Dieta wodna – rola wody w odchudzaniu oraz oczyszczaniu organizmu

Fot. Eugenio Marongiu / Getty Images

Dieta wodna to racjonalny sposób na stopniową utratę wagi bez dużych wyrzeczeń. Pożądany efekt osiąga się głównie dzięki zmianie nawyków żywieniowych. Wypijanie 2–3 l wody dziennie dodatkowo oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm i pomaga zwalczać uczucie głodu.

Wokół popieranej przez specjalistów w dziedzinie zdrowego żywienia idei diety wodnej narosło sporo mitów. Mianem tym określa się niekiedy całkowitą głodówkę, podczas której można jedynie pić wodę. Ma ona służyć oczyszczeniu organizmu, a przy okazji – co oczywiste – powoduje znaczny spadek wagi w bardzo krótkim czasie. Innym, często spotykanym pomysłem dietetycznym, jest wypijanie 5–8 l wody dziennie przy jadłospisie pozbawionym jakichkolwiek ograniczeń. Wdrażanie każdej z tego rodzaju koncepcji jest niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia (odnotowano przypadki śmiertelne, będące konsekwencją tego rodzaju diet). Co więcej, tak pojęta dieta wodna nie daje trwałego rezultatu, ponieważ po jej zakończeniu zwykle następuje tzw. efekt jojo.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Racjonalna dieta wodna – zasady

Jednym z podstawowych założeń diety wodnej jest wypijanie dziennie 2–3 l wody – czyli mniej więcej tyle, ile rekomendują specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia. Według nich dobową normę stanowi minimum 8 szklanek płynów, których – obok wody – dostarczają także inne napoje, zupy czy soczyste owoce. W diecie wodnej zaleca się uzupełnienie jadłospisu wskazaną ilością wody niegazowanej. Może być to woda mineralna (dodatkowo dostarczy wówczas organizmowi sporo cennych dla zdrowia pierwiastków), ale nie jest to konieczny warunek diety. Napój można wzbogacić listkami mięty albo sokiem z cytryny, ewentualnie zastąpić herbatą ziołową.

Wodę należy pić często i małymi porcjami, co nie tylko ułatwia osiągnięcie efektu dietetycznego (odchudzającego, oczyszczającego), ale też pozwala na optymalne nawadnianie organizmu. Aby zrealizować to założenie, najlepiej jest zawsze mieć butelkę wody przy sobie – w torebce, na biurku, na nocnym stoliku. To ułatwia wprowadzenie nawyku regularnego picia.

Po pierwszą szklankę płynu najlepiej sięgnąć zaraz po przebudzeniu, przed śniadaniem. Wypita na czczo woda pobudza pracę układu pokarmowego oraz przyśpiesza oczyszczanie organizmu z toksyn. W ciągu dnia popija się niewielkie porcje (po kilka łyków), a dla uzyskania efektu odchudzającego dobrze jest wypić szklankę wody na pół godziny przed każdym posiłkiem. Nie wolno pić w trakcie jedzenia. Po kolejną porcję płynów należy sięgnąć godzinę po zakończeniu posiłku, kiedy pokarm zostanie już przetrawiony przez żołądek i przesunięty do dwunastnicy. W ten sposób nie dopuszcza się do rozcieńczenia soków żołądkowych – trawienie staje się sprawniejsze, unika się wzdęć i gazów.

Dieta wodna – jadłospis

Dieta wodna działa odchudzająco tylko wówczas, gdy opiera się – poza regularnym spożywaniem płynów – na lekkostrawnym, zrównoważonym menu. Jego wartość kaloryczną należy dostosować do potrzeb. Aby dieta wodna przyniosła efekty w postaci wyraźnego spadku wagi, trzeba skomponować jadłospis o ujemnym bilansie energetycznym. Do zachowania prawidłowej masy ciała lub powolnej utraty zbędnych kilogramów wystarczy dieta o rekomendowanych wartościach – 2000 kcal na dobę dla kobiet, a dla mężczyzn – 2400 kcal. Zaleca się przy tym spożywanie 4–5 niewielkich posiłków co 3–4 godziny.

Jadłospis diety wodnej powinien bazować na warzywach i owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, nabiale (głównie – chudym). W menu nie może także zabraknąć także ryb, olejów roślinnych, orzechów. Dozwolone jest spożycie mięsa, choć należy ograniczać jego ilość (zwłaszcza mięsa czerwonego). Z diety warto eliminować źródła cukrów prostych, czyli słodycze, cukier (jego wskazanym zamiennikiem jest miód), produkty z białej mąki. Należy unikać żywności wysoko przetworzonej, tłuszczów trans, nadmiaru soli (korzystne jest zastępowanie jej ziołami).

Polecamy: Cukier - biała śmierć - jak cukier wpływa na nasz organizm

Dlaczego na diecie wodnej można schudnąć?

Regularne spożywanie wody skutecznie wspomaga odchudzanie dzięki kilku mechanizmom.

Przede wszystkim pozwala zapobiec uczuciu głodu, które – paradoksalnie – pojawia się w chwilach odwodnienia organizmu. Co więcej, szklanką wody łatwo oszukać głód, ponieważ płyn wypełnia żołądek, dzięki czemu do mózgu nie trafia informacja o potrzebie spożycia posiłku. To dlatego warto pić przed jedzeniem – wówczas apetyt maleje i spożywa się mniejsze porcje.

Zobacz film: Co zrobić, aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu? Źródło: Dzień Dobry TVN

Picie wody stymuluje trawienie. Utracie zbędnych kalorii sprzyja szczególnie spożywanie zimnych płynów, ponieważ organizm musi zużyć pewną porcję energii do ich ogrzania.

Istotny element odchudzania to oczyszczanie organizmu z toksycznych metabolitów. W tym celu niezbędne jest jego nawadnianie, co stymuluje pracę nerek i ułatwia pasaż jelitowy. W konsekwencji możliwe jest sprawne usuwanie zbędnych produktów przemiany materii, a także unikanie wzdęć, gazów, zaparć.

Mimo zalet regularnego picia wody nie należy się spodziewać, że przyniesie ono rezultat w postaci szybkiej utraty zbędnych kilogramów. To, ile można schudnąć na diecie wodnej, zależy przede wszystkim od zmiany nawyków żywieniowych. Ich uzupełnienie o spożywanie odpowiedniej ilości wody według wyżej podanych zasad przyczyni się do poprawy ogólnej kondycji organizmu, a w dłuższej perspektywie – do uzyskania optymalnej wagi.

Zobacz film: Pożywny napój na wiosenną chandrę. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 11.09.2019,
Opublikowano: 21.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej