Dieta norweska jest dietą odchudzającą opartą na dwutygodniowym, rygorystycznym jadłospisie. Jej stosowanie wymaga samodyscypliny, gdyż posiłki są monotonne i mało urozmaicone. Efektem diety norweskiej jest szybki spadek masy ciała.
Dieta norweska: posiłki
Dieta norweska została opracowana przez lekarzy oraz specjalistów żywieniowych ze szpitala w Oslo. Jej czas trwania wynosi 14 dni. Polega na restrykcyjnym przestrzeganiu ustalonego jadłospisu. Podstawową zasadą diety norweskiej jest to, że kuracja nie może zostać przerwana – wówczas konieczne jest rozpoczęcie dwutygodniowej terapii odchudzającej od początku. Stosowanie diety norweskiej pozwala na zmniejszenie masy ciała nawet o 10 kilogramów w ciągu 14 dni. Jadłospis diety norweskiej zakłada jedzenie jedynie trzech posiłków w ciągu doby co 3-4 godziny: pierwszego śniadania (godzina 8.00), drugiego śniadania (godzina 12.00) oraz obiadu (około godziny 16.00). Dieta wyklucza podjadanie między ustalonymi posiłkami oraz kolacje. W jej trakcie można jeść jedynie produkty z listy dozwolonych – ich ilość nie jest restrykcyjnie określona. Podstawą jadłospisu są jajka ugotowane na twardo oraz grejpfruty. Produkty te powinny pojawić się w codziennym menu.
Celem diety norweskiej jest przyspieszenie procesów przemiany materii. Założeniem diety jest spadek łaknienia po zakończeniu jej stosowania. Zaleca się, by po ukończonej kuracji norweskiej unikać produktów bogatych w skrobię, m.in. makaronów, kasz, ziemniaków, roślin strączkowych oraz produktów mącznych.
Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie norweskiej – tabela
Produkty wskazane |
Produkty przeciwwskazane |
---|---|
jajka ugotowane na twardo |
jajka smażone: sadzone, jajecznica jajka faszerowane |
gotowane, pieczone bez dodatku tłuszczu lub grillowane bez tłuszczu mięsa: pierś z kurczaka, jagnięcina, wołowina oraz chude ryby (np. dorsz) | mięsa i ryby smażone, panierowane, grillowane lub pieczone z dodatkiem tłuszczu |
surówki z selera naciowego, ogórka konserwowego, pomidora, marchewki sałatki z warzyw liściastych gotowana kapusta gotowany szpinak duszona marchew (bez dodatku tłuszczu) gotowane warzywa zupa jarzynowa |
surówki lub sałatki z majonezem, śmietaną, olejem rośliny strączkowe ziemniaki |
grejpfrut jabłka (np. jako dodatek do sałatek i surówek) |
innych owoców należy unikać w trakcie dwutygodniowego stosowania diety norweskiej |
pieczywo pełnoziarniste, razowe | kasze, ryże, makarony |
dodatki do potraw: jogurt naturalny, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek | dodatki do potraw: śmietana, majonez, oleje, sól |
naturalna, niegazowana woda mineralna, słaba kawa bez cukru i mleka, herbatki ziołowe i owocowe bez cukru | słodzone soki, herbaty, kawa z dodatkiem mleka i cukru, napoje gazowane |
Przykładowy jadłospis w diecie norweskiej na 14 dni
Dzień 1:
I śniadanie:
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- kawa bez mleka i cukru.
II śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- grejpfrut,
- ziołowa herbata bez cukru.
Obiad:
- ryba pieczona w folii aluminiowej bez dodatku tłuszczu,
- kromka pełnoziarnistego pieczywa,
- surówka z selera naciowego, ogórka, pomidora i szczypiorku.
Dzień 2:
I śniadanie:
- 2 ugotowane jajka,
- kawa bez mleka i cukru.
II śniadanie:
- grejpfrut,
- surówka warzywna,
- herbata owocowa bez cukru.
Obiad:
- 2 ugotowane jajka,
- gotowany szpinak z dodatkiem jogurtu naturalnego,
- kromka pełnoziarnistego pieczywa.
Dzień 3:
I śniadanie:
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- grejpfrut,
- kawa bez mleka i cukru.
II śniadanie:
- 2 jaja ugotowane na twardo,
- grejpfrut,
- herbata ziołowa.
Obiad:
- gotowane mięso wołowe,
- pomidor, seler naciowy, ogórek,
- herbata owocowa.
Dzień 4
I śniadanie:
- 2 jajka gotowane na twardo,
- kawa.
II śniadanie:
- 1 jajko gotowane na twardo,
- surówka z warzyw,
- grejpfrut,
- herbata.
Obiad:
- 2 jaja ugotowane na twardo,
- gotowany szpinak,
- chudy, biały ser,
- kromka razowego pieczywa.
Dzień 5
I śniadanie:
- 2 jajka gotowane na twardo,
- grejpfrut,
- kawa.
II śniadanie:
- 2 jajka gotowane na twardo,
- szpinak gotowany na twardo z łyżką jogurtu,
- herbata.
Obiad:
- 2 kotlety z piersi z kurczaka,
- surówka z selera naciowego i marchewki,
- herbata.
Dzień 6:
I śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- kawa lub herbata.
II śniadanie:
- grejpfrut,
- zimne, gotowane mięso z indyka,
- pomidor.
Obiad:
- gotowane lub pieczone mięso drobiowe,
- seler naciowy, pomidor,
- grejpfrut,
- herbata ziołowa bez cukru.
Dzień 7:
I śniadanie:
- 2 jajka gotowane na twardo,
- kawa.
II śniadanie:
- grejpfrut,
- surówka warzywna,
- herbata owocowa.
Obiad:
- 2 kotlety z jagnięciny,
- surówka warzywna z pomidora, ogórka i selera naciowego.
Dzień 8:
I śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- grejpfrut,
- kawa bez cukru i mleka.
II śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- sałatka z selerem, ogórkiem i jabłkiem,
- herbata ziołowa.
Obiad:
- 2 grillowane kotlety z piersi z kurczaka,
- 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa,
- grejpfrut.
Dzień 9:
I śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- kawa bez mleka i cukru.
II śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- grejpfrut,
- herbata owocowa.
Obiad:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- jarzynka z brokułów i dyni.
Dzień 10:
I śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- grejpfrut,
- kawa.
II śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- surówka z marchewki, selera i ogórka.
Obiad:
- gotowane mięso wołowe,
- sałatka z warzyw liściastych i szparagów,
- kromka pełnoziarnistego pieczywa.
Dzień 11:
I śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- surówka warzywna z jabłkiem,
- kawa.
II śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- grejpfrut.
Obiad:
- gotowana kapusta z marchwią i porem,
- grillowane kotlety z jagnięciny.
Dzień 12:
I śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- grejpfrut.
II śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- sałatka z ogórka, pomidora i selera.
Obiad:
- grillowana ryba,
- kromka pełnoziarnistego pieczywa,
- gotowane warzywa w sosie pomidorowym.
Dzień 13:
I śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- sałatka z selerem, ogórkiem i jabłkiem.
II śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- świeży szpinak z jogurtem naturalnym.
Obiad:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- zupa jarzynowa,
- kromka pieczywa pełnoziarnistego.
Dzień 14:
I śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- grejpfrut.
II śniadanie:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- surówka warzywna z marchwią, ogórkiem i selerem.
Obiad:
- pieczona pierś z kurczaka,
- duszona marchew ze szparagami w ziołach.