Domowe musli – z płatków owsianych, z piekarnika, bezglutenowe, dietetyczne. Jak zrobić domowe musli?

Fot. Diana Miller / Getty Images

Domowe musli to propozycja zdrowego i pożywnego śniadania, które można przyrządzić na bazie różnych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane lub innego rodzaju płatki zbożowe, np. jęczmienne, żytnie. Domowe musli bezglutenowe przyrządzi się z płatków gryczanych, ryżowych lub jaglanych.

Domowe musli jest zdrowszą alternatywą dla płatków kupowanych w sklepie, które często wzbogacane są o cukier i inne składniki. Jest mniej kaloryczne, a przy tym smaczne i pożywne. Domowe musli z płatków owsianych i suszonych owoców jest cennym źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i sprzyja odchudzaniu.

Domowe musli a kupne – różnice

Domowe musli to doskonała propozycja pożywnego śniadania lub smacznej przekąski w ciągu dnia. Stanowi zdrowy zamiennik dla mieszanki płatków dostępnych w sklepach. Aktualnie na półkach sklepowych można znaleźć wiele różnych rodzajów musli – czekoladowe, granola czy wersje light. Należy jednak pamiętać, że gotowe musli często jest wzbogacane o dodatkowe składniki, które uatrakcyjniają smak i poprawiają wygląd produktu. Kupne mieszanki płatków zawierają zwykle duże ilości cukru i zbędnych kalorii. Ponadto wysoko przetworzone musli jest źródłem utwardzonych tłuszczów roślinnych. Związki te zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy oraz raka jelita grubego. Własne, domowe musli jest pozbawione tych szkodliwych substancji, a jego przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu.

Zobaczcie na filmie, jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie:

Zobacz film: Z czego powinno się składać zdrowe śniadanie? Źródło: 36,6

Domowe musli z płatków owsianych

Podstawą domowego musli są płatki owsiane, które stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego. Związek ten usprawnia procesy trawienne, reguluje pracę jelit i pobudza metabolizm, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. Ponadto błonnik pokarmowy przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, a tym samym przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym. Polifenole roślinne zawarte w domowym musli wykazują właściwości antyoksydacyjne, a tym samym opóźniają procesy starzenia. Domowe musli doskonale komponuje się z dodatkiem orzechów, będących źródłem kwasów omega-3. Związki te są niezbędne dla prawidłowej pracy serca i mózgu.

Jak zrobić domowe musli?

Domowe musli jest niezwykle proste w przygotowaniu. Do jego wykonania można wykorzystać różne składniki, ale podstawą są płatki owsiane lub inne płatki zbożowe. Domowe musli bezglutenowe przyrządzi się na bazie płatków: jaglanych, ryżowych, kukurydzianych lub ryżowych. Smaczną propozycją jest domowe musli z płatków owsianych wzbogacone o kawałki świeżych lub suszonych owoców, np. żurawiny, rodzynek, jabłek, malin. Do własnego musli warto dodać różnego rodzaju orzechy – laskowe, włoskie, nerkowca. Dobór składników do domowego musli zależy od indywidualnych preferencji. Dla wzbogacenia smaku do własnego musli można dodać odrobinę naturalnego kakao, wanilię lub cynamon. Zalecanym dodatkiem jest siemię lniane, które zapobiega zaparciom i obniża poziom „złego” cholesterolu.

Co jesz na śniadanie?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Domowe musli – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 1 jabłko,
  • garść malin,
  • ½ szklanki płatków migdałowych,
  • 1 łyżka miodu,
  • ¼ łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Owoc można obrać, jednak skóra jest najbogatszym źródłem błonnika pokarmowego i witamin.
  2. Wszystkie suche składniki – płatki owsiane, płatki migdałowe, cynamon – wsyp do miski. Wymieszaj.
  3. Do płatków dodaj mleko, miód i owoce. Całość wymieszaj.

Domowe musli z piekarnika – przepis

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych (górskich),
  • ½ szklanki orzechów laskowych,
  • ½ szklanki orzechów włoskich,
  • ⅓ szklanki migdałów,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • ½ szklanki miodu,
  • po garści: rodzynek, suszonej żurawiny, suszonych moreli,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Na blachę wysyp płatki owsiane, oprósz cynamonem i cukrem waniliowym. Dodaj masło, posiekane orzechy i migdały. Całość polej miodem i delikatnie wymieszaj.
  3. Domowe musli wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20–25 minut. W trakcie pieczenia kilka razy wymieszaj składniki.
  4. Do domowego musli po upieczeniu dodaj suszoną żurawinę, rodzynki i posiekane suszone morele.
  5. Całość odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Domowe musli dietetyczne – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka pestek dyni,
  • 1 szklanka nasion słonecznika,
  • 1 szklanka siemienia lnianego,
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 1 szklanka suszonej, kandyzowanej żurawiny.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane, nasiona słonecznika i pestki dyni przełóż na suchą patelnię. Praż przez chwilę, cały czas mieszając.
  2. Płatki owsiane, nasiona słonecznika i pestki dyni przełóż do miski. Przestudź.
  3. Po przestudzeniu płatków dodaj posiekane orzechy włoskie, siemię lniane i suszoną żurawinę. Wymieszaj.
  4. Domowe musli doskonale smakuje z mlekiem lub jogurtem naturalnym.

Domowe musli bezglutenowe – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych,
  • 1 szklanka płatków gryczanych,
  • 1 szklanka rodzynek,
  • ½ szklanki migdałów,
  • ½ szklanki nasion słonecznika,
  • ½ szklanki sezamu,
  • ½ szklanki wiórków kokosowych,
  • 2 płaskie łyżeczki kakao,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki syropu z trzciny cukrowej,
  • sok z jednej pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki przesyp do miski. Wymieszaj. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i syrop z trzciny cukrowej, ponownie wymieszaj.
  2. Domowe musli wyłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 25–30 minut. Domowe musli w trakcie pieczenia kilkakrotnie przemieszaj (co 5 minut).
  3. Po ostudzeniu do bezglutenowego, domowego musli dodaj rodzynki. Wymieszaj. 
Data aktualizacji: 22.01.2019,
Opublikowano: 22.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej