Dieta płynna i dieta płynna wzmocniona – co jeść i jakie daje efekty?

Fot: v_sot / fotolia.com

Dietę płynną, nazywaną dietą o zmienionej konsystencji, najczęściej stosuje się przed kolonoskopią i rektoskopią, a także przed oraz po operacjach jelitowych. Jej celem jest uniknięcie podrażnienia jelita grubego. W szczególnych przypadkach, np. u osób nieprzytomnych, zaleca się dietę płynną wzmocnioną.

Niektóre badania oraz zabiegi medyczne wymagają zmodyfikowania sposobu żywienia. Osobom przygotowującym się do badań i operacji oraz dążącym do redukcji masy ciała często zaleca się dietę płynną (oraz dietę płynną wzmocnioną). Pokarmy mają w niej konsystencję płynów i koktajli.

Zalecenia do zastosowania diety płynnej:

  • Nasilenie nudności, biegunki, wymiotów.
  • Przygotowanie do operacji na przewodzie pokarmowym (dieta płynna stosowana na 2 dni przed zabiegiem i w dniu przed operacją do ok. godz. 12).
  • Stany po operacjach jelitowych.
  • Planowane badania (np. kolonoskopia, rektoskopia).

Zalecenia do zastosowania diety płynnej wzmocnionej:

  • Schorzenia jamy ustnej oraz przełyku.
  • Gdy pacjent jest nieprzytomny.
  • Choroby, w których lekarz zleci tego typu żywienie.
  • Gdy pacjent nie może samodzielnie gryźć ani przełykać pokarmów.

Dieta płynna – efekty

Dietę płynną stosuje się, aby pozbyć się wszelkich resztek pokarmowych z jelita (przed badaniem bądź operacją) oraz dostarczenia organizmowi niezbędnych składników odżywczych i płynów. U chorych po operacjach jelitowych początkowo stosuje się dietę płynną bezresztkową, a następnie niskoresztkową. Jej celem jest odżywienie organizmu bez podrażniania jelita grubego. Dieta płynna chroni przed podrażnieniem (mechanicznym, termicznym) także jamę ustną oraz przełyk.

Dieta płynna – co jeść?

Jadłospis powinien być ustalony z lekarzem. Pokarmy muszą być lekkostrawne, bogate w witaminy i minerały, a przy tym ubogie w błonnik. Należy wybierać produkty, które nie powodują wzdęć czy biegunek. Wartość energetyczna jadłospisu zależy m.in. od wieku pacjenta, stanu jego zdrowia, masy ciała, przebytych oraz obecnych chorób.

Dieta płynna

Stosuje się przede wszystkim płyny: wodę (przegotowaną lub mineralną niegazowaną), napary i herbaty ziołowe, domowy rosół, kleik ryżowy. Dieta płynna powinna być stosowana maksymalnie przez 2 dni. Początkowo jeden posiłek powinien mieć objętość nie większą niż 60 ml. Jeśli istnieją zalecenia do dalszego żywienia o zmienionej konsystencji, stosuje się dietę płynną wzmocnioną.

Dieta płynna przed kolonoskopią

Na 3 dni przed planowanym badaniem należy zrezygnować z posiłków stałych. W dowolnych ilościach można pić wodę, napary ziołowe, soki, buliony, zmiksowane zupy. W dniu przed badaniem nie należy spożywać mleka.

Dieta płynna przed rektoskopią

Na 2 dni przed planowanym badaniem należy spożywać: wodę, napary ziołowe, soki, buliony, zmiksowane zupy. Dopuszczalne są kleiki, budynie, kisiele, galaretki. Uwaga! Ostatni płyn należy przyjąć na ok. 8 godzin przed badaniem.

Dieta płynna wzmocniona

Jest to dieta płynna rozszerzona o pokarmy bogate w składniki pokarmowe – jej celem jest odżywienie organizmu i ochrona pacjenta przed niedoborami. Przyjmuje się, że w diecie płynnej wzmocnionej 1 ml powinien mieć wartość 1 kcal. Optymalna wielkość jednego posiłku to ok. 500 ml. Jeśli lekarz wyrazi zgodę, można zastosować dietę półpłynną (płynno-papkowatą).

Zobacz film: Na czym polega naturalny detoks? Źródło: Stylowy Magazyn

Zalecenia:

  • Posiłki powinny być ugotowane, po czym przestudzone do temperatury pokojowej i zmiksowane. Zalecane techniki gotowania: duszenie, gotowanie na parze i w wodzie, pieczenie. Potrawy powinny być na tyle miękkie, by można je było łatwo zmiksować. Posiłków nie należy smażyć.
  • Pokarmy można zmiksować blenderem ręcznym, przetrzeć przez sito albo ubić tłuczkiem.
  • Nie należy stosować produktów mrożonych – podaje się pokarmy wyłącznie świeże (ugotowane i zmiksowane).
  • Pieczywo (jasne) i sucharki należy namoczyć (np. w mleku albo w zupie) i podać po zmiksowaniu.
  • Kaszę i ryż podaje się w formie kleików.
  • Jajka, np. ugotowane na twardo, można podać zmiksowane w zupie.
  • Jeżeli po zmiksowaniu konsystencja posiłku okaże się zbyt gęsta, należy rozcieńczyć go wodą (przegotowaną).
  • Jeśli pacjenta nie można żywić doustnie, posiłki w postaci płynnej podaje się przez zgłębnik lub przetokę.

Produkty zakazane:

  • ostre przyprawy
  • pieczywo razowe i żytnie
  • grube kasze
  • grube makarony
  • margaryna, smalec
  • konserwy i wędliny
  • tłuste mięso
  • ryby wędzone i z puszki
  • tłuste ryby
  • czarna kawa
  • ocet, musztarda
  • żółty ser
  • sery pleśniowe
  • serki topione
  • ostre warzywa (cebula, szczypior, kiszonki, rzodkiew)
  • surowe owoce
  • słodycze
  • pokarmy bogate w cukier
  • pokarmy bogate w sól
  • używki.

Dieta płynna – odchudzanie

Dietę płynną można również zastosować w celu oczyszczenia organizmu przed rozpoczęciem kuracji odchudzającej albo wspomagająco w diecie, której celem jest redukcja masy ciała. Stosuje się wtedy koktajle owocowo-warzywne, świeżo wyciśnięte soki, łagodne zupy kremy, jogurty, kefiry, maślanki, domowe buliony mięsno-warzywne, napary ziołowe, herbatę bez cukru. Takiej diety nie należy jednak stosować dłużej niż przez kilka dni bez konsultacji lekarskiej.


Data aktualizacji: 07.12.2018,
Opublikowano: 22.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej