Dieta redukcyjna dla kobiet, czyli jak pozbyć się tkanki tłuszczowej i wyrzeźbić swoje ciało? Zasady, produkty wskazane i przeciwwskazane. Jadłospis w diecie redukcyjnej

Fot: Artem / fotolia.com

Dieta redukcyjna powinna składać się z 4-5 urozmaiconych posiłków. Jej ułożenie rozpoczyna się od wyliczenia dobowego zapotrzebowania kalorycznego, od którego następnie odejmuje się od 200 do 500 kcal.

Dieta redukcyjna stosowana jest w celu pozbycia się nadmiaru tkanki tłuszczowej i lepszego uwidocznienia mięśni. Jest przeznaczona dla osób szczupłych dążących do wyrzeźbienia swojej sylwetki. Dieta redukcyjna opiera się przede wszystkim na dostarczaniu organizmowi mniejszej ilości kalorii, niż wynika to z dobowego zapotrzebowania energetycznego.

Efekty i zasady diety redukcyjnej

Dieta redukcyjna umożliwia spalanie niechcianej tkanki tłuszczowej i pomaga w uzyskaniu sylwetki o wyraźnie zarysowanych mięśniach. Jej stosowanie przyczynia się również do poprawienia samopoczucia oraz wzmocnienia własnej kondycji zdrowotnej. Podstawową zasadą diety redukcyjnej jest wyliczenie indywidualnego dla każdej osoby dobowego zapotrzebowania energetycznego, od którego następnie odejmuje się określoną liczbę kalorii. Założeniem diety redukcyjnej jest obniżenie kaloryczność diety o 500 kcal, niekiedy nawet o 1000 kcal. Osobom początkującym zaleca się, by od swojego dziennego zapotrzebowania na energię odejmowali 200 kcal. Dieta polega na stosowaniu zasad zdrowego, racjonalnego odżywiania. Nie należy do grupy diet eliminacyjnych, czyli takich które opierają się na usunięciu z jadłospisu określonego składnika odżywczego, np. białek czy węglowodanów. Ważne jest, by przed rozpoczęciem diety redukcyjnej dokonać szczegółowych pomiarów swojego ciała przy pomocy centymetra, wagi oraz, jeśli to możliwe, analizatora składu ciała pozwalającego określić m.in. zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie. Pomiary zaleca się powtarzać co 1-2 tygodnie w celu monitorowania postępów oraz ewentualnej zmiany planu żywieniowego. W jadłospisie diety redukcyjnej powinny pojawić się 4-5 posiłków każdego dnia jedzonych w regularnych odstępach czasu – zaleca się, by przerwy pomiędzy poszczególnymi posiłkami nie przekraczały 3-4 godzin. Należy unikać potraw smażonych oraz duszonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu. Pożądanymi sposobami obróbki termicznej potraw są: gotowanie na wodzie, gotowanie na parze oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu, np. w folii aluminiowej. Mięso i ryby można przygotowywać na patelni grillowej. Ważną zasadą w diecie redukcyjnej jest również ograniczenie użycia soli kuchennej, którą należy zastąpić ziołami, np. kminkiem, majerankiem, czosnkiem, bazylią, koperkiem.

Chcesz pozbyć się dodatkowych kilogramów? Zobacz film i dowiedz się jak powinno wyglądać bezpieczne odchudzanie:

Zobacz film: Zasady prawidłowej diety odchudzającej. Źródło: 36,6.

Zobacz także: Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis

Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie redukcyjnej

Dieta redukcyjna zakłada wyeliminowanie z codziennego jadłospisu: żywności typu fast food, produktów wysokoprzetworzonych, tłustych mięs (np. baranina, wieprzowina), podrobów, słodyczy, gotowych dań, słodzonych i barwionych napojów gazowanych. Z diety wyklucza się zupy gotowane na esencjonalnych wywarach mięsnych, zagęszczane śmietaną oraz zasmażką. Przeciwwskazane są potrawy mączne, takie jak: pierogi, naleśniki, knedle, pyzy, placki ziemniaczane oraz racuchy. Niezalecanymi dodatkami do potraw są: majonez, śmietana oraz cukier. Ograniczeniu podlegają również suszone owoce, orzechy oraz tłuszcze dodawane do potraw i wykorzystywane do ich obróbki termicznej. Produktami zalecanymi w diecie redukcyjnej są:

  • gotowane i surowe warzywa: wszystkie z ograniczeniem kukurydzy, grochu oraz fasoli,
  • ryby: dorsz, lin, mintaj, pstrąg, okoń, szczupak, sandacz,
  • chudy i półtłusty nabiał: mleko, ser twarogowy, serek homogenizowany,
  • chude mięsa i wędliny: szynka, polędwica, mięso z kurczaka,
  • jaja,
  • świeże owoce: grejpfruty, truskawki, maliny, jabłka, czereśnie, porzeczki, ananasy, mandarynki, pomarańcze.

Przykładowy jadłospis diety redukcyjnej dla kobiet i dziewcząt

W diecie redukcyjnej ważne jest odpowiednie rozłożenie energii na poszczególne posiłki, które powinno przedstawiać się następująco:

  • przy 4 posiłkach w ciągu doby: I śniadanie – 25%, II śniadanie – 15%, obiad – 35%, kolacja – 25% dobowego zapotrzebowania energetycznego,
  • przy 5 posiłkach w ciągu doby: I śniadanie – 20%, II śniadanie – 15%, obiad – 30%, podwieczorek – 15%, kolacja – 20%.

Codzienny jadłospis powinien dostarczać około 25% energii pochodzącej z białka, 50% z węglowodanów oraz 25% z tłuszczów. Ilość białka w diecie powinna wynosić od 0,8 do 2 gramów na kilogram masy ciała – jest to zależne przede wszystkim od stopnia aktywności fizycznej danej osoby oraz od zamierzonego celu. W diecie redukcyjnej zaleca się dostarczać organizmowi minimum 40 gramów błonnika pokarmowego na dobę. Zapewnia on prawidłowego funkcjonowanie przewodu pokarmowego – reguluje procesy trawienne i przyspiesza perystaltykę jelit.

Jak powinno wyglądać zdrowe odchudzanie? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak zdrowo się odchudzać? Źródło: 36,6.

I śniadanie: Omlet z dodatkiem startej gruszki i otrębów pszennych smażony na oleju kokosowym

  • 2 jaja kurze,
  • 2 łyżki mąki jaglanej,
  • 2 łyżki otrębów pszennych,
  • 100 ml mleka 1,5%,
  • olej kokosowy do smażenia,
  • szczypta cynamonu,
  • około 12 g białka serwatkowego o smaku waniliowym.

Kaloryczność: około 440 kcal.

II śniadanie: kanapki z indykiem i ogórkiem

  • 2 kromki chleba żytniego, pełnoziarnistego,
  • 50 g szynki z indyka,
  • 3 ogórki kiszone.

Kaloryczność: około 230 kcal.

Obiad: Indyk w pikantnej marynacie (smażony na patelni grillowej) z gotowanym ryżem i surówką z pora

  • 150 g polędwicy z indyka,
  • 50 g ryżu dzikiego,
  • surówka: 65 g pora, ½ jabłka, 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • marynata do indyka: 1 sztuka chilli, 1 ząbek czosnku, ½ limonki, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka ksylitolu (słodzik).

Kaloryczność: około 500 kcal.

Podwieczorek: krem z papryki i czerwonej fasoli z dodatkiem jogurtu greckiego

  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • 1 średnia czerwona papryka,
  • 60 g konserwowej, czerwonej fasoli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ¼ cebuli,
  • ½ łyżeczki masła klarowanego,
  • bulion warzywny lub woda.

Zobacz także: Zasady diety niskokalorycznej, redukcja kalorii u mężczyzn oraz dzieci, niskokaloryczne przepisy

Kaloryczność: około 150 kcal.

Kolacja: sałatka z pieczoną piersią z kurczaka i awokado

  • 100 g piersi z kurczaka,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • garstka kiełków z rzodkiewki,
  • 40 g awokado,
  • sałata,
  • po łyżeczce: oliwy z oliwek, ciepłej wody, octu balsamicznego i musztardy do dressingu.

Kaloryczność: około 440 kcal. 

Data aktualizacji: 07.12.2018,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej