicza może trwać od jednego dnia nawet o 6 tygodni. Pozwala na oczyszczenie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Efekty głodówki leczniczej to m.in. lepszy nastrój, uczucie lekkości i pozbycie się bólu głowy oraz bezsenności.

Wyróżnia się wiele rodzajów głodówek leczniczych. W trakcie niektórych pije się niegazowaną wodę z jak najmniejszą ilością minerałów. Inne to krótkie głodówki bez picia. Są też takie, podczas których oprócz wody pije się swój odfiltrowany mocz.

Głodówka lecznicza - charakterystyka

W trakcie głodówki leczniczej organizm nie musi trawić pokarmu. Dzięki temu ma możliwość szybszego pełniejszego usunięcia produktów zbędnych przemiany materii: złogów w jelitach, a także obumarłych i chorych komórek. Układ pokarmowy po zastosowaniu głodówki działa zdecydowanie sprawniej. Tego typu oczyszczanie trwa od jednego dnia nawet do 6 tygodni. Często stosowane są głodówki 3-dniowe, 10-dniowe, a nawet 21-dniowe. Zaleca się, aby dieta powyżej 7 dni została skonsultowana z lekarzem. Głodówka lecznicza jest pomocna m.in. przy dolegliwościach związanych z brakiem ruchu i nieprawidłowym odżywianiem. Można ją stosować u osób z nadwagą, zaburzeniami przemiany materii, chorobą wrzodową, cukrzycą, alergią, zapaleniem stawów, anemią, kamicami, astmą, a także chorobami układu krążenia, takimi jak miażdżyca i nadciśnienie. Zmniejsza także cellulit. Przeciwwskazaniem do podjęcia głodówki jest ciąża, karmienie piersią, gruźlica oraz przechodzenie okresu rekonwalescencji. Nie mogą jej stosować także osoby starsze, dzieci i młodzież.

Zobacz film: Czy to prawda, że głodówka przedłuża życie? Źródło: 36,6.

Do głodówki dobrze jest się przygotować - nawet 2 tygodnie wcześniej. Trzeba ograniczyć bądź wykluczyć z diety nabiał, mięso i słodycze, a także kawę i mocną herbatę. Zamiast nich można pić wodę, napary i herbatki ziołowe oraz wywary z warzyw i świeże soki warzywne oraz owocowe. 7 dni przed podjęciem diety trzeba całkowicie zrezygnować z jedzenia mięso oraz nabiału.

Podstawą posiłków są warzywa i owoce. Dodatkowo wprowadza się kasze i pieczywo razowe. Konieczne jest picie świeżo wyciskanych soków z owoców i warzyw. Ma to na celu dostarczenie dużej ilości witamin i minerałów do organizmu. Na dzień przed rozpoczęciem głodówki nie można jeść gotowanych potraw. Najlepiej sięgać po świeże i suszone owoce, warzywa w formie surówek z ziołami i oliwą, a także dużą ilość cytrusów.

Zobacz film: Chcesz schudnąć? Zacznij od badania krwi. Źródło: Wiem, co jem na diecie

Głodówka lecznicza - efekty

Efekty głodówki leczniczej to detoksykacja oczyszczenie organizmu. Kiedy nie musi on trawić jedzenia, w krwi i limfie zachodzą procesy usuwania toksyn. Zarówno tkanki płynne, jak i narządy: nerki, pęcherz, okrężnica, skóra i zatoki, są uwalniane od szkodliwych i niepotrzebnych substancji. Są one zanieczyszczane przez żywność z zawartością glutenu, cukru, nabiału, białka zwierzęcego, alkoholu oraz kofeiny. Toksyny powstają także, kiedy je się wysokoprzetworzone produkty. Głodówka oczyszcza też jelita z produktów przemiany materii, które są zbędne. Regularnie stosowana detoksykacja może być stosowana profilaktycznie w chorobach serca. Rezygnacja z jedzenia na pewien czas pozwala też zmniejszyć bądź pozbyć się problemów ze snem i bezsenności. Głodówka dodaje energii, usuwa obrzęki i likwiduje bóle głowy. Pomaga też przy kłopotach z cerą, takich jak egzemy i wysypki. Mogą ją stosować również osoby, które cierpią na dolegliwości ze strony układu pokarmowego: niestrawność, spowolniony metabolizm i zaparcia. Są to niektóre z objawów dużej ilości toksyn w organizmie.

Zobacz film: Czy głodówka jednodniowa jest zdrowa? Źródło: 36,6.

Wady głodówki leczniczej

Głodówka lecznicza ma niestety wady. Jest to m.in. osłabienie organizmu, które zmniejsza odporność i zwiększa ryzyko pojawienia się infekcji lub chorób. W trakcie stosowania tej diety traci się tkankę tłuszczową, ale także masę mięśniową. Rezygnacja z jedzenia czasem powoduje niedobór mikroelementów i witamin. Nie każdy będzie dobrze tolerował głodówkę. Może ona powodować bóle i zawroty głowy oraz dolegliwości ze strony układu kostnego. Niekiedy pojawiają się też ropne wypryski na skórze. Czwartego dnia głodówki można zaobserwować intensywną, nieprzyjemną woń moczu i potu. Czasem występują też wahania nastroju. Te objawy są sygnałem oczyszczania się organizmu z toksyn. Zazwyczaj ustępują po czterech dniach. Wtedy wiele osób zauważa u siebie jasność umysłu. Odczuwają też przyjemną lekkość spowodowaną detoksykacją. Po tym czasie cera wygląda zdecydowanie lepiej. Dodatkowo wyostrzają się zmysły: głównie smak oraz węch.

Głodówka lecznicza - odchudzanie

Głodówka lecznicza nie może być stosowana jako dieta odchudzająca. Ubytek kilogramów jest raczej efektem ubocznym rezygnacji z posiłków. Niedostarczanie jedzenia do organizmu powoduje jednak zmniejszenie tempa przemiany materii. Głodówka stosowana częściej niż raz w miesiącu zdecydowanie spowalnia proces spalania tłuszczu. Metabolizm zwalnia, co w dłuższym okresie nie jest korzystne i powoduje tycie. Organizm magazynuje bowiem dostarczany pokarm, który odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Niektórzy twierdzą, że przy stosowaniu zbilansowanej diety składającej się z 4-5 posiłków nie trzeba podejmować głodówek. Dzieje się tak, ponieważ organizm usuwa toksyny i resztki pokarmowe na bieżąco.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 11.05.2018,
Opublikowano: 07.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej