Drugie śniadanie dla dziecka. Dlaczego jest ważne i co powinno jeść dziecko?

Zobacz film: Co dzieci jedzą na drugie śniadanie? Źródło: 36,6

Dieta dziecka i osoby dorosłej powinna składać się w pięciu posiłków. Jednym z nich jest drugie śniadanie. Nie musi być ono obfite, ale powinno być na tyle syte, aby pozwoliło dziecku bez podjadania wytrzymać do obiadu. Zatem, co jeść na drugie śniadanie?

Dzieci, które jedzą śniadania lepiej się uczą i łatwiej się koncentrują. Aby to skupienie utrzymało się przez czas pobytu w szkole, drugie śniadanie powinno zawierać wszystkie substancje odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety nie brakuje dzieci, które choć dostają od rodziców drugie śniadanie i tak stołują się w szkolnym sklepiku. Co kupują w nim najczęściej? Przede wszystkim słodycze, chipsy i batony. Nie zdają sobie przy tym sprawy, że taka dieta utrudnia nie tylko utrzymanie uwagi, ale może powodować rozdrażnienie oraz bóle brzucha czy głowy. Co gorsza, zbyt częste sięganie po żywność wysokoprzetworzoną to prosta droga do otyłości, cukrzycy czy chorób układu krążenia w przyszłości.

Zdrowy kompromis

Każdy rodzic wie, że przekonanie dziecka do zdrowszej diety i rezygnacji ze słodyczy jest bardzo trudne i czasem konieczny jest kompromis. Zdaniem dietetyków z dwojga złego lepiej wybrać drożdżówkę. Najlepszym rozwiązaniem będzie ta, która zwiera ser biały lub owoce. Jeśli decydujemy się na te ostanie to najlepiej wybierać te z owocami sezonowymi. Dodatkowo jeśli dodamy do niej jogurt naturalny zyskamy zdrowe drugie śniadanie. Należy jednak pamiętać, że takie rozwiązanie nie powinno być stosowane codziennie. Im bardziej różnorodne i bogate w warzywa czy owoce posiłki dostaje dziecko, tym lepiej radzi sobie w szkole i co najważniejsze prawidłowo się rozwija.

Co jeść na drugie śniadanie?

Dobrym sposobem na przekonanie dziecka do zmiany nawyków będzie pokazanie mu piramidy zdrowego żywienia i zaangażowanie do przygotowania posiłków zgodnie z jej zasadami. W ostatnim odcinku programu 36,6°C dzieci wraz z dietetyczką z fundacji „Żółty Talerz” dr Joanną Myszkowską-Ryciak samodzielnie komponowały zdrowe przekąski na drugie śniadanie. Co uczestniczy warsztatów przygotowali na drugie śniadanie? Czy wszystkie posiłki były zgodne z zasadami zdrowe żywienia? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz także: Zdrowe drugie śniadanie - z czego powinno się składać? Źródło: 36,6

Zdrowa dieta, czyli jaka?

Wbrew pozorom zdrowe jedzenie nie jest ani trudniejsze do przygotowania, ani bardziej czasochłonne. Kluczem do sukcesu jest uzupełniane posiłków o warzywa, rezygnację z produktów wysokoprzetworzonych oraz tych, które zawierają bardzo dużo konserwantów. Dlatego tak ważne jest, aby w czasie robienia zakupów i przed wrzuceniem czegoś do koszyka dokładnie przyjrzeć się etykiecie i wybierać te produkty, których lista składników jest jak najkrótsza. Warto także ograniczyć słodycze, a ochotę na nie zaspokajać np. suszonymi owocami.

To, czy dziecko będzie chciało jeść inaczej i będzie ograniczało jedzenie słodyczy czy produktów przetworzonych w dużej mierze zależy od rodziców. Dziecko uczy się przede wszystkim przez obserwację i naśladownictwo zachowania, które podpatrzy u dorosłych. Tym samym zmiana nawyków i sposobu odżywiania powinna dotyczyć także rodziców.

Jak wygląda piramida zdrowe żywienia?

Fot: Żółty Talerz

Data aktualizacji: 17.05.2019,
Opublikowano: 08.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej