Dieta ryżowa (odchudzająca) - zasady, efekty, jadłospis i przepisy

Fot: Pixabay / pixabay.com

Dieta ryżowa jest restrykcyjna, ponieważ dostarcza zaledwie 1000 kcal dziennie. Opiera się głównie na ryżu, dzięki któremu nie pojawia się uczucie głodu. Na trwającej 4 tygodnie diecie ryżowej można schudnąć nawet 10 kg, choć zależy to od wyjściowej masy ciała.


Dieta ryżowa jest dietą oczyszczającą i odchudzającą. W jej trakcie można jeść głównie biały i brązowy ryż – odchudzanie jest skuteczniejsze, jeśli w menu jest ryż brązowy. 

Pełna dieta ryżowa trwa 4 tygodnie, ale można zdecydować się na krótszą – trwającą 3 dni. Dieta ryżowa trzydniowa zakłada jedzenie wyłącznie brązowego ryżu, który należy uprażyć w piekarniku. Jedna torebka ma wówczas 200 kcal. Taka dieta pozwala schudnąć 1–2kg, ale nie wolno jej przedłużać. Znacznie zdrowsza i bardziej efektywna jest dieta trwająca 2–4 tygodnie.

Zobacz film: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Źródło: 36,6

Zobacz także: Dieta jaglana - zasady i przygotowanie

Ryż a dieta – podstawowe zasady

W diecie ryżowej trwającej od 2 do 4 tygodni dozwolony jest nie tylko biały i brązowy ryż, ale także:

  • gotowane mięso,
  • ryby,
  • owoce,
  • warzywa,
  • orzechy,
  • kiełki,
  • nasiona słonecznika,
  • jogurty naturalne lub kefiry.

Codziennie trzeba wypijać 2 l niekalorycznych płynów, np. wody mineralnej, herbat zielonych, herbat czerwonych lub płynów ziołowych. W ciągu dnia spożywa się posiłki o łącznej wartości kalorycznej wynoszącej nie więcej niż 1000 kcal. Dietę można powtórzyć po 3 miesiącach.

Ryż a odchudzanie – dlaczego ryż jest dobry na odchudzanie?

Czy ryż jest dobry na odchudzanie? Tak, przede wszystkim dlatego że jest niskokaloryczny, dzięki czemu można go zjeść naprawdę sporo i nie przekroczyć zalecanej dawki kalorii. Dieta bazująca na ryżu jest skuteczna, ponieważ te maleńkie ziarenka zawierają mnóstwo błonnika, który przyspiesza przemianę materii. Ryż oczyszcza organizm, poprawia stan zdrowia i jest sycący, dzięki czemu nie dokucza nam uczucie głodu.

Zobacz także: Dieta koktajlowa - opinie, efekty, przepisy

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dieta ryżowa – jadłospis

Przed rozpoczęciem diety warto sprawdzić, ile kalorii ma torebka ryżu, który wybraliśmy, aby prawidłowo skomponować jadłospis. Jedna torebka (100 gramów) białego ryżu ma ok. 350 kcal. Może on wyglądać następująco:

Dieta ryżowa – jadłospis tygodniowy

Dzień I

  • śniadanie - 1/3 torebki ugotowanego ryżu, 250 ml mleka 2%,
  • II śniadanie - 2 kromki żytniego chleba z sałatą i pomidorem,
  • obiad - sałatka z torebki ryżu, 1/2 zielonego ogórka, 4 plastrów szynki, 4 plastrów żółtego sera, koperku, czosnku i ulubionych przypraw,
  • podwieczorek - 2 ciasteczka ryżowe,
  • kolacja - 130 g ugotowanego ryżu, 120 g twarożku, 50 g ananasa, 50 g kiwi;

Dzień II

  • śniadanie - 1/2 torebki ugotowanego ryżu z 1/5 kubeczka jogurtu,
  • II śniadanie - 2 wafle ryżowe z twarożkiem i rzodkiewką,
  • obiad - 1 1/2 ugotowanej torebki ryżu, gotowana pierś z kurczaka, surówka z jabłka i szparagów,
  • podwieczorek - 400 g świeżych truskawek,
  • kolacja - 1-3 torebki ryżu, 1 jajko usmażone na 1/2 łyżeczki oliwy i posypane koperkiem;

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6.

Dzień III

  • śniadanie - 1/2 torebki ryżu, 1/5 kubeczka jogurtu naturalnego, 1/2 banana,
  • II śniadanie - 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa z żółtym serem, 1 kiwi,
  • obiad - torebka ryżu, około 100 g fasolki szparagowej uduszonej ze 100 g pokrojonej w kostkę piersi indyka,
  • podwieczorek - 2 wafle ryżowe z pomarańczą i ananasem,
  • kolacja - pieczone dzwonko łososia, 1 woreczek brązowego ryżu, kilka liści sałaty z pomidorem;

Dzień IV

  • śniadanie - 3 wafle ryżowe, 3 plastry chudej szynki drobiowej, 3 plastry pomidora, liść sałaty,
  • II śniadanie - 1/2 torebki ryżu, 1 szklanka chudego mleka,
  • obiad - kotleciki ryżowo-drobiowe ze szklanki ugotowanego ryżu, 1 jaja i 100 g zmielonej piersi drobiowej,
  • podwieczorek - szklanka dmuchanego ryżu z musem ze szklanki malin i łyżeczki miodu,
  • kolacja - 1/2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu zapieczonego z ząbkiem czosnku, natką pietruszki i ziołami prowansalskimi;

Dzień V
  • śniadanie - 1/2 torebki ryżu z 1/5 kubeczka jogurtu jagodowego,
  • II śniadanie - kromka ciemnego pieczywa z żółtym serem i ogórkiem,
  • obiad - 1 torebka ryżu, 1 ugotowana na parze pierś kurczaka, sos z 2 łyżeczek miodu i 1 łyżeczki musztardy,
  • podwieczorek - 2 ciasteczka ryżowe, 400 g poziomek,
  • kolacja - 1/2 torebki ugotowanego ryżu z 1 łyżką konserwowego groszku, kukurydzy i fasoli, 1/2 kubka jogurtu naturalnego;

Zobacz film: Zasady prawidłowej diety odchudzającej. Źródło: 36,6.

    Dzień VI
    • śniadanie - 1/2 torebki ryżu, 1/5 kubeczka jogurtu wiśniowego, 1/2 grejpfruta,
    • II śniadanie - 1 kromka razowego chleba z miodem,
    • obiad - 2 torebki ryżu, 100 g gotowanego dorsza, 1 pomidor, 6 cząstek ugotowanego kalafiora,
    • podwieczorek - 2 wafle ryżowe z łyżeczką konfitury śliwkowej,
    • kolacja - 1/2 szklanki ryżu z 1/5 kubka jogurtu naturalnego ze szczypiorkiem;

    Dzień VII
    •  śniadanie - 1/2 szklanki ugotowanego ryżu z musem z 1 jabłka,
    •  II śniadanie - 2 wafle ryżowe z rzodkiewką i twarożkiem,
    •  obiad - 1 torebka ugotowanego ryżu zapieczona ze startym jabłkiem, cynamonem i odrobiną masła,
    •  podwieczorek - 1 kromka razowego chleba z plastrem chudej wędliny i pomidorem,
    •  kolacja - 1/2 torebki ryżu z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką i pomidorem oraz sosem z 1/2 jogurtu i łyżeczki miodu.

    Dieta ryżowa - efekty

    Odchudzająca dieta ryżowa naprawdę działa, o ile przestrzegane są jej zasady. Ile można schudnąć na diecie ryżowej? Przy kuracji trwającej pełne 4 tygodnie można zrzucić nawet 10 kg, ale zawsze zależy to od wyjściowej masy ciała. Błonnik znajdujący się w ryżu działa oczyszczająco i wymiata z organizmu wszelkie złogi i toksyny. 

    Dostarcza również wielu cennych składników odżywczych. Stosując ryż w diecie odchudzającej, można liczyć nie tylko na widoczny spadek wagi, ale także poprawę kondycji cery, przypływ energii i unormowanie metabolizmu.

    Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

    Data aktualizacji: 22.10.2018,
    Opublikowano: 05.09.2017 r.

    Polecamy

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej
    Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

    Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

    Czytaj więcej
    Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

    Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

    Czytaj więcej
    Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

    Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

    Czytaj więcej
    NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

    Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

    Czytaj więcej