Dieta węglowodanowa, wysokowęglowodanowa, węglowodanowo-białkowa. Co można jeść? Zasady diet

Fot. Stephanie Rausser / Getty Images

Dieta węglowodanowa jest dietą odchudzającą, która opiera się na produktach węglowodanowych o niskim indeksie glikemicznym. W jadłospisie powinny pojawić się: warzywa, owoce, świeże soki i pełnoziarniste produkty zbożowe. 

Dieta węglowodanowa zakłada, że o wadze decyduje szybkość spalania dostarczanych wraz z pokarmem kalorii. Jadłospis tej diety opiera się na produktach bogatych w węglowodany oraz charakteryzujących się niskim indeksem glikemicznym. Istnieją różne odmiany diety węglowodanowej - sprzyjająca odchudzaniu i rozbudowująca masę mięśniową.

Zasady diety węglowodanowej na odchudzanie

Dieta węglowodanowa na odchudzanie jest jedną z nowszych propozycji opracowaną przez dietetyków. Podstawowym założeniem tego programu żywieniowego jest stwierdzenie, że o wadze nie decyduje kaloryczność posiłków, ale szybkość spalania przez organizm dostarczanych mu kalorii. Dieta węglowodanowa opiera się na spożywaniu dużej ilości produktów dostarczających węglowodanów. Zalecane są: warzywa, owoce, świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne oraz produkty o niskim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem informującym, jak poszczególne pokarmy wpływają na poziom cukru we krwi. Produkty o niskiej wartości tego wskaźnika nie powodują gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Do żywności o niskim indeksie glikemicznym zalicza się m.in.:

  • pieczywo pełnoziarniste,
  • brązowy ryż,
  • makaron razowy (gotowany al dente),
  • warzywa strączkowe (np. fasola, soczewica),
  • płatki owsiane,
  • większość warzyw i owoców,
  • jogurty naturalne,
  • chudy ser twarogowy,
  • chude i półtłuste mleko,
  • ryby, owoce morza, mięso, wędliny.

W diecie węglowodanowej przeciwwskazane są produkty odznaczające się wysokim indeksem glikemicznym. Bezwzględnie należy eliminować z jadłospisu: słodycze, biały cukier, jasne pieczywo, biały ryż, makaron z białej mąki, słodzone jogurty owocowe, ziemniaki (gotowane, puree, pieczone), frytki, tłuste mleko, gotowane warzywa (marchew, dynię, buraki), produkty mączne (np. naleśniki, racuchy). W diecie węglowodanowej nie powinny pojawić się również: miód, płatki kukurydziane, banany, winogrona, owoce kandyzowane, mąka ziemniaczana i kukurydziana, napoje gazowane, panierowane mięso i drób oraz konfitury i dżemy.

Dieta białkowo-węglowodanowa - na czym polega?

Dieta białkowo-węglowodanowa nazywana jest inaczej dietą ONZ lub “odchudzaniem na zawołanie”. Podstawowa wersja diety ONZ opiera się na dziewięciodniowym jadłospisie złożonym z 4 posiłków jedzonych co 2,5-3,5 godziny. Z jadłospisu diety białkowo-węglowodanowej eliminuje się słodycze, alkohol, ziemniaki, produkty wysoko przetworzone oraz bogate w tłuszcze. Dziewięciodniowe cykle można powtarzać, aż do uzyskania wymarzonej wagi. Dieta białkowo-węglowodanowa umożliwia redukcję masy ciała średnio o 3 kilogramy w ciągu 9 dni jej stosowania. Zaletą tego programu żywieniowego jest brak konieczności uciążliwego liczenia kalorii. Produktami białkowymi wskazanymi w diecie białkowo-węglowodanowej są: chude sery, jaja, ryby, chuda szynka, drób, chuda wołowina, orzechy. Zalecanymi produktami węglowodanowymi są natomiast: chleb owsiany lub z dodatkiem otrąb, wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) oraz świeże owoce: jabłka, grejpfruty, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, pomarańcze, kiwi.

Dieta białkowo-węglowodanowa - przykładowy jadłospis

  • I śniadanie: owsianka przygotowana na wodzie z dodatkiem jagód i bakalii
  • II śniadanie: twarożek z jogurtem naturalnym, szczypiorkiem i rzodkiewką
  • Obiad: pieczony dorsz, surówka z kapusty kiszonej i marchewki
  • Podwieczorek: jabłko
  • Kolacja: sałatka warzywna z dodatkiem tuńczyka i jajka

Dieta wysokowęglowodanowa na masę - co jeść?

Dieta wysokowęglowodanowa jest idealnym rozwiązaniem dla sportowców dążących do rozbudowania masy mięśniowej. Stosowanie tego rodzaju diety przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia po treningu. Dieta wysokowęglowodanowa na masę usprawnia regenerację mięśni po wysiłku fizycznym i sprawia, że można trenować efektywniej i dłużej ze względu na odpowiednią odbudowę struktury glikogenu. Energia dostarczana organizmowi wraz z pokarmem powinna pochodzić w 60-70% z produktów węglowodanowych i w 15-20% z białka. Pozostały niewielki procent powinny stanowić tłuszcze. 

Najlepszymi, a zarazem najbardziej zalecanymi, źródłami węglowodanów w diecie na masę są: kasza gryczana, płatki owsiane, ciemny makaron, ryż brązowy, pełnoziarniste pieczywo. Wskazane jest również jedzenie owoców - zarówno świeżych, jak też suszonych. W diecie wysokowęglowodanowej na masę niezalecane są produkty bogate w skrobię, ubogie w błonnik pokarmowy i odznaczające się wysokim indeksem glikemicznym. Zalicza się do nich m.in.: ziemniaki, cukier biały, słodycze, słodkie napoje gazowane, mąkę pszenną i produkty z niej wytwarzane. 

Zalecanymi produktami białkowymi w diecie wysokowęglowodanowej są: cielęcina, pierś z kurczaka, ryby (zwłaszcza: wędzony dorsz, pstrąg, tuńczyk), chudy ser twarogowy. Dieta wysokowęglowodanowa powinna opierać się na mało objętościowych, ale częściej spożywanych i regularnych posiłkach. Dozwolonymi przekąskami między głównymi posiłkami są: jogurt naturalny, orzechy, suszone owoce, awokado. 

Zobacz film: Co to jest genodieta? Źródło: Stylowy Magazyn

Data aktualizacji: 20.05.2018,
Opublikowano: 21.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej