Domowa lemoniada jest stosunkowo szybka, prosta i tania w przygotowaniu. Orzeźwia i skutecznie gasi pragnienie. Wykorzystane do niej owoce stanowią źródło cennych dla zdrowia witamin, stąd też niegdyś pełniła rolę środka leczniczego. Lemoniadę najlepiej serwować w wysokich, wykonanych z grubego szkła szklankach, które utrzymują długo niską temperaturę napoju. Sporą popularnością w ostatnim czasie cieszą się specjalne słoiki z uchem i słomką.
Domowa lemoniada – co to takiego?
Domowa lemoniada to doskonały sposób na orzeźwienie w upalną, letnią pogodę. Nazywana była dawniej „perskim sorbetem” lub „nektarem”. Najbardziej znaną wersją tego napoju jest połączenie wody, cukru i soku cytrynowego, a pierwsze zapiski na jego temat pochodzą już z VII w. Jednakże z biegiem lat powstało wiele alternatywnych przepisów na lemoniady. Dobór składników to rzecz gustu. Dodatkowo lemoniada dodawana jest często do drinków. Popularny napój stanowi shandy powstały z połączenia jasnego piwa i lemoniady w proporcji 1:1. Inne określenia tego trunku to m.in. clara w Hiszpanii, panaché we Francji, panasch w Szwajcarii, radler w Niemczech.
Jak zrobić lemoniadę z cytryny?
Lemoniada z cytryny uważana jest za klasyk wśród tego typu napojów. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 1,5 l niegazowanej wody źródlanej, 4 cytryny, 4 łyżki cukru białego, kilka listków świeżej mięty, lód w kostkach. Schłodzoną wodę przelewa się do dzbanka, słodzi cukrem i dodaje sok wyciśnięty z 2 cytryn. Następnie całość dokładnie się miesza oraz dodaje lód i miętę. Dwie pozostałe cytryny należy umyć, pokroić w plastry i wrzucić do dzbanka. W taki sposób powstaje lemoniada domowa z cytryny.
Jak zrobić lemoniadę z limonki?
Kolejną propozycją jest domowa lemoniada z limonki. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 1,5 l niegazowanej wody źródlanej, 4 limonki, 4 łyżki cukru, kilka listków świeżej mięty, lód w kostkach. Schłodzoną wodę przelewa się do dzbanka, słodzi 3 łyżkami cukru i dodaje sok wyciśnięty z 2 limonek. Miętę uciera się z 1 łyżką cukru i razem z lodem wrzuca do wody. Na koniec dodaje się uprzednio umyte i pokrojone w plastry 2 limonki.
Jak zrobić lemoniadę bez cukru?
Istnieją też przepisy na domową lemoniadę bez cukru, dla którego alternatywę stanowi znacznie zdrowszy miód. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 1,5 l niegazowanej wody źródlanej, 2 cytryny, 2 limonki, kilka liści świeżej mięty, 3 łyżki miodu lipowego, lód w kostkach. Schłodzoną wodę przelewa się do dzbanka i dodaje umyte wcześniej i pokrojone w plastry: 1 cytrynę, 2 limonki oraz miętę. Miód umieszcza się w szklance i dolewa trochę ciepłej wody i sok z cytryny, dzięki czemu uzyska bardziej płynną konsystencję i dokładniej rozprowadzi się w lemoniadzie. Miód dodaje się do dzbanka i na koniec wrzuca się lód.
Czy herbata z cytryną jest zdrowa? Jaką herbatę powinno się pić:
Jak zrobić lemoniadę arbuzową?
Przepis na domową lemoniadę arbuzową jest bardzo prosty. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 1,5 l niegazowanej wody źródlanej, ćwierć dużego arbuza (około 1 kg), 2 cytryny, 3 łyżki cukru, lód w kostkach. W pierwszej kolejności należy wypestkować i pokroić w kostkę arbuza, którego następnie miksuje się i przecedza przez sitko. Do arbuza dodaje się sok wyciśnięty z 1 cytryny i cukier. Schłodzoną wodę przelewa się do dzbanka i dodaje umytą wcześniej i pokrojoną w plastry cytrynę oraz połączone wcześniej składniki i lód. Przed podaniem lemoniadę należy wymieszać, ponieważ z czasem może się rozwarstwić. Dobrym pomysłem jest ozdobienie szklanek kawałkami arbuza.
Jak zrobić lemoniadę z pomarańczami?
Domowa lemoniada z pomarańczy to następna propozycja tego pysznego napoju. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 1,5 l niegazowanej wody źródlanej, 5 pomarańczy, 2 cytryny, 3 łyżki cukru, kilka liści świeżej mięty, lód w kostkach. Na początku należy przy użyciu sokowirówki lub sokownika wycisnąć sok z 4 pomarańczy i 1 cytryny. Schłodzoną wodę przelewa się do dzbanka i dodaje umyte wcześniej i pokrojone w plastry 1 cytrynę i 1 pomarańcza oraz cukier, wyciśnięty wcześniej sok i lód. Na koniec wrzuca się listki mięty.
Jak zrobić domową lemoniadę z mango?
Do przygotowania lemoniady domowej roboty z mango potrzebne będą następujące składniki: 1,5 l niegazowanej wody źródlanej, 2 średniej wielkości mango, 3 cytryny, 4 łyżki cukru, lód w kostkach. Mango należy obrać ze skórki, pokroić w małe kawałki i z dodatkiem 1/3 szklanki wody i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny zmiksować na gładką masę. Schłodzoną wodę przelewa się do dzbanka i dodaje cukier, umyte wcześniej i pokrojone w plastry 2 cytryny oraz zmiksowane wcześniej składniki i lód.
Domowe lemoniady imbirowe – dwie odsłony
Pierwsza domowa lemoniada imbirowa przygotowywana jest z: 1,5 l niegazowanej wody źródlanej, 50 g świeżego korzenia imbiru, 100 g cukru brązowego, 100 ml soku z cytryny, lodu w kostkach. W pierwszej kolejności imbir obiera się ze skórki i ściera na tarce o drobnych oczkach. Straty imbir wrzuca się do garnka, zalewa wodą i gotuje pod przykryciem na małym ogniu przez kwadrans. Następnie wodę imbirową odstawia się do wystudzenia i przecedza. Później przelewa się do dzbanka, dodaje sok z cytryny, cukier i lód.