Głodówka, która przedłuża życie? Czy warto pościć dla zdrowia?

Fot.: Tara Moore / Getty Images

Głodówka pobudza tworzenie się sirtuin, czyli białek produkowanych przez gen długowieczności SIR2. Post, w tym również Intermittent Fasting (post przerywany), stymuluje proces autofagii. Polega on na trawieniu uszkodzonych lub martwych komórek. 

Głodówka to kilkudniowe powstrzymanie się od jedzenia w postaci stałej lub płynnej. W trakcie jej trwania można sięgnąć jedynie po wodę. Jest sposobem na oczyszczenie organizmu, ale także wyleczenie niektórych schorzeń (tzw. głodówka lecznicza). Głodówkę mogą podjąć osoby zdrowe. Nie jest ona wskazana dla osób z chorobami przewlekłymi. Warto skonsultować wcześniej z lekarzem bezpieczeństwo stosowania u siebie okresowej głodówki. Mimo zalet, niedobór wartości odżywczych i osłabienie organizmu mogą u niektórych osób stanowić zagrożenie zdrowia, a nawet życia.

Zobacz film: Czy głodówki są zdrowe? Źródło: 36,6.

Gen długowieczności a głodówka

Wiele osób nie potrafi przestać jeść, zanim nie poczuje sytości. Głód jest postrzegany jako zagrożenie i większość z nas woli go uniknąć lub szybko mu zapobiec. Niewłaściwa dieta i nadmiar substancji szkodliwych dla organizmu przyspieszają starzenie związane z nieprawidłowym dzieleniem się komórek. Natomiast naukowcy twierdzą, że okresowe głodówki mogą opóźnić starzenie i pozwalają zachować jasność umysłu. Nie bez powodu wiele osób, które przeżyły więcej niż 100 lat, miało za sobą (zwykle wymuszone) okresy głodowania. Niedostarczenie pokarmu do organizmu aktywuje bowiem tzw. gen długowieczności SIR2. Produkuje on sirtuiny, czyli białka mające wpływ na podział (i odmłodzenie) komórek. Głodówka zwiększając poziom sirtuin, przedłuża aktywność i życie.

Głodówka – wpływ na telomery

W procesie głodowania istotne są także telomery, czyli fragmenty DNA, które są połączone z końcami wszystkich 46 chromosomów znajdujących się w komórkach ludzkiego organizmu. Telomery są związane z chorobami pojawiającymi się wraz z wiekiem oraz śmiertelnością. Głodówka opóźnia proces skracania się opisywanych fragmentów DNA powodujący starzenie się organizmu. Im wolniej następuje skracanie się telomerów, tym życie staje się dłuższe.

Głodówka i Intermittent Fasting, a autofagia czyli trawienie uszkodzonych komórek organizmu

Zobacz film: Zbigniew od 20 lat robi sobie 20-30 dniowe głodówki. Źródło: 36,6.

W trakcie głodówki dochodzi także do nasilenia się procesu autofagii. Polega on na trawieniu uszkodzonych oraz obumarłych komórek organizmu, a także niszczenie bakterii, wirusów i wszelkich patogenów. Brak dostarczania pożywienia jest w ścisłej zależności ze zmianą stężenia hormonów, takich jak insulina i glukagon. Jeśli wzrasta poziom insuliny, spada poziom glukagonu. Działa to także w drugą stronę. Do zwiększonego stężenia insuliny dochodzi po zjedzeniu posiłku. Zmniejsza się wtedy ilość glukagonu w organizmie. Z kolei w czasie głodówki wzrasta poziom tego ostatniego hormonu, powodując nasilenie się procesu autofagii. 

Post pozwala więc pozbyć się z organizmu niepotrzebnych komórek i strawić je. Energia, przeznaczana zazwyczaj na trawienie jedzenia, w czasie postu przeznaczana jest na usunięcie niepotrzebnych składników. Warto wiedzieć, że autofagię przyspieszy jedynie całkowita głodówka. Nawet niewielka ilość pokarmu dostarczona w czasie postu wpływa na wzrost poziomu insuliny, a wtedy dochodzi do zahamowania dobroczynnego procesu. Osoby, które nie mają ochoty lub nie czują się na siłach by przeprowadzić kilkudniowy lub dłuższy post, mogą wypróbować metodę Intermittent Fasting, czyli postu przerywanego.

Zobacz film: Czy głodówka jednodniowa jest zdrowa? Źródło: 36,6.

Jest to tzw. okno żywieniowe, które obejmuje 12, 16, a nawet 18-godzinny post. Przez pozostałą część doby można jeść normalne posiłki. Warto zwrócić uwagę, by nie najadać się przy tym „na zapas”, ponieważ organizm będzie trawił wtedy zmagazynowane zasoby, a nie martwe bądź uszkodzone komórki. Co istotne, głodówka oprócz stymulacji autofagii, przyspiesza także wydzielanie hormonu wzrostu. Stymuluje on budowanie nowych komórek i regenerację organizmu.

Jakie głodówki są korzystne?

Najlepiej stosować krótkotrwałe głodówki trwające 1 lub 3 dni. Niezalecane są dłuższe głodówki. Po podjęciu decyzji o zaprzestaniu dostarczania pokarmu należy słuchać swojego ciała i zacząć znów jeść, kiedy odczuwa się mocne osłabienie. Bardzo ważne jest wychodzenie z głodówki, które powinno rozpocząć się od lekkich, gotowanych pokarmów. Organizm zdrowego człowieka jest w stanie funkcjonować bez zarzutu np. przy jednodniowych głodówkach powtarzanych co tydzień. Należy pamiętać, aby podczas postów pić wodę i podejmować umiarkowaną aktywność fizyczną. Ruch także sprzyja usuwaniu szkodliwych produktów z organizmu i wydłuża życie.

Zobacz film: Jak zapanować nad wieczornym głodem? Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 30.05.2019,
Opublikowano: 06.01.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej