Eksperyment: olej rzepakowy vs olej palmowy – który z nich jest zdrowszy?

Fot: e-anjei / gettyimages.com

Mimo że tłuszcze nie uchodzą za najzdrowszy składnik naszej codziennej diety, to są nam bardzo potrzebne. Jednak aby organizm działał jak trzeba należy wybierać zdrowe tłuszcze, a unikać tych mocno przetworzonych, które mogą doprowadzić do rozwoju otyłości czy problemów z układem krążenia.

Tłuszcze, który dostarczamy sobie wraz z dietą pomagają utrzymać prawidłową temperaturę ciała oraz biorą udział w syntezie niektórych hormonów. Dodatkowo to właśnie w nich rozpuszczają się witaminy A, D, E oraz K.  Ale tłuszcz tłuszczowi nierówny i nadmiar tych złych może obrócić się przeciwko nam.

Rzepakowy czy palmowy? Który z nich jest bezpieczniejszy dla naszego zdrowia. Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie

Zobacz film: Olej rzepakowy vs. olej palmowy- który z nich jest zdrowszy? Źródło: Co nas truje?

Rzepakowy, a może palmowy?

Najbardziej wartościowy tłuszcz to taki, który zawiera jak najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie do tej grupy należą m.in. kwasy omega 3 oraz 6, które poprawiają pracę układu krążenia oraz usprawniają naszą pamięć. Najlepszym ich źródłem jest olej rzepakowy. Dodatkowo zawiera on witaminę A, która poprawia wygląd skóry oraz dba o nasze oczy. Znajdziemy w nim także witaminę E, która nazywana jest witaminą młodości.

Czy wiesz, jak zdrowo się odżywiać? Sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Mimo że olej rzepakowy jest łatwo dostępny, to większość z nas korzysta z tłuszczów utwardzonych, które bardzo często powstają z oleju palmowego i zawierają w sobie tłuszcze trans. 

Tłuszcze trans dzieli się na naturalnie występujące w przyrodzie i sztucznie wytworzone przez człowieka. Te pierwsze znajdują się w artykułach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko i jego pochodne (masło) czy mięso (wołowina, baranina) i nie są same w sobie uznawane za szkodliwe dla zdrowia. Drugi rodzaj tłuszczów trans to najbardziej szkodliwa forma kwasów tłuszczowych powstałych w wyniku procesu utwardzania (uwodornienia) olejów roślinnych. Oleje roślinne w pierwotnej formie nie są niezdrowe – stają się takie dopiero w wyniku obróbki przemysłowej, która polega na poddawaniu ich działaniu bardzo wysokiej temperatury. Dodane w takiej postaci do żywności sprawiają, że ta na dłużej zachowuje świeżość i trwałość. Tym samym utwardzone oleje roślinne są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, najwięcej znajdziemy ich w chipsach, herbatnikach, czy gotowych daniach.

Czym są tłuszcze trans? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Tłuszcze trans, czyli co? Źródło: Co nas truje?

Tłuszcze trans - dlaczego są tak niebezpieczne?

Nadmiar tłuszczów trans czy oleju palmowego w codziennej diecie, niestety nie pozostaje obojętny dla naszego zdrowia. Osoby, które często sięgają po wysoko przetworzoną żywność (tj. mrożone jedzenie czy żywność typu instant), słone przekąski czy słodycze znacznie częściej są nie tylko otyłe, ale mają problemy z układem krążenia.

Badania jednoznacznie pokazują, że tłuszcze trans podnoszą poziom złego cholesterolu, który może zacząć odkładać w tętnicach. Nieprawidłowy przepływ krwi sprzyja rozwojowi miażdżycy, a konsekwencji prowadzi do zwału serca. O rezygnacji z jedzenia produktów bogatych w tłuszcze trans powinny pomyśleć także te osoby, które myślą o założeniu rodziny. W przypadku kobiet taka dieta to prosta droga do problemów hormonalnych, a także zaburzenia cyklu miesiączkowego. U mężczyzn bardzo często wywołuje kłopoty z erekcją.

Często sięgasz po wysoko przetworzone jedzenie? Zobacz nasz film i dowiedź się do czego może doprowadzić taka dieta  

Zobacz film: Czym się kończy nadmiar tłuszczów trans w diecie? Źródło: Co nas truje?

Data aktualizacji: 28.09.2018,
Opublikowano: 30.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej