Dieta według grupy krwi – produkty wskazane, obojętne i niewskazane dla danych grup krwi

Fot: Andrew Brookes / gettyimages.com

Prawidłowa dieta i grupa krwi są ze sobą powiązane przez lektyny – tak stanowi teoria stworzona przez doktora D’Adamo. Zdaniem naukowca niektóre produkty są bardziej szkodliwe dla osób z daną grupą krwi, a inne mniej, część produktów jest obojętna. Dieta na grupę krwi ma zapewniać zdrowie.

Książka Petera D’Adamo „Żyj zgodnie ze swoją grupą krwi” powstała w latach 90. ubiegłego wieku. Według autora grupa krwi jest powiązana z rodzajem najczęściej występujących u danych osób chorób i z metabolizmem składników dostarczanych w pożywieniu.

Dieta wg grupy krwi – ogólne zasady

Dieta zgodna z grupą krwi ma pozytywnie wpływać na samopoczucie i ogólny stan zdrowia, a także sprzyjać utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Nieprawidłowa dieta dla grupy krwi według doktora D’Adamo powoduje szereg problemów zdrowotnych, pogorszenie samopoczucia, sprawności i brak skuteczności diet odchudzających.

Dieta skorelowana z grupą krwi powinna zawierać najwięcej produktów oznaczonych jako wskazane. Posiłki powinny składać się w głównej mierze z produktów wskazanych i w mniejszej części obojętnych. Dla osiągnięcia zamierzonych efektów dieta związana z grupą krwi powinna wykluczać produkty negatywnie wpływające na organizm osoby z daną grupą.

Stworzona przez amerykańskiego naukowca dieta pod grupę krwi została opisana szczegółowo we wspomnianej książce. W niej przedstawiono zależność grupa krwi a dieta – tabela sporządzona dla każdej grupy krwi oddzielnie zawiera różnego rodzaju produkty i zalecenia.

Dieta dla grupy krwi A – jadłospis

Dieta zgoda z grupą krwi A powinna zawierać głównie białko roślinne. Negatywnie na osoby z grupą krwi A wpływa spożywanie mięsa, tłuszczów zwierzęcych oraz nabiału.

Przykładowe produkty zalecane to:

  • dorsz, makrela, pstrąg tęczowy,
  • olej lniany, oliwa z oliwek,
  • orzechy ziemne, włoskie, pestki dyni,
  • kasza gryczana, soja i produkty sojowe, żyto,
  • brokuły, cebula, czosnek, cukinia, dynia, marchew, pieczarki, pietruszka, por, szpinak,
  • ananas, czereśnie, grejpfrut, jagody, morele, śliwki, wiśnie.

Unikać należy np.:

  • mięsa poza kurczakiem i indykiem,
  • halibuta, karpia, łososia, morszczuka, śledzi,
  • masła, mleka, serów dojrzewających,
  • nerkowców, pistacji,
  • bakłażana, kapusty, czarnych oliwek, papryki, pomidorów i ziemniaków,
  • pieprzu.

Przestrzeganie diety zgodnej z grupą krwi A powinno przynieść pierwsze rezultaty w postaci poprawy samopoczucia po około 2 tygodniach stosowania.

Grupa krwi B – dieta

Dieta zgodna z grupą krwi B powinna być bogata w nabiał i ryby oraz warzywa kapustne. Wskazane produkty dla osób z grupą krwi B to m.in.:

  • baranina, dziczyzna, jagnięcina, królik,
  • dorsz, homar, jesiotr, karp, krewetki, makrela, morszczuk, sardynki,
  • jogurt, kefir, mleko, twaróg, ser feta, kozi, mozzarella, ricotta,
  • oliwa z oliwek,
  • mąka owsiana, otręby owsiane, proso, orkisz,
  • brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, marchew, papryka, pietruszka, bób,
  • ananas, arbuz, banan, winogrona,
  • zielona herbata.

Produkty, których należy unikać w diecie zgodnej z grupą krwi B to m.in.:

  • kaczka, kurczak, wieprzowina,
  • halibut, pstrąg,
  • olej słonecznikowy, rzepakowy,
  • mak, orzechy ziemne, laskowe, nerkowce, pistacje, pestki dyni, słonecznika, sezam,
  • kasza gryczana, kuskus, mąka kukurydziana, żytnia, pszenica, dziki ryż,
  • dynia, kukurydza, oliwki, pomidor, soczewica,
  • pieprz biały i czarny, ziele angielskie, sos sojowy,
  • napoje gazowane.

Wszystkie produkty wskazane, obojętne i niewskazane w diecie dopasowanej do grupy krwi B można znaleźć w publikacji D’Adamo.

Dieta dopasowana do grupy krwi AB

Dieta według grupy krwi AB powinna składać się z takich składników, jak:

  • baranina, indyk, jagnięcina, królik,
  • dorsz, krewetki, makrela, sardynki, tuńczyk,
  • jaja, jogurt, kefir, twaróg, ser feta, kozi, mozzarella, ricotta, śmietana,
  • oliwa z oliwek,
  • mąka owsiana, żytnia, proso, orkisz, ryż,
  • brokuły, czosnek, kalafior, ogórek, pietruszka, seler naciowy,
  • soja,
  • agrest, ananas, arbuz, cytryna, grejpfrut, kiwi, świeże śliwki, winogrona, wiśnie,
  • kolendra, oregano, dzika róża,
  • wino czerwone.

Pogorszenie samopoczucia i problemy zdrowotne mogą wywołać regularnie spożywane przez osoby z grupą krwi AB produkty, takie jak:

  • kaczka, kurczak, wieprzowina i wołowina,
  • halibut, łosoś, morszczuk, pstrąg,
  • masło, parmezan, ser brie,
  • olej słonecznikowy,
  • kasza gryczana, mąka kukurydziana, mąka pszenna,
  • awokado, banany, pomarańcze,
  • kapary, pieprz, ziele angielskie.

Zobacz film: Genodieta, czyli co? Źródło: Stylowy Magazyn.

Dieta dostosowana do grupy krwi O

Dieta dopasowana do grupy krwi O powinna uwzględniać m.in.:

  • cielęcinę, jagnięcinę, wołowinę,
  • dorsza, homara, pstrąga tęczowego,
  • olej lniany, oliwę z oliwek,
  • brokuły, cebulę, dynię, pieczarki, pietruszkę, szpinak,
  • ananasa, banany, jagody, mango, śliwki, wiśnie,
  • owoce czarnego bzu i dzikiej róży,

Mając grupę krwi O, należy unikać m.in.:

  • wieprzowiny,
  • łososia,
  • olejów i tłuszczy roślinnych poza oliwą z oliwek,
  • orzechów ziemnych, brazylijskich, nerkowców, pistacji i pestek słonecznika,
  • produktów zbożowych,
  • kalafiora, kukurydzy, czarnych oliwek, ogórka, pora i ziemniaków,
  • glutaminianu sodu (dla innych grup krwi jest on obojętny).

Lepiej wykluczyć z diety też napoje inne niż gazowana woda i zielona herbata.

Zobacz film: Jak wygląda męska dieta? Źródło: Stylowy Magazyn

Bibliografia:

1. P. J. D’Adamo, C. Whitney, Żyj zgodnie ze swoją grupą krwi. Osobista recepta na zachowanie zdrowia, prawidłowej przemiany materii i witalności na każdym etapie życia, tłum. M. Czekański, Warszawa 2001, s. 129-364.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 05.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej