Dieta sokowa, czyli kilkudniowa detoksykacja organizmu. Przepisy na soki 

Fot: whitestorm / fotolia.com

Dieta sokowa stosowana jest w celu szybkiej redukcji masy ciała oraz detoksykacji organizmu. Polega na codziennym piciu świeżo wyciskanych soków owocowych i warzywnych, które są bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów. 

Dieta sokowa jest dietą odchudzającą i detoksykacyjną. Jej podstawową zasadą jest picie o stałych porach soków owocowo-warzywnych, które zastępują normalne posiłki. Tego rodzaju kuracja może być stosowana maksymalnie przez tydzień.

Zobacz także: Dieta oczyszczająca organizm - zasady, jadłospis, efekty

Dieta sokowa: na czym polega?

Dieta sokowa pozwala na szybką utratę masy ciała oraz oczyszczenie organizmu z toksyn. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej oraz życie w ciągłym biegu prowadzą do przemęczenia organizmu, gorszego samopoczucia, spadku energii oraz do obniżenia odporności i pogorszenia stanu skóry, włosów i paznokci. Objawy te można zwalczyć, stosując naturalny detoks. Jadłospis diety sokowej jest bardzo prosty w realizacji. Podstawowym założeniem diety jest wyeliminowanie z jadłospisu tradycyjnych posiłków o stałej konsystencji i zastąpienie ich świeżo wyciskanymi za pomocą sokowirówki lub blendera sokami owocowymi, warzywnymi lub owocowo-warzywnymi. 

Zobacz także: Dieta koktajlowa - opinie, efekty, przepisy

W diecie powinny dominować soki na bazie warzyw, zwłaszcza zielonych i liściastych, które zawierają mniej cukru w porównaniu z sokami z owoców. W trakcie stosowania kuracji sokowej należy zrezygnować z picia kawy, mocnej, czarnej herbaty, cukru oraz napojów alkoholowych. 

Zalecane są ziołowe napary oraz zielona herbata, które również wykazują właściwości detoksykacyjne. Czas trwania diety sokowej wynosi najczęściej od 1 do 3 dni. Popularna jest również weekendowa dieta sokowa. Tego rodzaju sposobu odżywiania nie należy stosować dłużej niż przez tydzień, gdyż mogłoby to doprowadzić do niedoborów pokarmowych.

Zobacz film: Trzy metody detoksu: sokowy, jaglany, cytrynowy. Źródło: Stylowy Magazyn

Posiłki w diecie sokowej

Jadłospis diety sokowej powinien składać się z 5 niesłodzonych soków. Każdy dzień bycia na diecie należy rozpocząć od wypicia wody mineralnej lub przegotowanej i ostudzonej z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny. W ramach śniadań przygotowuje się najczęściej soki na bazie owoców. Obiad i kolacja powinny składać się z soków warzywnych, które są mniej kaloryczne i dostarczają mniejsze ilości cukru niż soki owocowe. 

Zobacz także: Dieta płynna i dieta płynna wzmocniona – co jeść i jakie daje efekty?

Zalecanymi dodatkami do soków są aromatyczne, ziołowe przyprawy, takie jak: bazylia, tymianek, kminek i gałka muszkatołowa. Po zakończeniu odchudzająco-oczyszczającej kuracji powinno się stopniowo powracać do normalnego sposobu żywienia, zaczynając od lekkostrawnych posiłków i eliminując smażone i tłuste potrawy.

Efekty diety sokowej

Stosowanie diety sokowej prowadzi do spadku masy ciała o 2-3 kilogramy w ciągu kilkudniowej kuracji odchudzającej. Warzywa i owoce, które są podstawowymi składnikami jadłospisu w tej diecie dostarczają dużych ilości błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu trawiennego i przyspiesza procesy przemiany materii. 

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Produkty te są również źródłem wielu witamin: z grupy B, witaminy C, beta karotenu oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, wapnia itd. Dieta sokowa przyczynia się do oczyszczenia organizmu z toksyn, a w konsekwencji do zwalczania uczucia zmęczenia. 

Długotrwałe stosowanie tej diety nie jest jednak zalecane, gdyż nie dostarcza ona organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, m.in. pełnowartościowego białka, które pełni wiele ważnych funkcji. Jest ono przede wszystkim podstawowym składnikiem budulcowym ludzkiego ciała. 

Przedłużająca się kuracja odchudzająca może skutkować ubytkiem masy mięśniowej. Soki owocowo-warzywne są również ubogie w kwasy tłuszczowe będące skoncentrowanym źródłem energii. Niedobór tłuszczów w diecie powoduje, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K, nie mogą zostać wykorzystane przez organizm.

Przeciwwskazania do stosowania diety sokowej

Dieta sokowa nie jest wskazana dla kobiet ciężarnych, karmiących piersią, dzieci i młodzieży oraz osób starszych. Nie zaleca się stosowania tej diety osobom z chorobami przewlekłymi, np. cukrzycą. Z kuracji sokowej powinny zrezygnować również osoby o dużej aktywności fizycznej i intensywnie trenujące.

Zobacz film: Jakie koktajle są najzdrowsze? Źródło: Stylowy Magazyn.

Przepisy na odchudzająco-oczyszczające soki owocowo-warzywne

Sposób przygotowania wszystkich soków i koktajli owocowo-warzywnych:

Wszystkie owoce i warzywa należy dokładnie umyć i osuszyć, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Sok przygotowuje się przy pomocy blendera lub sokowirówki. Gotowy napój należy wypić bezpośrednio po przygotowaniu.

Byłaś kiedyś na diecie sokowej?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Przepis na zielony koktajl

Składniki:

  • ½ ogórka zielonego,
  • 2 jabłka,
  • 1 garść świeżego szpinaku,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • woda mineralna niegazowana lub przegotowana,
  • garść ulubionych ziół.

Przepis na koktajl wzmacniający odporność organizmu

Składniki:

  • 1 garść szpinaku,
  • 2 jabłka,
  • sok wyciśnięty z limonki,
  • kilka plasterków zielonego ogórka,
  • ¼ świeżego ananasa,
  • ¼ awokado,
  • woda mineralna lub przegotowana.

Koktajl poprawiający stan skóry

Składniki:

  • 1 szklanka jagód,
  • 2 garści jarmużu,
  • 1 jabłko,
  • 1 mały, zielony ogórek,
  • ½ bulwy kopru włoskiego,
  • garść mięty,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • woda kokosowa.

Przepis na sok bogaty w antyoksydanty

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 2 marchewki,
  • plasterek imbiru,
  • gruby plaster cytryny.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 08.07.2019,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Komentarze (10)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Redakcja serwisu 09.02.2019r.

Do ma -> witamina B2 jest w pietruszce, B3 w papryce czerwonej, B5 w wielu produktach roślinnych, B6 w bananach czy soku pomarańczowym.
Do Hania48 -> Diety eliminacyjne, mimo iż pozwalają na szybką redukcję masy ciała (co jest wskazane w przypadku nadciśnienia i wysokiego cholesterolu), to jednak nie są zalecane w chorobach przewlekłych.
Dziękujemy,

ma 15.12.2018r.

Witaminy z grupy B??? Witamina B jest w mięsie - zwłaszcza B12 - jedynie w mięsie !!! Proszę piszcie prawdę a NIE "kalkę"

Edek79 02.11.2018r.

Tak można się całe życie odżywiać bo witarianie tak robią. No ale system musi się bronić bo na zdrowym człowieku nie zarobi

Marca 24.08.2018r.

aaa, ma trwać od 1-3 dni. haha, a moja koleżanka robiła 2 tygodnie taką, ale fakt, że schudła!

Marca 24.08.2018r.

kurcze, może warto spróbować? ale pewnie po kilku dniach masakra, ma się ochotę na coś normalnego do jedzenia, w sensie obiad?

Jadwiga 23.08.2018r.

Brzmi pysznie i zdrowo! Chyba tego spróbuję, a przynajmniej wprowadzę takie koktajle do regularnej diety. Mam trochę warzyw z ogródka, będą idealne. Kupując owoce i warzywa w sklepach zawsze mam świadomość, że pewnie są pryskane. DLatego czasem moczę je w sodzie, albo po porstu oboieram ze skórki

Kik 23.08.2018r.

Raz podjęłam decyzję, ze zacznę dietę sokowa niestety po 3 dniach się poddałam zwyczajnie, bo czułam że nie mam na nic siły, brakowało mi energii, byłam zła na wszystko i wszystkich. Szacunek dla wszystkich którzy dotarli do końca.

paulinka 22.08.2018r.

Soki są rewelacyjne, uwielbiam te zielone i z buraka - czesto je pije i zauważyłam ze znacznie rzadziej łapią mnie przeziębienia

Hania48 22.08.2018r.

Czy taka dieta jest wskazana dla chorych na nadciśnienie i wysoki cholesterol? Bo by to może pomogło mężowi?

Jaga79 17.08.2018r.

Jestem fanką zdrowe odżywiania się i bardzo lubię stosować różne diety. Muszę przyznać, że dieta sokowa szczególne przypadła mi do gustu. Czułam się po niej rewelacyjnie, do tego bardzo poprawiła mi się skóra, włosy i paznokcie. Polecam, jest doskonała szczególnie na lato.

Zobacz wszystkie 10 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej