Papryka przyspiesza metabolizm i wzmacnia odporność. Jakie są odmiany papryki i jakie mają  właściwości? 

Getty Images/ Sutthipong Kongtrakool

Papryka to zdrowotna bomba, która jednak nie powinna znaleźć się na każdym talerzu. Kto nie może sięgać po to warzywo? Który jego kolor najlepiej wybrać? I jakie istnieją odmiany papryki? Sprawdź! 

Papryka to warzywo, które znane jest prawdopodobnie każdemu. Nie każdy jednak wie, dlaczego warto zadbać o to, by regularnie pojawiała się ona na naszych talerzach. Zanim jednak przedstawimy ci jej właściwości, zaznaczymy, że jako jedna z nielicznych, swoje wartości zachowuje zarówno po pieczeniu, jak i duszeniu. Ponadto możesz kosztować ją zarówno na surowo, jak i w sproszkowanej wersji (dodawanej podczas gotowania).

Przeczytaj też: #ObiadNaZdrowie: Zupa krem z pieczonej papryki - przepis, składniki, kcal

Wartości odżywcze papryki

100 gram papryki (czerwona, zielona i żółta) zawiera 27 kalorii. Warto wiedzieć, że warzywo to jest jednym z najcenniejszych źródeł witaminy C – co ciekawe, posiada jej więcej, aniżeli cytryna. Dodatkowo zjadając paprykę dostarczamy naszemu organizmowi również witaminę A, B6, E i K. A gdyby tego było mało serwujemy sobie również tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Czy to wszystko? Niezupełnie – w produkcie tym nie brakuje także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.

Na co więc konkretnie pomaga spożywanie papryki? Po warzywo to powinni sięgać przede wszystkim ci, którzy marzą o pięknej, zdrowo wyglądającej cerze, młodym wyglądzie i silnym organizmie. Poza tym to dobry element diety kobiet, które starają się o dziecko lub są już w ciąży. Warto też wiedzieć, że papryka wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi, jak również oczyszcza organizm.

Chcesz schudnąć w zdrowy sposób? Papryka to idealna metoda na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dlaczego? Po pierwsze jest nisko kaloryczna. Po drugie (szczególnie ostra i sproszkowana) obniża apetyt i przyspiesza przemianę materii (dzięki kapsaicynie). Dodajmy też, że ostra papryka pomaga walczyć również z bólem, a także wspomaga leczenie chorób układu moczowo – płciowego.

Jakie są rodzaje papryki?

Słodka, ostra, czerwona, zielona i żółta. Większość ludzi właśnie w takie sposób kategoryzuje paprykę. Okazuje się jednak, że to warzywo posiada aż 200 odmian. W naszym kraju najczęściej sięgamy jednak po bell, pimento, jalapenio czy pepperoni.

Papryki słodkie: Bell, Banana, Cherry, Cubanelle, Pimento, Tomato. Odmiany te świetnie sprawdzą się do sałatek, marynowania czy pieczenie mięs.

Papryki ostre: Anaheim, Chili, Cayenne, Chilaca, Chiltepin, Datil, De Arbol, Fresno, Habanero, Mirasol, Rocoto, Santa Fe Grande, Scotch Bonnet, Serrano, Tabasco. Te odmiany można użyć do suszenia, jako składnik sosów czy do faszerowania. 

Który kolor papryki najlepiej wybrać?

Każda odmiana papryki jest zdrowa i działa rewelacyjnie na nasz organizm. Niemniej jeśli chcesz produkt, który zawiera najwięcej witaminy C i beta-karotenu, wybierz czerwone warzywo. Zielone okaże się najlepsze podczas odchudzania (ma najmniej kalorii) i dla przyszłych mam (zawiera najwięcej kwasu foliowego). Z kolei żółta opcja świetnie zadziała na wzrok.

Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz materiał poniżej.

Źródło: x-news

Kto nie powinien jeść papryki?

Choć papryka to zdrowotna bomba, nigdy nie powinna znaleźć się na talerzu osób, które zmagają się z problemami układu pokarmowego. Warzywo to może bowiem działać podrażniająco na żołądek. Poza tym niewskazana jest także dla cierpiących na choroby reumatyczne (należy do rodziny psiankowatych), a także oczywiście tych, którzy są na nią uczuleni. 

Przeczytaj też: #ObiadNaZdrowie: Papryka faszerowana - przepis na tani i pyszny obiad

Data aktualizacji: 28.08.2020,
Opublikowano: 28.08.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej