Dieta norweska – szczegółowy jadłospis na 14 dni diety. Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie norweskiej, ilość i godziny posiłków

Fot: komokvm / fotolia.com

Dieta norweska jest dwutygodniową kuracją odchudzającą. Restrykcyjne przestrzeganie jadłospisu pozwala na utratę do 10 kilogramów. W codziennym menu muszą pojawić się ugotowane jajka oraz świeże grejpfruty. Innymi zalecanymi posiłkami są gotowane mięsa oraz warzywne surówki.

Dieta norweska jest dietą odchudzającą opartą na dwutygodniowym, rygorystycznym jadłospisie. Jej stosowanie wymaga samodyscypliny, gdyż posiłki są monotonne i mało urozmaicone. Efektem diety norweskiej jest szybki spadek masy ciała.

Dieta norweska: posiłki

Dieta norweska została opracowana przez lekarzy oraz specjalistów żywieniowych ze szpitala w Oslo. Jej czas trwania wynosi 14 dni. Polega na restrykcyjnym przestrzeganiu ustalonego jadłospisu. Podstawową zasadą diety norweskiej jest to, że kuracja nie może zostać przerwana – wówczas konieczne jest rozpoczęcie dwutygodniowej terapii odchudzającej od początku. Stosowanie diety norweskiej pozwala na zmniejszenie masy ciała nawet o 10 kilogramów w ciągu 14 dni. Jadłospis diety norweskiej zakłada jedzenie jedynie trzech posiłków w ciągu doby co 3-4 godziny: pierwszego śniadania (godzina 8.00), drugiego śniadania (godzina 12.00) oraz obiadu (około godziny 16.00). Dieta wyklucza podjadanie między ustalonymi posiłkami oraz kolacje. W jej trakcie można jeść jedynie produkty z listy dozwolonych – ich ilość nie jest restrykcyjnie określona. Podstawą jadłospisu są jajka ugotowane na twardo oraz grejpfruty. Produkty te powinny pojawić się w codziennym menu.

Celem diety norweskiej jest przyspieszenie procesów przemiany materii. Założeniem diety jest spadek łaknienia po zakończeniu jej stosowania. Zaleca się, by po ukończonej kuracji norweskiej unikać produktów bogatych w skrobię, m.in. makaronów, kasz, ziemniaków, roślin strączkowych oraz produktów mącznych.

Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie norweskiej – tabela

Produkty wskazane
Produkty przeciwwskazane
jajka ugotowane na twardo

jajka smażone: sadzone, jajecznica

jajka faszerowane

gotowane, pieczone bez dodatku tłuszczu lub grillowane bez tłuszczu mięsa: pierś z kurczaka, jagnięcina, wołowina oraz chude ryby (np. dorsz) mięsa i ryby smażone, panierowane, grillowane lub pieczone z dodatkiem tłuszczu

surówki z selera naciowego, ogórka konserwowego, pomidora, marchewki

sałatki z warzyw liściastych

gotowana kapusta

gotowany szpinak

duszona marchew (bez dodatku tłuszczu)

gotowane warzywa

zupa jarzynowa

surówki lub sałatki z majonezem, śmietaną, olejem

rośliny strączkowe

ziemniaki

grejpfrut

jabłka (np. jako dodatek do sałatek

i surówek)

innych owoców należy unikać w trakcie dwutygodniowego stosowania diety norweskiej
pieczywo pełnoziarniste, razowe kasze, ryże, makarony
dodatki do potraw: jogurt naturalny, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek dodatki do potraw: śmietana, majonez, oleje, sól
naturalna, niegazowana woda mineralna, słaba kawa bez cukru i mleka, herbatki ziołowe i owocowe bez cukru słodzone soki, herbaty, kawa z dodatkiem mleka i cukru, napoje gazowane

Przykładowy jadłospis w diecie norweskiej na 14 dni

Dzień 1:

I śniadanie:

  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • kawa bez mleka i cukru.

II śniadanie:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • grejpfrut,
  • ziołowa herbata bez cukru.

Obiad:

  • ryba pieczona w folii aluminiowej bez dodatku tłuszczu,
  • kromka pełnoziarnistego pieczywa,
  • surówka z selera naciowego, ogórka, pomidora i szczypiorku.

Zobacz film: Jak bezpiecznie pozbyć się zbędnych kilogramów? Źródło: Stylowy Magazyn.

    Dzień 2:

    I śniadanie:

    • 2 ugotowane jajka,
    • kawa bez mleka i cukru.

    II śniadanie:

    • grejpfrut,
    • surówka warzywna,
    • herbata owocowa bez cukru.

    Obiad:

    • 2 ugotowane jajka,
    • gotowany szpinak z dodatkiem jogurtu naturalnego,
    • kromka pełnoziarnistego pieczywa.

    Dzień 3:

    I śniadanie:

    • 3 jajka ugotowane na twardo,
    • grejpfrut,
    • kawa bez mleka i cukru.

    II śniadanie:

    • 2 jaja ugotowane na twardo,
    • grejpfrut,
    • herbata ziołowa.

    Obiad:

    • gotowane mięso wołowe,
    • pomidor, seler naciowy, ogórek,
    • herbata owocowa.

    Dzień 4

    I śniadanie:

    • 2 jajka gotowane na twardo,
    • kawa.

    II śniadanie:

    • 1 jajko gotowane na twardo,
    • surówka z warzyw,
    • grejpfrut,
    • herbata.

    Obiad:

    • 2 jaja ugotowane na twardo,
    • gotowany szpinak,
    • chudy, biały ser,
    • kromka razowego pieczywa.

    Zobacz film: Które jaja wybrać? Które jaja są najzdrowsze? Źródło: 36,6.

    Dzień 5

    I śniadanie:

    • 2 jajka gotowane na twardo,
    • grejpfrut,
    • kawa.

    II śniadanie:

    • 2 jajka gotowane na twardo,
    • szpinak gotowany na twardo z łyżką jogurtu,
    • herbata.

    Obiad:

    • 2 kotlety z piersi z kurczaka,
    • surówka z selera naciowego i marchewki,
    • herbata.

    Dzień 6:

    I śniadanie:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • kawa lub herbata.

    II śniadanie:

    • grejpfrut,
    • zimne, gotowane mięso z indyka,
    • pomidor.

    Obiad:

    • gotowane lub pieczone mięso drobiowe,
    • seler naciowy, pomidor,
    • grejpfrut,
    • herbata ziołowa bez cukru.

    Dzień 7:

    I śniadanie:

    • 2 jajka gotowane na twardo,
    • kawa.

    II śniadanie:

    • grejpfrut,
    • surówka warzywna,
    • herbata owocowa.

    Obiad:

    • 2 kotlety z jagnięciny,
    • surówka warzywna z pomidora, ogórka i selera naciowego.

    Dzień 8:

    I śniadanie:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • grejpfrut,
    • kawa bez cukru i mleka.

    II śniadanie:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • sałatka z selerem, ogórkiem i jabłkiem,
    • herbata ziołowa.

    Obiad:

    • 2 grillowane kotlety z piersi z kurczaka,
    • 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa,
    • grejpfrut.

    Dzień 9:

    I śniadanie:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • kawa bez mleka i cukru.

    II śniadanie:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • grejpfrut,
    • herbata owocowa.

    Obiad:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • jarzynka z brokułów i dyni.

    Dzień 10:

    I śniadanie:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • grejpfrut,
    • kawa.

    II śniadanie:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • surówka z marchewki, selera i ogórka.

    Obiad:

    • gotowane mięso wołowe,
    • sałatka z warzyw liściastych i szparagów,
    • kromka pełnoziarnistego pieczywa.

    Dzień 11:

    I śniadanie:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • surówka warzywna z jabłkiem,
    • kawa.

    II śniadanie:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • grejpfrut.

    Obiad:

    • gotowana kapusta z marchwią i porem,
    • grillowane kotlety z jagnięciny.

    Dzień 12:

    I śniadanie:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • grejpfrut.

    II śniadanie:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • sałatka z ogórka, pomidora i selera.

    Obiad:

    • grillowana ryba,
    • kromka pełnoziarnistego pieczywa,
    • gotowane warzywa w sosie pomidorowym.

    Dzień 13:

    I śniadanie:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • sałatka z selerem, ogórkiem i jabłkiem.

    II śniadanie:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • świeży szpinak z jogurtem naturalnym.

    Obiad:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • zupa jarzynowa,
    • kromka pieczywa pełnoziarnistego.

    Dzień 14:

    I śniadanie:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • grejpfrut.

    II śniadanie:

    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • surówka warzywna z marchwią, ogórkiem i selerem.

    Obiad:

    • pieczona pierś z kurczaka,
    • duszona marchew ze szparagami w ziołach.

    Zobacz film: Jak sposób gryzienia wpływa na trawienie? Źródło: 36,6

    Data aktualizacji: 21.05.2018,
    Opublikowano: 29.09.2017 r.

    Polecamy

    Komentarze (2)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany

    Melanie 19.10.2020r.

    Biorę tabletki w których niewskazane jest spożywanie grejpfrutów. Czy można je czymś zastąpić?

    Alicja 16.08.2018r.

    A w jakich godzinach można jeść obiad? Kończę pracę o 17 w domu jestem k.18?

    Zobacz wszystkie 2 komentarzy
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej
    Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

    Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

    Czytaj więcej
    Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

    Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

    Czytaj więcej
    Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

    Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

    Czytaj więcej
    NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

    Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

    Czytaj więcej