Glicyna – niedoceniany aminokwas. Właściwości, działanie, zastosowanie

Fot.: Diana Taliun / stock.adobe.com

Glicyna, aminokwas o najprostszej budowie, znajduje zastosowanie m.in. w lecznictwie i kosmetyce. Zwiększa skuteczność leków przeciwpsychotycznych, usprawnia pamięć i koncentrację. Ma działanie przeciwzmarszczkowe.

Glicyna (z ang. glycine, gly; z łac. Acidum aminoaceticum) to organiczny związek chemiczny, najprostszy spośród 20 standardowych aminokwasów białkowych. Należy do grupy aminokwasów endogennych (wytarzanych samodzielnie przez organizm człowieka). Ma najmniejszą resztę aminokwasową (1 atom wodoru w łańcuchu bocznym). Glicyna nie jest optycznie czynna. To podstawowy przekaźnik neuronów glicynergicznych.

Właściwości i działanie glicyny

Glicyna pełni wiele funkcji w organizmie:

  • uczestniczy w syntezie erytrocytów i hemoglobiny,
  • bierze udział w biosyntezie puryn,
  • hamuje wydzielanie kwasu żołądkowego,
  • wpływa na syntezę hormonu wzrostu,
  • pełni rolę przekaźnika w ośrodkowym układzie nerwowym (główne zadanie glicyny polega na regulowaniu funkcjonowania układu nerwowego),
  • działa wspomagająco w procesie absorpcji wapnia.

Właściwości glicyny sprawiają, że działa ona wzmacniająco na pamięć i usprawnia koncentrację. Badania nad glicyną wykazały ponadto, że pełni istotną rolę w regulowaniu rytmu snu. Suplementacja glicyny w dawce 3 g ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu, dzięki czemu można spać lepiej i głębiej. W efekcie następnego dnia organizm jest zregenerowany, a ewentualne skutki niedoboru snu nie są dotkliwe. Glicyna pomaga też w takich chorobach, jak depresja czy schizofrenia.

Glicyna wykazuje działanie przeciwskurczowe i przeciwzapalne, a ze względu na uczestniczenie w procesie syntezy glutationu wpływa na organizm antyoksydacyjnie. Według badań, razem z alaniną i kwasem glutaminowym przyczynia się do zmniejszenia obrzęku prostaty i łagodzić objawy łagodnego przerostu tego gruczołu.

Zaburzona przemiana glicyny może wiązać się z takimi chorobami, jak:

  • glicynuria,
  • pierwotna hiperoksaluria,
  • nieketonowa hiperglicynemia.

Glicyna – zastosowanie

Właściwości glicyny sprawiają, że znajduje ona zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie, bywa składnikiem suplementów. Należy jednak ściśle przestrzegać dawkowania – glicyna jest syntezowana przez organizm człowieka, więc jej niedobór zdarza się rzadko, głównie w przypadku długotrwałego niedoboru białka w diecie, a także w stanach chorobowych, które wiążą się ze znacznym ubytkiem białka z organizmu. Przedawkowanie glicyny (np. w formie suplementu) może powodować nadmierną senność, nudności, wymioty, biegunki, przejściowe otępienie.

Zastosowanie glicyny w kosmetyce związane jest z jej obecnością w kolagenie. Glicyna stanowi ok. 7,2% resztek aminokwasowych w białkach (z wyjątkiem kolagenu, w którym zajmuje ponad 30% wszystkich tworzących go aminokwasów). Kolagen, główne białko tkanki łącznej, to podstawowy składnik ścięgien. Ponieważ odpowiada za elastyczność skóry, jego ubytek powoduje powstawanie zmarszczek. Z tego względu glicyna stosowana jest w kosmetykach o działaniu przeciwzmarszczkowym, które wypełniają ubytki skórne, wzmacniają i wygładzają cerę, rozjaśniają naskórek.

Glicyna jest składnikiem keratyny, która występuje m.in. we włosach. Dodawana jest do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów, zwłaszcza odbudowujących keratynę. Wpływa na wygładzenie włosów i zapobiega ich elektryzowaniu się.

Istnieją dowody na to, że glicyna może być wykorzystywana w terapii schizofrenii. Podawanie wysokich dawek glicyny u pacjentów z tą chorobą niweluje występowanie tzw. objawów negatywnych. W terapii zaleca się łączenie glicyny z klasycznymi neuroleptykami (lakami przeciwpsychotycznymi).

Medycyna wykorzystuje ponadto glicynę w leczeniu wrzodów, przerostu prostaty, urazów i kontuzji, schorzeń nerek czy choroby zwyrodnieniowej. Glicyna może działać wspomagająco w zwalczaniu zaburzeń metabolicznych, a także zapobiegać próchnicy i chorobom serca.

Glicyna w pożywieniu

Organizm może sam syntezować glicynę, jednak naturalnie znajduje się ona w niektórych produktach spożywczych. Najwięcej jest jej w żelatynie, a także w mące sojowej (pełnotłustej), pieczonym schabie, zarodkach pszennych, sezamie, morszczuku, pestkach dyni, orzechach arachidowych, siemieniu lnianym, łososiu, mięsie z piersi kurczaka, wędzonej makreli, czerwonej soczewicy, rostbefie wołowym, chałwie z orzechami, halibucie białym, migdałach, otrębach pszennych.

Glicyna w przestrzeni międzygwiazdowej

Ciekawostka: w 2009 r. sonda kosmiczna Stardust potwierdziła obecność glicyny w przestrzeni międzygwiazdowej. Wstępne wykrycie tej cząsteczki w Kosmosie ogłoszono już w roku 1994.

Zobacz film: Normy spożycia biała sojowego. Źródło: Wiem, co jem

Bibliografia:

1. The Effects of Glycine on Subjective Daytime Performance in Partially Sleep-Restricted Healthy Volunteers

2. D. Strzelecki, J. Rabe-Jabłońska, Glicyna i j ej znaczenie w terapii schizofrenii

Data aktualizacji: 13.02.2018,
Opublikowano: 23.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej