Dieta śródziemnomorska - wady i zalety, efekty, przepisy

Fot: Pixabay / pixabay.com

Dieta śródziemnomorska to naturalny sposób żywienia się ludzi żyjących we Włoszech, Grecji czy Hiszpanii. Kuchnia śródziemnomorska jest zdrowa i smaczna. Bazuje na warzywach, owocach, zbożach, makaronach, rybach i owocach morza.

Dieta śródziemnomorska jest bardzo zdrowa i pożywna. Charakteryzuje się wysoką zawartością zbożowych produktów pełnoziarnistych, orzechów, nasion, roślin strączkowych, owoców i warzyw, ryb morskich, owoców morza oraz oliwy z oliwek. W jadłospisie diety śródziemnomorskiej ogranicza się sól, czerwone mięso, mleko, produkty mleczne oraz jaja. Do posiłków zalecane jest czerwone wytrawne wino.

Dieta śródziemnomorska - zasady

Podstawowe zasady diety śródziemnomorskiej są proste - należy unikać smażenia, nigdy nie stosować raz już użytej oliwy i ograniczyć do minimum spożycie pełnego mleka, tłustych serów i wędlin. Zalecane jest picie dużych ilości wody mineralnej i unikanie stresu.

Produkty dozwolone w diecie śródziemnomorskiej to:

  •  ryby, zwłaszcza morskie,
  •  rośliny strączkowe,
  •  makaron i ryż,
  •  świeże owoce i warzywa,
  •  suszone owoce,
  •  orzechy,
  •  ciemne pieczywo, 
  •  wytrawne wino - nie więcej niż 1 lampka do głównego posiłku.

W diecie śródziemnomorskiej jadłospis należy skonstruować w taki sposób, aby nie zawierał białego pieczywa, słodyczy, czerwonego mięsa i tłustych wędlin.

Zobacz także: Dieta ryżowa (odchudzająca) - zasady, efekty, jadłospis i przepisy

Dieta śródziemnomorska - przepisy

Przepisy kulinarne diety śródziemnomorskiej bazują na warzywach i owocach. Kuchnia śródziemnomorska ma bogatą tradycję, dlatego wybór dań jest naprawdę duży. Oto kilka najpopularniejszych przepisów na dania śródziemnomorskie.

Sałatka z serem feta

  •  bakłażan
  •  2 łyżeczki soku z cytryny
  •  1/4 szklanki oliwy z oliwek
  •  100 g sera feta
  •  pół pokrojonej czerwonej cebuli
  •  czerwony pieprz
  •  2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
  •  szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 135 stopni. Bakłażan włożyć do brytfanny i lekko ponacinać. Brytfannę z bakłażanem wstawić do piekarnika i piec aż skórka będzie lekko zwęglona a bakłażan dobrze upieczony. Następnie bakłażan ostudzić i pokroić go w kawałki, dodać sok z cytryny. Dodać oliwę, fetę, cebulę i resztę składników. Wymieszać wszystko dokładnie, a na koniec górę sałatki ozdobić odrobiną sera feta.

Penne z cukinią

  • 500 ml domowego bulionu warzywnego
  • około 1 1/5 kg cukinii
  •  2 szalotki
  •  łyżeczka chilli w płatkach
  •  4 łyżeczki listków rozmarynu 
  •  1 puszka białej fasoli
  •  400 g makaronu penne 
  •  20 g parmezanu + odrobina do posypania na talerzu
  •  sól, pieprz

Cukinię pokroić w kostkę i rozdrobnić w malakserze razem z cebulą, płatkami chilli i listkami rozmarynu. Dokładnie rozdrobnione składniki przełożyć na szeroką patelnię lub garnek z grubym dnem, zalać bulionem i dodać fasolę z puszki wraz z zalewą. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Makaron ugotować al dente, a za pomocą ręcznego blendera zmiksować sos cukiniowy. Doprawić go solą i pieprzem, polać makaron i posypać danie parmezanem.

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6.

Gazpacho andaluz

  •  1 kg dojrzałych pomidorów malinowych
  •  1 czerwona papryka, pokrojona na 4 kawałki, oczyszczona z nasion
  •  3 wyciśnięte ząbki czosnku
  •  4 łyżki octu winnego
  •  5 łyżek oliwy z oliwek
  •  1 łyżeczka cukru
  •  2 garście grzanek pszennych
  •  sól, pieprz
  •  do posypania: drobno pokrojone 2 cebulki szalotki, 1/2 ogórka, 1/2 zielonej papryki

Pomidory pokroić na ćwiartki, wyciąć twarde szypułki i pokroić na mniejsze części. Pokrojoną paprykę rozdrobnić w malakserze, następnie dodać pomidory, grzanki, czosnek, oliwę i zmiksować na gładki krem. Do zupy dodać zimną wodę - do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić zupę cukrem, octem winnym, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Gazpacho przelać do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na całą noc. Rozlać do miseczek i posypać posiekanymi warzywami. Do każdej miseczki z gazpacho można wrzucić kostkę lodu.

Dieta śródziemnomorska a odchudzanie

Efekty diety śródziemnomorskiej to przede wszystkim utrata wagi i poprawa zdrowia. Jednak odchudzanie za pomocą diety śródziemnomorskiej nie zawsze się udaje, zwłaszcza jeśli w menu znajdzie się zbyt dużo pizzy i makaronów. Układając jadłospis na miesiąc, należy wybierać takie dania śródziemnomorskie, które są niskokaloryczne i zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Dieta śródziemnomorska ma wiele zalet, dlatego warto ją stosować. Często nazywana jest dietą przeciwmiażdżycową, ponieważ korzystnie wpływa na układ krwionośny i serce, poprawia kondycję żył i znacznie zmniejsza poziom trój glicerydów. Zawiera także mnóstwo przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają procesom starzenia się organizmu. 

Zobacz także: Dieta Dąbrowskiej - wskazania, jadłospis i opinie

Potwierdzeniem prozdrowotnego działania tej diety jest typowa uroda śródziemnomorska - osoby stosujące ten model odżywiania wyróżniają się idealną cerą, zdrowymi włosami i paznokciami. Ponadto żyją znacznie dłużej w porównaniu do osób odżywiających się w sposób tradycyjny.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 16.04.2018,
Opublikowano: 05.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej