Dieta odkwaszająca organizm – produkty dozwolone i przeciwwskazane. Przykładowy jadłospis

Fot. Kzenon / stock.adobe.com

"Dieta odkwaszająca" czyli przywracająca równowagę kwasowo-zasadową organizmu i zmniejszająca obciążenie substancjami kwasotwórczymi, polega na jedzeniu większej liczby produktów o charakterze zasadowym. Zalicza się do nich głównie owoce i warzywa. Z żywienia eliminuje się m.in. tłuste mięsa, pszenicę, żółte sery i cukier.

Dieta popularnie zwana "odkwaszającą" stosowana jest w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Do  zaburzenia tej równowagi dochodzi w wyniku nieprawidłowego odżywiania się. Nadmierne obciążenie organizmu substancjami kwasotwórczymi, popularnie zwane "zakwaszeniem organizmu" może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, dlatego ważne jest zmodyfikowanie swojego sposobu żywienia.

Dieta odkwaszająca organizm – na czym polega?

"Dieta odkwaszająca", nazywana inaczej zasadową, polega na wprowadzeniu do jadłospisu większej liczby produktów alkalizujących (zasadotwórczych). Stosuje się ją w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej, która została zaburzona na skutek błędów żywieniowych. Podstawową zasadą tej diety jest odpowiednie ułożenie jadłospisu, który w około 80% powinien składać się z produktów zasadowych, a w pozostałych 20% z produktów o charakterze kwasowym.

 "Zakwaszenie organizmu" w nomenklaturze medycznej nie istnieje, ponieważ organizm wszelkimi siłami utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Często wiąże się to jednak z dużym wysiłkiem wielu układów. Popularnie zwane "zakwaszenie organizmu" jest stanem prowadzącym do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej w wyniku nadmiernego obciążenia organizmu substancjami kwasotwórczymi. Bez wdrożenia specjalnego postępowania żywieniowego, zwiększa ryzyko rozwoju różnych chorób, m.in. osteoporozy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, zmian zwyrodnieniowych stawów, cukrzycy, nadwagi, a nawet chorób nowotworowych. Objawami tzw. "zakwaszenia organizmu" są: ogólne przemęczenie, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, nadmierne wypadanie włosów, zwiększona podatność na infekcje, depresja, skurcze łydek, bóle stawów i dolegliwości skórne. W "diecie odkwaszającej" ważne jest regularne jedzenie, najlepiej co 3–4 godziny. Jadłospis powinien uwzględniać 5 urozmaiconych posiłków – pierwsze śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Wskazane jest zwiększenie aktywności fizycznej, która przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu i polepszenia ogólnego samopoczucia. Każdego dnia należy pić duże ilości naturalnej, niegazowanej wody mineralnej oraz świeżo wyciskanych soków owocowych i warzywnych, które działają oczyszczająco na organizm i wspomagają usuwanie z niego nadmiernej ilości kwasów.

Produkty, które warto spożywać na "diecie odkwaszającej"

Produkty żywnościowe można podzielić na kwasotwórcze i zasadotwórcze (nazywane inaczej alkalizującymi, odkwaszającymi). W diecie "odkwaszającej" organizm powinna dominować żywność o charakterze zasadowym, której pH wynosi 7–10. Do produktów alkalizujących zalicza się przede wszystkim warzywa i owoce:

  • pH 10 – marchewka, kalafior, seler, kapusta czerwona, surowy szpinak, cebula, szparagi, jarmuż, bakłażan, ogórek zielony, brukselka, cytryna, limonka;
  • pH 9 – sałaty, cukinia, papryka, słodki ziemniak, gruszka, mango, kiwi, melon, winogrona, borówka, papaja, figi, daktyle, soja, a także oliwa z oliwek, herbaty ziołowe i herbata zielona;
  • pH 8 – pomidory, świeża kukurydza, biała rzodkiew, oliwki, jabłka, awokado, pieczarki, rabarbar, truskawki, morele, banany, brzoskwinie, pomarańcze, grejpfruty, czereśnie, a także kasza jaglana, dziki ryż i migdały;
  • pH 7 (tzw. pH neutralne) – woda, oleje roślinne, masło świeże i niesolone, mleko krowie, świeża śmietana.

Pozostałe produkty żywnościowe – mięsa, ryby, owoce morza, jaja i produkty zbożowe – należą do żywności o charakterze kwasowym, która powinna stanowić mniejszy udział w jadłospisie. W diecie odkwaszającej niedozwolone są: produkty wysoko przetworzone, tłuste, smażone, cukier, produkty oczyszczone (np. z pszenicy), kofeina i tłuste sery (żółte i topione). Przeciwwskazane są również słodzone napoje gazowane, alkohol, kofeina, tytoń oraz produkty zawierające dużą ilość soli. Jako zamiennik cukru można stosować stewię lub ksylitol (inaczej cukier brzozowy). Jadłospis "diety odkwaszającej" powinien składać się głównie z potraw bezmięsnych. Nie należy jednak całkowicie wykluczać ich z diety, gdyż produkty pochodzenia zwierzęcego są źródłem pełnowartościowego białka. Dozwoloną żywnością kwasową, która powinna stanowić około 20% wszystkich spożywanych produktów są: produkty zbożowe pełnoziarniste (gruboziarniste kasze, np. gryczana, pieczywo pełnoziarniste), kasza jaglana, jogurt naturalny, ser biały, twarogowy, ryby, mięso drobiowe (indyk, kurczak) i jaja z chowu ekologicznego.

"Dieta odkwaszająca" – jadłospis

I śniadanie: kasza jaglana na słodko z bananem i migdałami;

II śniadanie: koktajl z awokado, gruszki, pomarańczy, selera naciowego i jarmużu;

Obiad: zupa krem z pomidorów ze świeżą bazylią, ryba gotowana na parze polana sosem na bazie soku z cytryny, oliwy z oliwek i pietruszki, kasza gryczana, surówka;

Podwieczorek: pokrojone w słupki warzywa (marchew, ogórek, kalarepa) z hummusem;

Kolacja: bakłażan zapiekany w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek, świeżego tymianku i szczypty soli.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Data aktualizacji: 16.07.2018,
Opublikowano: 17.01.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej