Efekt jojo – na czym polega i jakie są jego przyczyny? Skuteczne sposoby na zapobieganie efektowi jojo

Fot: karepa / stock.adobe.com

Efekt jojo wpływa niekorzystnie nie tylko na stan zdrowia fizycznego i wygląd, ale również na kondycję psychiczną, obniżając samoocenę i pogarszając ogólny nastrój. Można mu zapobiec, stosując racjonalną dietę zgodną z zasadami zdrowego żywienia, którą należy połączyć z regularną aktywnością fizyczną.

Efekt jojo jest wahaniem masy ciała, który polega na naprzemiennym chudnięciu i przyrostach wagi. Najczęściej spowodowany jest stosowaniem diet o bardzo niskiej kaloryczności lub głodówek. Efekt jojo występuje również u osób, które nie łączą diet z regularną aktywnością fizyczną.

Jak wygląda efekt jojo?

Efekt jojo jest zjawiskiem, którego istotą są cykliczne wahania masy ciała polegające na następującym po sobie chudnięciu i tyciu. Stwierdza się go w przypadku, gdy w ciągu 5 miesięcy przyrost masy ciała przekroczył 10% wagi osiągniętej w wyniku odchudzania. Dotyczy on szczególnie osób z nadwagą i otyłością, które często podejmują się prób zredukowania masy ciała. Efekt jojo wpływa niekorzystnie na kondycję fizyczną, ale również psychiczną, gdyż przyczynia się do utraty wiary we własny sukces oraz spadku poziomu motywacji do podjęcia kolejnych prób odchudzania. Specjaliści żywieniowi są zdania, że ryzyko wystąpienia efektu jojo zanika po upływie 5 lat od zakończenia określonej diety. W tym czasie dochodzi do utrwalenia zdrowych nawyków żywieniowych umożliwiających utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Zobacz film: Efekt jojo. Źródło: 36,6.

Przyczyny efektu jojo

Efekt jojo jest konsekwencją stosowania głodówek lub nieodpowiednio zbilansowanych diet opierających się na dostarczaniu organizmowi jednego składnika odżywczego (tzw. monodiet). Prowadzą one do szybkiej redukcji masy ciała, jednak jest ona spowodowana utratą wody z organizmu, a nie tkanki tłuszczowej. Diety niskokaloryczne powodują, że organizm zaczyna oszczędzać energię, czego skutkiem jest odkładanie się tkanki tłuszczowej – stanowi ona zapas energii niezbędnej organizmowi na kolejny okres głodu. Głodówki oraz diety eliminacyjne i ubogie w kalorie przyczyniają się również do spowolnienia procesów przemiany materii, co znacznie utrudnia skuteczne chudnięcie. Po zakończeniu monodiety lub głodówki powraca się do dawnych nawyków żywieniowych – wówczas pojawia się efekt jojo. 

Organizm na skutek diety ma spowolniony metabolizm, a w konsekwencji spala mniej kalorii dostarczanych mu wraz z pożywieniem. Skutkiem tego jest zwiększenie udziału tkanki tłuszczowej i ponowny (często większy niż przed odchudzaniem) przyrost masy ciała. Przyczyną efektu jojo jest również brak regularnej aktywności fizycznej. Ruch prowadzi do przyspieszenia metabolizmu, a także ułatwia osiągnięcie ujemnego bilansu energetycznego, który jest niezbędny przy redukcji masy ciała. Łączenie restrykcyjnych diet lub głodówek z wysiłkiem intensywnym skutkuje natomiast ubytkiem masy mięśniowej zamiast nagromadzonej tkanki tłuszczowej. Efekt jojo jest również powodowany przez powrót do niezdrowych nawyków żywieniowych sprzed diety. Wynika to z nieprawidłowego podejścia do odchudzania. Osoby z nadwagą i otyłością traktują dietę jako nieprzyjemne doświadczenie. Po jej zakończeniu powracają do jedzenia znacznie większych ilości pożywienia o wyższej kaloryczności, co prowadzi do tycia.

Zobacz film: Oszukaj swój mózg i schudnij!Źródło: 36,6.

Sposób na uniknięcie efektu jojo

Skuteczne odchudzanie wymaga zmodyfikowania dotychczasowego stylu życia i nawyków żywieniowych, a nie jedynie stosowania okresowych diet odchudzających. Dążąc do spadku masy ciała, należy zastosować racjonalną i odpowiednio zbilansowaną dietę opartą na zasadach zdrowego żywienia. Powinna ona dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych mu składników odżywczych, witamin i minerałów. 

Za optymalne i bezpieczne tempo odchudzania uważa się 0,5-1 kilogram na tydzień. Kaloryczność diety należy obniżyć, aby doszło do ujemnego bilansu energetycznego, ale nie w sposób drastyczny. Ważne jest regularne jedzenie posiłków zgodnie z zasadą „często, ale mniej obficie”. Zaleca się, by jadłospis złożony był z 4-5 posiłków spożywanych co 3-4 godziny. Powinny pojawić się w nim pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięsa oraz duże ilości warzyw i owoców. Zmianę sposobu żywienia należy połączyć z wprowadzeniem codziennej aktywności fizycznej lub przynajmniej 3 razy w tygodniu, np. w postaci basenu, jazdy na rowerze czy fitnessu.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Po zakończeniu diety odchudzającej konieczne jest „wyprowadzenie” organizmu z diety. Polega ono na stopniowym zwiększaniu kaloryczności jadłospisu – średnio o 100-150 kcal tygodniowo, aż osiągnie się dietę normokaloryczną, czyli zgodną z zapotrzebowaniem energetycznym organizmu. W uniknięciu efektu jojo ważne jest niewracanie do dawnych nawyków żywieniowych sprzed diety. Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest możliwe dzięki utrwaleniu i całożyciowym stosowaniu się do zasad zdrowego i racjonalnego żywienia. 

W zapobieganiu efektowi jojo sprawdzają się również praktyczne porady. Jedną z nich jest robienie zakupów zgodnie ze ściśle zaplanowaną listą. Należy unikać wizyt w sklepach w momencie odczuwania głodu, gdyż to często prowadzi do zakupu kalorycznych, niezdrowych i szybkich przekąsek. Wychodząc z domu, warto zabrać ze sobą zdrowy posiłek w postaci kanapki, sałatki czy owoców, co zapobiegnie konieczności kupienia czegoś na szybko.

Zobacz film: Detoks? Zobacz zanim zaczniesz. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 27.09.2018,
Opublikowano: 01.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej