Dynia piżmowa - właściwości i składniki odżywcze. Przepisy na potrawy z dyni piżmowej

Fot. Diana Miller / Getty Images

Dynia piżmowa jest warzywem o wielu właściwościach. Zbiera się ją jesienią, a dzięki grubej skórce może leżeć nawet całą zimę. W tym okresie jest świetnym źródłem cennych witamin i składników odżywczych. Co zawiera w sobie dynia piżmowa? Jak ją przyrządzić? Zobaczcie przepisy na potrawy z dyni piżmowej.

Dynia piżmowa - właściwości zdrowotne

Dynię piżmową charakteryzuje gruszkowaty kształt i dość gruba skórka. To dzięki niej może leżeć w ciemnych i suchym pomieszczeniu bardzo długo - nawet całą zimę. A zima, jak wiadomo, jest okresem, kiedy nie mamy dostępu do zbyt wielu warzyw i owoców, zatem możemy odczuwać braki minerałów w diecie. Regularne spożywanie dyni piżmowej pozwoli temu zapobiec - warzywo jest bogate w witaminy A i E, witaminę C, potas, beta-karoten, tiaminę (witaminę B1), niacynę (witaminę B3), witaminy B5 i B6, kwas foliowy i magnez.

Dzięki zawartości potasu dynia piżmowa może pomóc osobom z niedoborami tego pierwiastka. Potas odpowiada w naszym organizmie za regulowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz gospodarki wodnej. Kontroluje także pracę nerek oraz wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych, a tym samym na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Prawidłowa wartość tego pierwiastka w organizmie sprawi, że nie tylko nie będziemy mieć problemów z ciśnieniem, lecz także będziemy bardziej skupieni i skoncentrowani. Jednak uwaga - z potasem nie powinny przesadzać osoby z niewydolnością serca i arytmią, które leczą się beta-blokerami.

W dyni piżmowej, podobnie jak we wszystkich warzywach o pomarańczowym kolorze, znajdziemy także beta-karoten, który należy do przeciwutleniaczy odpowiadających m.in. za opóźnianie procesów starzenia się skóry. Beta-karoten pomaga także uregulować poziom złego cholesterolu (obniża go), ma korzystny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku i usprawnia pracę układu odpornościowego.

W dyni piżmowej znajdziemy także duże ilości witaminy A (odpowiedzialnej za zdrowy wygląd włosów i paznokci) oraz witaminy C (w 200 g dyni znajduje się 50 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę). 

Zobaczcie na filmie, jak dynia może pomóc osobom, które mają problemy z cerą:

Zobacz film: Dynia na problemy z cerą. Źródło: Dzień Dobry TVN

Dynia piżmowa - kalorie

44 kcal 100 g
Tłuszcz 0,1 g
Węglowodany  12 g
Błonnik  2 g
Potas 352 mg
Sód  4 mg
Magnez  34 mg
Witamina A 10 630 IU 
Kwas askorbinowy 21 mg

Dynia piżmowa ma tylko 44 kalorie w 100 gramach, jednak indeks glikemiczny wynosi 75.

Dynia piżmowa - przygotowanie, jak obrać

Dyni piżmowej nie je się ze skórką. Należy ją obrać - najłatwiej zrobić to nożem po uprzednim upieczeniu dyni, wtedy skórka będzie schodzić łatwiej. Dynie piżmowe są stosunkowo niewielkie, ważą od 1 do 3 kilogramów. Najlepiej przekroić dynię na pół, następnie oczyścić jej środek z pestek i pokroić ją na mniejsze plastry. Dzięki temu szybciej się upiecze, a proces obierania będzie łatwiejszy.

Dynia piżmowa - smak i odmiany

Dynia piżmowa ma trzy odmiany: 

  • Muscat i Nelson - charakteryzują się grubą skórą i ciemnopomarańczowym miąższem. Są średniosłodkie, ale bardzo aromatyczne. Miąższ tych dyń jest średniozwarty i średniowodnisty.
  • Butternut - ta dynia ma zdecydowanie cieńszą skórkę, a kolor miąższu jest jasnopomarańczowy. Charakteryzuje ją bardzo słodki miąższ, jednak mniej aromatyczny niż poprzednich odmian. Środek jest zwarty.

Smak odmian dyni piżmowej można przyrównać do melona. Muscat i Nelson mogą też kojarzyć się z cytrusami.

Dynia piżmowa - przepisy

Dynia piżmowa jest ceniona za swój delikatny, maślany smak, który najlepiej wydobywa z niej pieczenie.

Jak upiec dynię? Należy włożyć ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec, aż będzie miękka. Przed włożeniem należy posmarować jej skórkę oliwą lub olejem rzepakowym. Można także zrobić mieszankę ziołową do pieczenia - tj. zmieszać olej z ulubionymi przyprawami, np. czosnkiem, tymiankiem, oregano i cząbrem, dzięki czemu dynia będzie miała piękny aromat.

Dynię piżmową można po upieczeniu zblendować tworząc gładkie purée. Je z kolei można wykorzystać do przygotowania pasty kanapkowej, ciasta czy placuszków.

Sałatka z dyni piżmowej

  • sałata lub mix sałat,
  • upieczona dynia pokrojona w kostkę,
  • ser długodojrzewający,
  • orzechy włoskie,
  • oliwa z oliwek.

Wszystkie składniki wymieszaj razem. Ser pokrój w kostkę lub potnij na małe plasterki.

Zupa z dyni piżmowej

  • cebula,
  • kilogram dyni piżmowej,
  • ziele angielskie, liść laurowy, 
  • szczypta chili i cynamonu,
  • olej,
  • kilogram pomidorów,
  • 2 szklanki bulionu (przepis na wywar znajdziecie TUTAJ),
  • sól, pieprz, 2 łyżeczki soku z cytryny.

W pierwszej kolejności należy pokroić cebulę w plastry, a dynię obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy razem cebulę i dynię oraz przyprawy. Smażymy przez około 8 minut, w tym czasie można przygotować pomidory, krojąc je na osiem kawałków.

Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, po czym dodajemy bulion, pomidory i gotujemy przez 30 minut. Zupę można zblendować. Najlepiej smakuje z dodatkiem kaszy jaglanej i kokosowego mleka.

Muffiny z dyni piżmowej

  • szklanka purée z pieczonej dyni 
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • ulubione bakalie,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 i 1/4 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżka oleju roślinnego.

Wszystkie sypkie składniki wymieszaj bardzo dokładnie w dużej misce. Następnie zrób tak samo z mokrymi składnikami (purée, mleko). Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. 

Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Nakładaj je do foremek (wyjdzie ich około 10 z tej ilości składników) i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu, aż będą wyrośnięte i suche w środku. Sprawdzisz to za pomocą patyczka. 

Polecamy: Wegańskie curry z dynią - przepis

Data aktualizacji: 18.10.2021,
Opublikowano: 18.10.2021 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej