Dieta ziemniaczana – etiologia, zasady, jadłospis, efekty

Fot. Diana Miller / Getty Images

Dieta ziemniaczana to rodzaj diety węglowodanowej, który wywodzi się z leczniczego sposobu żywienia stosowanego u osób cierpiących na niewydolność nerek. Dzięki jadłospisowi opartemu głównie na ziemniakach, warzywach i chudym nabiale pozwala na utratę 3–4 kg w ciągu 2 tygodni.

Dieta ziemniaczana to skuteczny sposób na odchudzanie, który zadaje kłam mitowi, że ziemniaki są tuczące. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i właściwie dobranym dodatkom warzywa te nie tylko ułatwiają stosunkowo szybką utratę wagi, ale też mają korzystny wpływ na kondycję całego organizmu.

Dieta ziemniaczana a niewydolność nerek

Przez długie lata dieta ziemniaczana stosowana była głównie w szpitalach jako metoda żywienia pacjentów z zaawansowaną niewydolnością nerek, u których wykluczona została możliwość dializowania. Celem jest ograniczenie do minimum podaży białka, którego metabolity szczególnie obciążają chory organ – jadłospis opiera się głównie na węglowodanach i tłuszczach. Dieta ziemniaczana w chorobie nerek nie wiąże się z ograniczeniem liczby kalorii, a jedynie ze zmianą proporcji źródeł energii.

Ziemniaki w ilości około 1 kg na dobę są jedynym źródłem białka (zaspokajają zaledwie 1/3 dziennego zapotrzebowania zdrowej osoby). Podawać je można na rozmaite sposoby, z zastosowaniem różnych technik kulinarnych. Menu diety ziemniaczanej przy niewydolności nerek obejmuje kluski, pyzy, kopytka, knedle, zapiekanki, ziemniaki faszerowane, frytki, placki ziemniaczane. Wszystkie potrawy należy przygotowywać bez dodatku soli kuchennej (również obciąża nerki). Dodatkowo chory może spożywać około 300 g warzyw i owoców, 120 g masła i olejów roślinnych, 50 g cukru (np. jako dodatek do konfitur, kisieli) oraz pieczywo skrobiowe. Posiłki muszą być podawane 5–6 razy dziennie, w niewielkich porcjach.

Obecnie lecznicza dieta ziemniaczana stosowana jest rzadko, ponieważ opracowano lepsze metody profilaktyki żywieniowej przy niewydolności nerek. Ziemniaczane menu w różnych wariantach staje się jednak coraz modniejsze jako rodzaj kuracji odchudzającej i oczyszczającej.

Ziemniaki a dieta odchudzająca

Ziemniaki nie cieszą się sławą produktu niskokalorycznego, który nadaje się na podstawę diety odchudzającej. Tymczasem tuczące są nie same warzywa, lecz zwyczajowo stosowane do nich dodatki – masło, śmietana, tłuste sosy, mięso. Ważąca 100 g porcja gotowanych ziemniaków składa się głównie z wody i dostarcza zaledwie 75 kcal. Zawiera około 15 g metabolizowanych powoli, bez skoków glikemii węglowodanów złożonych oraz niemal 2 g błonnika (sprzyjającego procesowi trawienia i odchudzania). Ponadto w składzie ziemniaków znajdują się niewielkie ilości białka (ok. 2 g na 100 g), śladowe – tłuszczu oraz bardzo dużo cennych dla zdrowia minerałów i witamin. Porcja 100 g tych warzyw dostarcza aż 421 mg potasu oraz sporo fosforu i magnezu. Ziemniaki to także bardzo dobre źródło witaminy C, beta-karotenu (prowitaminy A) oraz znacznych ilości witamin z grupy B.

W związku z dużą wartością odżywczą ziemniaki w odpowiednio skomponowanej diecie mogą posłużyć nie tylko uzyskaniu zgrabnej sylwetki, ale też wpłynąć korzystnie na cały organizm. Warzywa te wspomagają prawidłową regulację układu pokarmowego – usprawniają perystaltykę jelit, likwidują zaparcia. Dieta ziemniaczana przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu, co jest istotne w profilaktyce chorób układu krążenia. Ziemniaki wzmacniają też odporność, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego oraz kondycję skóry włosów i paznokci.

Z filmu dowiecie się, z czym obiad będzie najzdrowszy:

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Dieta ziemniaczana – jadłospis i zasady

Oczyszczająca i odchudzająca dieta ziemniaczana trwa 14 dni, podczas których spożywa się codziennie 3 zasadnicze posiłki – z czego co najmniej 2 na bazie ziemniaków – i 2 niskokaloryczne przekąski. Jej wartość energetyczna to około 1200 kcal.

Ziemniaki w diecie ziemniaczanej należy przygotowywać tak, by nie podnosić ich wartości kalorycznej i zachować jak najwięcej witamin. W tym celu najlepiej nie pozbawiać ich skórki (jedynie starannie wyszorować) lub obierać je bardzo cienko. Ziemniaki można gotować (najkorzystniej – na parze) lub piec w folii. Niedozwolone jest smażenie lub pieczenie w tłuszczu oraz zapiekanie z dużą porcją produktów wysokotłuszczowych (sery żółte i pleśniowe, śmietana, olej). Niewielką ilość tłuszczu (np. oliwy z oliwek) można dodać już po obróbce termicznej. Poza tym ziemniaki serwuje się z warzywami niskoskrobiowymi (np. kapusta, ogórek, czosnek, pomidor, papryka), chudym nabiałem (np. kefirem, maślanką, twarogiem), ziołami i niewielką ilością soli. Niektóre wersje diety dopuszczają także spożywanie chudego mięsa (drobiu, ryb), choć w bardziej restrykcyjnych jest ono wykluczone.

Ziemniaki przyrządzać można na rozmaite sposoby – nie tylko w całości, ale też w postaci beztłuszczowych frytek czy placków ziemniaczanych, kremów, zapiekanek, sałatek. Należy jedynie przestrzegać przedstawionych wyżej zasad.

Pomiędzy zasadniczymi posiłkami można spożywać odtłuszczone produkty mleczne bez dodatku cukru (np. jogurt naturalny), świeże warzywa i owoce o niskiej zawartości cukru (np. cytrusy, maliny, arbuz). Dopuszczalne jest także spożywanie niewielkiej ilości orzechów. Bardzo istotna jest odpowiednia podaż płynów – należy ich wypijać około 2 l dziennie, w postacie wody, herbat ziołowych, świeżych soków. Podczas diety ziemniaczanej zaleca się też codzienną, trwającą minimum 30 minut aktywność fizyczną.

Dieta ziemniaczana daje efekty w postaci utraty kilku kilogramów wagi (3–4 kg), oczyszczenia organizmu z toksyn, regulacji trawienia, poprawy kondycji skóry. Można powtarzać ją co 3–4 tygodnie – do czasu uzyskania pożądanej masy ciała. Diety ziemniaczanej nie powinny stosować kobiety w ciąży i w okresie laktacji, dzieci, młodzież i osoby w starszym wieku (ze względu na niską podaż energii, białka i wapnia) oraz diabetycy (po obróbce termicznej ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny).


Data aktualizacji: 06.02.2019,
Opublikowano: 21.05.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej