Dieta owocowa - trzydniowa kuracja odchudzająco-oczyszczająca. Zasady, efekty i jadłospis diety owocowej

Fot. PeopleImages / Getty Images

Dieta owocowa umożliwia szybkie schudnięcie, średnio 3 kilogramy w ciągu 3 dni. Jadłospis tej diety składa się wyłącznie z owoców. Można je jeść na surowo lub w postaci duszonej, pieczonej i gotowanej. Niedozwolone są owoce suszone i wszystkie pozostałe produkty żywnościowe. 

Dieta owocowa jest kuracją odchudzająco-oczyszczającą. Polega na jedzeniu wyłącznie owoców w postaci surowej lub poddanych obróbce cieplnej, np. gotowaniu. Diety owocowej nie można stosować długotrwale, gdyż może doprowadzić do niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów pokarmowych.

Dieta owocowa - na czym polega?

Dieta owocowa jest dietą odchudzającą i oczyszczającą. Stosuje się ją w celu oczyszczenia organizmu z toksyn nagromadzonych w jego komórkach oraz redukcji wagi. Dieta owocowa nie zakłada modyfikowania nawyków żywieniowych, ale polega na krótkotrwałym stosowaniu jadłospisu złożonego wyłącznie z owoców. Może trwać maksymalnie trzy dni. Dłuższe praktykowanie tej kuracji odchudzająco-oczyszczającej może doprowadzić do niedoborów składników odżywczych i znacznego osłabienia organizmu.

Podstawowe zasady diety owocowej

Dieta owocowa dopuszcza jedzenie owoców w różnej postaci - surowej, gotowanej, duszonej i pieczonej. W trakcie trzech dni jej stosowania niedozwolone jest spożywanie innych produktów żywnościowych. Niewskazane są również owoce suszone ze względu na wysoką kaloryczność i dużą zawartość cukru. Szczególnie zaleca się jeść owoce surowe i nieobrane, gdyż w skórce znajduje się najwięcej drogocennych składników, takich jak: witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. W ciągu dnia należy wypijać dużą ilość wody - około 2 litrów, najlepiej mineralnej, niegazowanej. Dozwolona jest również zielona herbata czy napar z bratka. W jadłospisie mogą pojawić się również sałatki owocowe skropione świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. W diecie owocowej powinny pojawić się różne owoce, nie należy ograniczać się wyłącznie do jednego czy dwóch rodzajów, np. do jabłek i gruszek.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dieta owocowa - jakich składników dostarcza?

Dieta owocowa dostarcza organizmowi błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Składnik ten reguluje pracę jelit, a tym samym usprawnia trawienie i przyspiesza procesy przemiany materii. Błonnik pokarmowy posiada również właściwości przeciwnowotworowe. Owoce stanowiące podstawę i jedyne źródło energii w diecie owocowej są źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Dostarczają również substancji o właściwościach przeciwutleniających (inaczej antyoksydacyjnych), takich jak witamina C, beta karoten i flawonoidy roślinne. Związki te działają przeciwzapalnie, antyrakowo oraz stymulująco na układ odpornościowy. Owoce zawierają również minerały, m.in. fosfor, potas, wapń. Dieta owocowa jest małokaloryczna, gdyż owoce stanowiące wyłączne posiłki dostarczają średnio 60 kcal na 100 gramów produktu.

Dieta owocowa - ile się chudnie? Efekty i zalety

Dieta owocowa umożliwia zmniejszenie masy ciała średnio o 3 kilogramy w ciągu trzech dni. Zastosowanie krótkotrwałego, owocowego detoksu przyczynia się do poprawy ogólnego samopoczucia, gdyż wspomaga detoksykację organizmu, czyli oczyszczanie go z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Zaletą diety owocowej jest mała czasochłonność i łatwość przygotowania posiłków, powszechna dostępność składników - owoców oraz niski koszt stosowania diety. Po trzech dniach kuracji odchudzająco-oczyszczającej należy stopniowo wrócić do racjonalnego i zbilansowanego sposobu odżywiania.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem

Dieta owocowa - minusy

Dieta owocowa stosowana zgodnie z zaleceniami nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Długotrwałe praktykowanie tej diety może przyczynić się jednak do poważnych i niebezpiecznych niedoborów pokarmowych. Dieta owocowa nie dostarcza organizmowi wielu składników, które są niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Jadłospis złożony wyłącznie z owoców nie pokrywa dobowego zapotrzebowania m.in. na:

  • wapń - występuje głównie w mleku i produktach mlecznych,
  • białko - obecne w mięsie, jajach, nabiale, rybach, warzywach strączkowych,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe - zawarte w rybach morskich, orzechach, olejach roślinnych, oliwie z oliwek,
  • witaminę B1 (tiaminy) występującej głównie w pełnoziarnistych produktach zbożowych, np. pieczywie razowym, kaszy gryczanej, płatkach owsianych, otrębach,
  • magnez obecny m.in. w orzechach, migdałach, produktach zbożowych,
  • witaminę D zawartą m.in. w rybach i pełnotłustym nabiale.

Objawami tych niedoborów pokarmowych mogą być np. tworzenie się zajad kącikach ust, osłabienie organizmu, zmniejszenie zdolności poznawczych (pamięci, uwagi i koncentracji), bolesne skurcze mięśni, niedokrwistość.

Dieta owocowa - przykładowy jadłospis

  • I śniadanie: sałatka owocowa z gruszką, malinami, winogronem, kiwi skropiona świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny
  • II śniadanie: smoothie z truskawek i połowy banana, rozcieńczony wodą (mineralną, niegazowaną lub przegotowaną)
  • Obiad: sałatka owocowa z pomarańczy, mango, ananasa, śliwek i nektarynki skropione sokiem z limonki
  • Podwieczorek: pieczone jabłko
  • Kolacja: mus z duszonych owoców: jabłka, gruszki, brzoskwini 
Data aktualizacji: 27.09.2018,
Opublikowano: 22.05.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej