Dieta przeciwzapalna. Znaczenie diety w leczeniu RZS

Fot. Foxys_forest_manufacture / Getty Images

Dieta przeciwzapalna może mieć bardzo duży wpływ na przebieg reumatoidalnego zapalenia stawów. Pozwala nie tylko na obniżenie wykładników zapalnych, ale również na zapewnienie odpowiedniej podaży elementów diety i zapobieganie niedoborom.

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to przewlekła choroba zapalna obejmująca przede wszystkim stawy, jednak jest to choroba układowa, o czym świadczą objawy z innych narządów. Najczęściej pojawiają się ból oraz poranna sztywność stawów i ból symetrycznie w stawach rąk i stóp. Zdarza się, że dochodzi do znacznego, nieodwracalnego uszkodzenia stawów i inwalidztwa, jeśli w porę nie podejmie się działań leczniczych. Nie ma lekarstwa pozwalającego na wyleczenie tej choroby. Są leki pomagające złagodzić objawy, ale również warto przestrzegać pewnych zasad diety, ponieważ może to wspomóc opóźnienie niepożądanych efektów RZS. Choroba ta zwiększa ryzyko zawału mięśnia sercowego i nagłego zgonu z przyczyn sercowych, jak również przyczynia się do powstania udaru mózgu czy niewydolności serca. Ze względu bowiem na aktywację czynników zapalnych, RZS przyczynia się do nasilenia zmian miażdżycowych w organizmie. Okazuje się, że wiele składników diety może wpłynąć na aktywność reumatoidalnego zapalenia stawów. Część produktów pozwala wyciszyć stan zapalny. W tej chorobie istotną rolę odgrywa odpowiednie spożycie ryb, warzyw, owoców, oliwy z oliwek, nasion i orzechów.

Czym jest reumatoidalne zapalenie stawów? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Reumatoidalne zapalenie stawów - co to za choroba? Źródło: 36,6

Produkty w diecie na reumatoidalne zapalenie stawów

Pierwszą pożądaną grupą produktów w RZS są tłuste ryby morskie, które obfitują w kwasy omega-3. Związki te mają znaczne przeciwzapalne właściwości, pomagają obniżyć poziom białka C-reaktywnego (CRP) czy interleukiny-6 (IL-6) jako głównych wykładników stanu zapalnego. Zaleca się spożywanie ryb morskich, w szczególności tych tłustych – makreli, łososia, sardynek i tuńczyka, co najmniej 2 razy w tygodniu. Kolejną bardzo ważną grupą są warzywa i owoce. Są one bowiem źródłem licznych antyoksydantów wspierających układ odpornościowy i przeciwdziałających działaniu wolnych rodników. Najbardziej pożądane w diecie w RZS są porzeczki, maliny, truskawki, jeżyny, borówki, wiśnie, szpinak, kapusta, brokuły, marchew, jarmuż. Panuje opinia, że warzywa psiankowate zaostrzają objawy RZS. Zalicza się do nich ziemniaki, pomidory, paprykę i bakłażana. Warto te kilka produktów wyrzucić z diety, ponieważ mogą one nasilić zmiany zapalne w organizmie, choć nie potwierdzono tego żadnymi badaniami.

Bardzo cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest oliwa z oliwek. Zawiera ona oleocanthal, który wykazuje korzystne działanie w leczeniu, a właściwie w łagodzeniu objawów RZS. Dzięki hamującemu działaniu na enzymy prozapalne COX-1 i COX-2 wykazuje niewielki przeciwbólowe podejście. Wystarczy około 2 łyżek oliwy z oliwek dziennie.

Przeciwzapalne i antyoksydacyjne działanie wywierają również rośliny strączkowe, w tym:

  • soczewica,
  • fasola,
  • ciecierzyca,
  • soja.

Warto wykluczyć z diety wszelkie produkty przetworzone, ponieważ jakiekolwiek barwniki, konserwanty i wzmacniacze nasilają stan zapalny w organizmie.

Związki pożądane w diecie przeciwzapalnej na RZS

Błonnik pokarmowy ma bardzo ciekawą właściwość, a mianowicie obniża stężenie CRP. Warto więc wprowadzić do diety pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, kasze, brązowy ryż. Poza podwyższonymi wskaźnikami zapalnymi, u osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów istnieje tendencja do pojawienia się niedokrwistości. Najczęściej jest ona wynikiem zażywanych leków. Warto jednak zadbać o odpowiednią podaż niektórych pierwiastków, jak żelazo, wapń i witamina D. Aby wspomóc przyswajanie żelaza, warto spożywać również produkty bogate w witaminę C.

Związki, na które należy uważać w diecie przeciwzapalnej, to końcowe produkty glikacji (advanced glycation end-products). Są to związki powstające na skutek obróbki termicznej (smażenie i pieczenie) i powodują upośledzenie gojenia się ran, zaburzają funkcjonowanie nerek i nasilają zmiany zapalne w organizmie.

Jak zahamować rozwój choroby? Co lekarze sądzą o naturalnych metodach leczenia RZS? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Reumatoidalne zapalenie stawów - jak zahamować rozwój choroby. Metody naturalne. Źródło: 36,6

Posiłki w diecie na RZS

Poza wprowadzeniem do diety na reumatoidalne zapalenie stawów powyższych produktów należy pamiętać o kilku zasadach:


Czy jesteś na diecie przeciwzapalnej?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj


Restrykcyjne diety a RZS

Obecnie nie udowodniono w żadnych badaniach, by diety eliminacyjne typu wegetariańska, wegańska czy bezglutenowa stanowiły dobrą formę leczenia RZS. Chcąc jednak wypróbować taką dietę, warto skonsultować się z dietetykiem, ponieważ już sama choroba przewlekła może generować niedobory pokarmowe, a co dopiero dieta eliminacyjna.

Data aktualizacji: 19.03.2019,
Opublikowano: 22.05.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej