Dieta przy osteoporozie - jak ją skomponować? Lista produktów zalecanych i przeciwwskazanych

istetiana/getty images

Osteoporoza to choroba szkieletu, która osłabia strukturę kości i sprzyja ich kruszeniu. Na jej rozwój szczególnie narażone są osoby, których dieta uboga jest w witaminy i składniki odżywcze. Sprawdź, jaką dietę stosować przy osteoporozie. Jakich produktów należy unikać, by mieć mocne i zdrowe kości?

Osteoporoza to choroba XXI wieku, która dotyka kilku milionów Polaków. Chociaż ujawnia się dopiero w wieku dojrzałym, to pracujemy na nią przez większość życia. Częściowo uwarunkowana jest genetycznie, jednak na jej rozwój wpływa przede wszystkim styl życia, w tym uboga dieta, stosowanie używek i brak aktywności fizycznej.

Na osteoporozę szczególnie narażone są kobiety, a jej pierwsze poważniejsze objawy dają o sobie znać w okresie pomenopauzalnym. Choroba ujawnia się poprzez bóle mięśniowe, kostne, zanikającą sprawność ruchową, zwiększoną łamliwość kości i powikłania związane z ich zrastaniem się. Osteoporoza jest chorobą słabego szkieletu, który pozbawiony składników odżywczych i minerałów, staje się kruchy.

Czytaj też:

Profilaktyka osteoporozy – dieta i jej najważniejsze składniki

Leczenie osteoporozy, chociaż wspomagane jest farmakologią, to w głównej mierze opiera się na zmianie trybu życia. Najważniejsze jest wprowadzenie do jadłospisu prawidłowych nawyków żywieniowych i wyeliminowanie używek oraz produktów niekorzystnie wpływających na gęstość kości. Żywienie jest podstawowym procesem fizjologicznym, który odpowiada za funkcjonowanie organów i szkieletu oraz odżywienie ich. Ma kluczowe znaczenie, szczególnie w wieku dojrzewania, kiedy kości gromadzą jak najwięcej składników odżywczych i mineralnych, które służą za budulec.

Najważniejsze składniki diety na osteoporozę:

  • wapń – minimalna dawka dzienna dla dzieci wynosi 1000 mg, dla dorosłych – 1300 mg. To składnik, który wspomaga prawidłowy wzrost szkieletu i dba o wytrzymałość kości. Wapń występuje w: nabiale, tłustych rybach, nasionach, zielonych warzywach (w brokułach, szpinaku);
  • witamina C – jednego ze składników biorących udział we wchłanianiu wapnia i produkcji kolagenu. To budulec kości, która zapobiega ich łamliwości. Witamina C występuje w: owocach, w szczególności w cytrusach i warzywach;
  • witamina D – czyli, jednej z najważniejszych witamin w organizmie, której niedobór osłabia wchłanianie wapnia. Witamina D nazywana jest witaminą życia i nie tylko wzmacnia szkielet, ale również odporność. Największą jej ilość znajdziemy w tłuszczu rybim, żółtkach, maśle. Dostawcą witaminy D jest słońce, które pokrywa aż 90% dziennego jej zapotrzebowania;
  • witamina K, która sprzyja wchłanialności białka i stanowi część budulcową kości i ich mineralizacji. Witamina K uodparnia szkielet, zapobiegając wielu chorobom, w tym osteoporozie. Występuje w: pomidorach, kapuście, sałacie, żółtkach;
  • fosfor, który powiązany jest z wapniem i wzmacnia jego działanie. Występuje w: białym mięsie, jajach, nabiale, nasionach roślin strączkowych;
  • magnez – czyli podstawowego składnika wspierającego budowę kości i mięśni. Wzmacnia szkielet i ukrwienie mięśni. Magnez występuje w: orzechach, nasionach, czekoladzie, warzywach liściastych, kaszach, rybach i mięsie.

Dieta przeciw osteoporozie

Wartościowa dieta to kluczowy krok zarówno w profilaktyce zachorowania na osteoporozę, jak i w zatrzymaniu rozwoju choroby. Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa gęstość kości, wzmacnia ich właściwą strukturę i wysoką jakość. Dieta obok aktywności fizycznej powinna być naturalnym krokiem wspierającym szkielet w jego prawidłowym funkcjonowaniu i budowie odporności, która będzie zabezpieczeniem w wieku dojrzałym i starczym.

Produkty zalecane w diecie przy osteoporozie i profilaktyce tej choroby: 

  • nabiał z niską zawartością tłuszczu;
  • tłuste ryby (świeże, mrożone i wędzone);
  • surowe warzywa i owoce;
  • chude mięso (najlepiej pieczone lub duszone);
  • jajka;
  • wieloziarniste pieczywo;
  • kasze;
  • rośliny strączkowe;
  • nasiona i orzechy;
  • oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy;
  • napoje roślinne: mleko ryżowe, mleko migdałowe, mleko owsiane;
  • wody wysokozmineralizowane;
  • galaretki, budynie (samodzielnie przygotowane).

Produkty niewskazane w diecie przy osteoporozie

Dieta przy zaawansowanej osteoporozie i w jej początkowym stadium powinna być bezwzględnie pozbawiona produktów, które sprzyjają osłabieniu i wypłukiwaniu kości. Odwapnianie postępuje stopniowo, zwiększając ryzyko złamań.

Jakich produktów należy unikać w profilaktyce osteoporozy?
Należą do nich:

  • tłuste twarogi, sery topione i serki typu fromage;
  • ryby i pasty w puszce;
  • warzywa bogate w szczawiany: szpinak, botwina, szczaw, buraki;
  • płatki śniadaniowe sztucznie dosładzane i z posypkami;
  • tłuszcze roślinne: olej słonecznikowy i kukurydziany;
  • pieczywo cukiernicze, typu: drożdżówki, słodkie bułki, ciastka z polewą;
  • wędliny, które mają w składzie fosforan;
  • energetyki i napoje gazowane;
  • alkohol;
  • papierosy;
  • kawa spożywana w ilości przekraczającej 300 mg dziennie (odpowiada to 2 filiżankom);
  • sól i słone przekąski, typu: paluszki, chipsy, krakersy;
  • gotowe sosy i dipy.

Zobacz film: Kto częściej choruje na osteoporozę?

źródło: 36,6

Bibliografia:

1. Dariusz Włodarek, Znaczenie diety w zapobieganiu osteoporozie, „Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii”, t. 5, nr 4, 2009.

Data aktualizacji: 22.11.2020,
Opublikowano: 18.11.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej