Książka Petera D’Adamo „Żyj zgodnie ze swoją grupą krwi” powstała w latach 90. ubiegłego wieku. Według autora grupa krwi jest powiązana z rodzajem najczęściej występujących u danych osób chorób i z metabolizmem składników dostarczanych w pożywieniu.
Dieta wg grupy krwi – ogólne zasady
Dieta zgodna z grupą krwi ma pozytywnie wpływać na samopoczucie i ogólny stan zdrowia, a także sprzyjać utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Nieprawidłowa dieta dla grupy krwi według doktora D’Adamo powoduje szereg problemów zdrowotnych, pogorszenie samopoczucia, sprawności i brak skuteczności diet odchudzających.
Dieta skorelowana z grupą krwi powinna zawierać najwięcej produktów oznaczonych jako wskazane. Posiłki powinny składać się w głównej mierze z produktów wskazanych i w mniejszej części obojętnych. Dla osiągnięcia zamierzonych efektów dieta związana z grupą krwi powinna wykluczać produkty negatywnie wpływające na organizm osoby z daną grupą.
Stworzona przez amerykańskiego naukowca dieta pod grupę krwi została opisana szczegółowo we wspomnianej książce. W niej przedstawiono zależność grupa krwi a dieta – tabela sporządzona dla każdej grupy krwi oddzielnie zawiera różnego rodzaju produkty i zalecenia.
Dieta dla grupy krwi A – jadłospis
Dieta zgoda z grupą krwi A powinna zawierać głównie białko roślinne. Negatywnie na osoby z grupą krwi A wpływa spożywanie mięsa, tłuszczów zwierzęcych oraz nabiału.
Przykładowe produkty zalecane to:
- dorsz, makrela, pstrąg tęczowy,
- olej lniany, oliwa z oliwek,
- orzechy ziemne, włoskie, pestki dyni,
- kasza gryczana, soja i produkty sojowe, żyto,
- brokuły, cebula, czosnek, cukinia, dynia, marchew, pieczarki, pietruszka, por, szpinak,
- fasola szparagowa, soczewica,
- ananas, czereśnie, grejpfrut, jagody, morele, śliwki, wiśnie.
Unikać należy np.:
- mięsa poza kurczakiem i indykiem,
- halibuta, karpia, łososia, morszczuka, śledzi,
- masła, mleka, serów dojrzewających,
- nerkowców, pistacji,
- bakłażana, kapusty, czarnych oliwek, papryki, pomidorów i ziemniaków,
- bananów, mango, pomarańczy,
- pieprzu.
Przestrzeganie diety zgodnej z grupą krwi A powinno przynieść pierwsze rezultaty w postaci poprawy samopoczucia po około 2 tygodniach stosowania.
Grupa krwi B – dieta
Dieta zgodna z grupą krwi B powinna być bogata w nabiał i ryby oraz warzywa kapustne. Wskazane produkty dla osób z grupą krwi B to m.in.:
- baranina, dziczyzna, jagnięcina, królik,
- dorsz, homar, jesiotr, karp, krewetki, makrela, morszczuk, sardynki,
- jogurt, kefir, mleko, twaróg, ser feta, kozi, mozzarella, ricotta,
- oliwa z oliwek,
- mąka owsiana, otręby owsiane, proso, orkisz,
- brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, marchew, papryka, pietruszka, bób,
- ananas, arbuz, banan, winogrona,
- zielona herbata.
Produkty, których należy unikać w diecie zgodnej z grupą krwi B to m.in.:
- kaczka, kurczak, wieprzowina,
- halibut, pstrąg,
- olej słonecznikowy, rzepakowy,
- mak, orzechy ziemne, laskowe, nerkowce, pistacje, pestki dyni, słonecznika, sezam,
- kasza gryczana, kuskus, mąka kukurydziana, żytnia, pszenica, dziki ryż,
- dynia, kukurydza, oliwki, pomidor, soczewica,
- awokado, kokos,
- pieprz biały i czarny, ziele angielskie, sos sojowy,
- napoje gazowane.
Wszystkie produkty wskazane, obojętne i niewskazane w diecie dopasowanej do grupy krwi B można znaleźć w publikacji D’Adamo.
Dieta dopasowana do grupy krwi AB
Dieta według grupy krwi AB powinna składać się z takich składników, jak:
- baranina, indyk, jagnięcina, królik,
- dorsz, krewetki, makrela, sardynki, tuńczyk,
- jaja, jogurt, kefir, twaróg, ser feta, kozi, mozzarella, ricotta, śmietana,
- oliwa z oliwek,
- orzechy ziemne, włoskie,
- mąka owsiana, żytnia, proso, orkisz, ryż,
- brokuły, czosnek, kalafior, ogórek, pietruszka, seler naciowy,
- soja,
- agrest, ananas, arbuz, cytryna, grejpfrut, kiwi, świeże śliwki, winogrona, wiśnie,
- kolendra, oregano, dzika róża,
- wino czerwone.
Pogorszenie samopoczucia i problemy zdrowotne mogą wywołać regularnie spożywane przez osoby z grupą krwi AB produkty, takie jak:
- kaczka, kurczak, wieprzowina i wołowina,
- halibut, łosoś, morszczuk, pstrąg,
- masło, parmezan, ser brie,
- olej słonecznikowy,
- kasza gryczana, mąka kukurydziana, mąka pszenna,
- papryka, bób,
- awokado, banany, pomarańcze,
- kapary, pieprz, ziele angielskie.
Dieta dostosowana do grupy krwi O
Dieta dopasowana do grupy krwi O powinna uwzględniać m.in.:
- cielęcinę, jagnięcinę, wołowinę,
- dorsza, homara, pstrąga tęczowego,
- olej lniany, oliwę z oliwek,
- orzechy włoskie, pestki dyni, siemię lniane,
- brokuły, cebulę, dynię, pieczarki, pietruszkę, szpinak,
- ananasa, banany, jagody, mango, śliwki, wiśnie,
- owoce czarnego bzu i dzikiej róży,
- zieloną herbatę i wodę gazowaną.
Mając grupę krwi O, należy unikać m.in.:
- wieprzowiny,
- łososia,
- nabiału i jaj,
- olejów i tłuszczy roślinnych poza oliwą z oliwek,
- orzechów ziemnych, brazylijskich, nerkowców, pistacji i pestek słonecznika,
- produktów zbożowych,
- kalafiora, kukurydzy, czarnych oliwek, ogórka, pora i ziemniaków,
- awokado, pomarańczy,
- glutaminianu sodu (dla innych grup krwi jest on obojętny).
Lepiej wykluczyć z diety też napoje inne niż gazowana woda i zielona herbata.
Bibliografia:
1. P. J. D’Adamo, C. Whitney, Żyj zgodnie ze swoją grupą krwi. Osobista recepta na zachowanie zdrowia, prawidłowej przemiany materii i witalności na każdym etapie życia, tłum. M. Czekański, Warszawa 2001, s. 129-364.