Dlaczego nie możesz schudnąć? Zapytaliśmy dietetyka i trenera personalnego

Getty Images

Kilka nadprogramowych kilogramów spędza ci sen z powiek? Jeśli od dłuższego czasu bezskutecznie próbujesz pozbyć się pełniejszych kształtów, istnieje prawdopodobieństwo, że gdzieś popełniasz błąd. Co możesz robić źle? Zapytaliśmy dietetyka oraz trenera personalnego.

Odchudzanie to bez wątpienia proces trudny, ponieważ nierzadko wymaga od nas pewnych wyrzeczeń, w tym także modyfikacji trybu życia. Poza tym często na pożądaną zmianę przychodzi nam trochę poczekać. Dlaczego warto się odchudzać? Kwestia wymarzonej sylwetki to jedno. Druga i zdecydowanie ważniejsza sprawa dotyczy faktu, że odpowiednia masa ciała przekłada się na… zdrowotną kondycję organizmu.

Zazwyczaj dobrze dobrana dieta i ćwiczenia pomagają zgubić zbędne kilogramy. A co w przypadku, gdy po długim czasie nie widać żadnych efektów? Najpierw sprawdź, czy nie popełniasz któregoś z błędów, podanych przez naszych ekspertów. Jeśli nie masz ich na sumieniu, warto skonsultować swój przypadek z lekarzem.

Przeczytaj też: 5 oryginalnych przepisów na śniadania, zaserwowanych przez dietetyka

Błędy w odchudzaniu okiem dietetyka

1. Masz złe podejście do diety

Niestety wielu z nas odchudzanie kojarzy się z ograniczeniami w jedzeniu ulubionych potraw, głodem i wyrzeczeniami, a to największy błąd! Mnóstwo osób na diecie odczuwa zwiększony apetyt na „zakazane” produkty, co także może wpływać na przebieg procesu odchudzania. Warto zrozumieć, że każda dieta ma swój początek i koniec, a najważniejszy etap zaczyna się dopiero po jej zakończeniu. Jeśli będziesz ściśle przestrzegać diety, a później wrócisz do starych nawyków żywieniowych – bardzo szybko przybierzesz na wadze. Przyczyną porażki w odchudzaniu nierzadko są też nierealistyczne oczekiwania, co do liczby utraconych kilogramów. Może zamiast stosowania restrykcyjnych diet warto zastanowić się nad trwałą zmianą nawyków żywieniowych? Oczywiście może to przynieść powolne zmiany, lecz systematyczne, które zostaną na stałe. Takie podejście do sprawy daje nam poczucie kontroli i kojarzy się pozytywnie.

Przeczytaj też: Dlaczego szybkie odchudzanie jest niezdrowe?

2. Działasz na własną rękę

Pierwsze tygodnie po rozpoczęciu diety dają zwykle bardzo zadowalające efekty, niestety po jakimś czasie dochodzi się do przysłowiowej „ściany”. Wiele osób pozostaje znudzonych liczeniem kalorii oraz ciągłym myśleniem o jedzeniu, a co za tym idzie, traci się zaangażowanie. Co więcej, nieprawidłowo przeprowadzona dieta „na własną rękę” może mieć wiele negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Dla zwiększenia szans bezpiecznego i trwałego chudnięcia warto zapukać do drzwi specjalisty - bez względu na to, ile kilogramów chcesz zrzucić. Skorzystanie z indywidualnych i regularnych porad dietetyka, podtrzyma motywację do przestrzegania zaleceń, a jednocześnie przyczyni się do wzrostu wiedzy.

3. Zbyt radykalnie podchodzisz do diety

Prawdą jest, że aby schudnąć musimy ograniczyć spożycie kalorii lub (i) zwiększyć ich wydatkowanie, czyli stworzyć deficyt kaloryczny. Wiele osób sięga po restrykcyjne diety cud, które mogą powodować szybkie spadki masy ciała w krótkim czasie. Weź jednak pod uwagę, że zbyt radykalne obniżenie wartości energetycznej posiłków przyniesie szybką utratę wagi, jednocześnie spowalniając przemianę materii. Oznacza to, że po powrocie do zwyczajowego sposobu żywienia sprzed wprowadzonych restrykcji, twój metabolizm będzie wolniejszy, ilość spożywanych kalorii wyższa niż zapotrzebowanie, a to skutkuje zwiększeniem zasobów tkanki tłuszczowej. Brzmi jak efekt jojo? Dokładnie. Dodatkowo duże restrykcje kaloryczne nie ułatwiają realizować prawidłowych nawyków żywieniowych, nawet po ich zakończeniu. Tak więc efektywne chudnięcie nie jest sprawą stosowania głodówek czy cudownych diet, zwłaszcza w dłuższej perspektywie.

4. Pijesz za mało wody

Czy wiesz, że w większości składasz się z wody? To dzięki niej możliwe są procesy i reakcje, które mają bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu - transport substancji odżywczych, hormonów i enzymów, usuwanie zbędnych produktów przemian metabolicznych, jak również stanowi źródło wielu składników mineralnych. Brak odpowiedniego nawodnienia organizmu przyczynia się do gorszej wydolności fizycznej czy problemów z przemianą materii. Każdy kto planuje rozpocząć dietę odchudzającą powinien pamiętać więc o regularnym piciu wody – zaleca się około 2 litrów dziennie. Dzięki temu możliwe będzie utrzymanie prawidłowego bilansu wodnego, pokonanie dużego apetytu, ograniczenie spożycia napojów słodzonych oraz zniwelowanie bólów głowy podczas odchudzania. A co się dzieje, gdy wypijemy za mało szklanek wody? Organizm zaczyna ją kumulować, pojawi się uczucie obrzmienia i dodatkowe kilogramy. Poza tym brak wody odbija się również na kondycji naszej skóry - staje się ona szara, a zmarszczki zdecydowanie bardziej widoczne. Nie lubisz „czystej” wody? Dodaj do niej miętę i cytrynę lub ulubione owoce.

Przeczytaj też: Woda mineralna – co trzeba o niej wiedzieć? Jaką wybrać?

5. Regularność omijasz szerokim łukiem

Nasz organizm funkcjonuje według bardzo prostych zasad - kiedy ma czegoś za mało, zaczyna to w miarę możliwości magazynować. Przy braku nawodnienia zatrzymuje wodę, a przy braku energii… pożywienie i magazynuje je głównie w postaci komórek tłuszczowych. Częstotliwość spożywania posiłków ma również znaczenie w aspekcie odchudzania – łatwiej jest schudnąć, jeśli je się częściej, ale mniejsze porcje. Zaleca się spożywania bez pośpiechu 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasowych, aby nie dopuścić do silnego głodu. Regularność wpływa tutaj pozytywnie na szybkość przemiany materii oraz zapobiega spadkom cukru we krwi, którego niedobór powoduje napady głodu.

Błędy w odchudzaniu okiem trenera personalnego

1. Tutaj również nie pamiętasz o regularności i różnorodności

Aktywność fizyczna może nie przynieść ci wymarzonej sylwetki, gdy nie dasz organizmowi nowych bodźców. Warto zatem zadbać o różnorodność wykonywanych ćwiczeń oraz zmianę tempa, intensywności czy ilości powtórzeń. Pamiętaj, że ważne są także regularne treningi oraz ćwiczenie różnych części ciała.

Przeczytaj też: 5 treningów z YouTube, dla których zrezygnujesz z karty członkowskiej na siłowni

2. Wykonujesz trening za krótko lub za długo

Brak efektywności może przynieść także zbyt krótki czas poświęcany na trening. Może być tak, że ćwiczysz zbyt mało intensywnie, zbyt krótko lub wręcz przeciwnie - trenujesz za dużo. Czerpanie energii z rezerw tłuszczowych rozpoczyna się średnio po około 20-30 minutach od  rozpoczęcia aktywności. Wiedź, że jeśli  ćwiczysz krótko i mało intensywnie, to oczywiście poprawisz metabolizm, ale niestety nie zgubisz przy tym zbędnych kilogramów. Warto też podczas treningu odchudzającego utrzymać właściwy pul, czyli między 60-70 procent tętna maksymalnego - wówczas mamy najlepsze warunki na spalanie tkanki tłuszczowej.

3. Lekceważysz odpoczynek

Oprócz planowania treningów, trzeba znaleźć też czas na regenerację organizmu. Regularna aktywność jest wskazana, ale zbyt częste i długie treningi mogą również niekorzystnie wpłynąć na redukcję wagi ciała. Brak odpowiedniej regeneracji i przeciążenie organizmu negatywnie wpływa na układ nerwowy, hormonalny i zaburza funkcje całego ciała. Zaburza się jednocześnie metabolizm, co z kolei ma zły wpływ na redukcję tłuszczu i brak efektów treningowych. Przemęczenie sprawia też, że trening wykonujemy niedbale, a więc nie przyniesie on pożądanego efektu. 

4. Za mało śpisz

Deficyt snu może wpływać na gospodarkę hormonalną, w tym między innymi na produkcję kortyzolu. Podczas snu organizm odpoczywa, więc jeśli nie zadbasz o odpowiednią jego ilość, zaserwujesz sobie gorsze samopoczucie,  zmęczenie, mniejszą wydajność fizyczną oraz będziesz odczuwać większą ochotę na słodkie lub tłuste przekąski.

Eksperci:

dr Karolina Gajda - dietetyk z klinki Dr Szczyt

Milena Janik - trener personalny i kosmetolog

Zobacz film: Jak racjonalnie podejść do tematu odchudzania?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 07.05.2020,
Opublikowano: 07.05.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej